GALLERY

5 +1 συγκλονιστικά πορτραίτα αστέγων μέσα από τον φακό του Lee Jeffries


The Jennettes

29 Οκτωβρίου 2020

5 +1 συγκλονιστικά πορτραίτα αστέγων μέσα από τον φακό του Lee Jeffries

Ο φωτογραφικός φακός έχει τη δύναμη να καταγράφει βλέμματα, αυθόρμητες αντιδράσεις και μη λεκτικά σήματα, που δύσκολα γίνονται αντιληπτά μακριά από την κάμερα.

Με κεντρικό θέμα τα μάτια και τις ιστορίες που κουβαλούν μαζί τους οι άστεγοι στον δρόμο, ο Lee Jeffries ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, φωτογραφίζοντας αυτούς τους ανθρώπους και ακούγοντας σιωπηλά τις αφηγήσεις της ζωής τους. Τους φωτογραφίζει πάντα με την συγκατάθεσή τους ενώ όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, δεν τους βλέπει ως εύκολους φωτογραφικούς στόχους και δεν θέλει να τους εκμεταλλευτεί. 

Η σειρά φωτογραφιών του με τίτλο "Άστεγοι" μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτούς που οι περισσότεροι προσπερνάμε αδιάφορα κάθε μέρα. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αποτυπώνουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις ιστορίες της ζωής αστέγων στους δρόμους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Όπως έχει περιγράψει ο Jeffries, "Ζω με αυτούς τους ανθρώπους για ημέρες, κάποιες φορές για εβδομάδες. Μπαίνω στη ζωή τους και κινούμαι στον κόσμο τους. Δεν τους προσπερνώ σαν να μην τους βλέπω όπως κάνουμε οι περισσότεροι. Μόνο όταν αναπτυχθεί μία αμοιβαία σχέση μεταξύ μας μπορώ να σηκώσω την κάμερά μου και να τους φωτογραφίσω. Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι αυτοί οι άνθρωποι, είναι κάποιοι από εμάς".

Τα λόγια του μάς θυμίζουν εκείνα της σπουδαίας Dorothea Lange και της ανθρώπινης προσέγγισής της: 

«Κάτω τα χέρια από τις φωτογραφίες. Εγώ δεν τις κακοποιώ. Ούτε τις "μαγειρεύω", ούτε τις "τακτοποιώ"»

Παρουσιάζοντας ιστορίες ζωής χαραγμένες στις βαθιές ρυτίδες ανθρώπων, ο Jeffires ξεκίνησε να ασχολείται με αυτού του είδους τα πορτραίτα μετά από ένα περιστατικό στο Λονδίνο, όταν προσπάθησε να φωτογραφίσει μια άστεγη γυναίκα. Εκείνη τον επέπληξε και, αφού της ζήτησε συγγνώμη, συζήτησαν για την ιστορία της. Το περιστατικό αυτό άλλαξε έκτοτε την προσέγγισή του για τη φωτογραφία δρόμου.

Από τότε πολεμά τη δική του μοναξιά, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τη μοναξιά ανθρώπων που ζουν στον δρόμο. Όπως έχει πει ο φωτογράφος στο περιοδικό Time, «Δεν μπορώ να αλλάξω τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Δεν διαθέτω μαγικό ραβδί, μπορώ όμως να τραβήξω μια φωτογραφία που θα μεταφέρει την προσοχή του κόσμου στο πρόβλημά τους». 

Δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πορτραίτα των αστέγων, που έχει καταγράψει ο φωτογραφικός φακός του Lee Jeffries:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ lee_jeffries