WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι γυναίκες παίρνουν πιο σοβαρά τον κορωνοϊό από τους άνδρες


30 Οκτωβρίου 2020

Γιατί οι γυναίκες παίρνουν πιο σοβαρά τον κορωνοϊό από τους άνδρες

Ζούμε την εποχή μιας πανδημίας και χρειάζεται συνεργασία για την καταπολέμησή της. Αυτό σημαίνει πως είναι σημαντικό να κάνουμε αλλαγές για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους συνανθρώπους μας. 

Όμως από ό,τι υποστηρίζουν οι ειδικοί οι γυναίκες ακολουθούν τα μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό περισσότερο από τους άνδρες.  

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν πιο σοβαρά τον κορωνοϊό από τους άνδρες και να συμμορφώνονται με τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί. 

Λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω ειδικοί επισημαίνουν πως μάλλον θα πρέπει να σχεδιαστεί μια διαφοροποιημένη επικοινωνία ανάλογα με το φύλο, εάν το κράτος θέλει να πετύχει τη συμμόρφωση των ανδρών. 

Μια έρευνα που περιελάβανε 21.649 άνδρες και γυναίκες στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να θεωρήσουν τον κορωνοϊό ως σοβαρό πρόβλημα υγείας. Και είναι πιο πιθανό να συμφωνήσουν με τις δημόσιες πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της πανδημίας, σε σχέση με τους άνδρες που δεν την λαμβάνουν τόσο πολύ στα σοβαρά. 

Επίσης άλλες πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ακούσουν τους εμπειρογνώμονες όταν πρόκειται για τη νόσο COVID-19. Σε μια έρευνα 800 ατόμων οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν ότι έμειναν στο σπίτι περισσότερο, ασκούσαν κοινωνικές ή σωματικές αποστάσεις και έπλεναν τα χέρια τους πιο συχνά, σε σχέση με τους άνδρες.

Σε μια άλλη μελέτη στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, το 55% των γυναικών παρατηρήθηκε ότι φορούσαν τις μάσκες σωστά, σε σύγκριση με το 38% των ανδρών. 

Όμως αυτές οι διαφορές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την υγεία ήταν πολύ πριν από τον κορωνοϊό. Οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες από όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο μιας επιδημίας όπως η γρίπη, οι γυναίκες είχαν σχεδόν 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να ασκήσουν ή / και να αυξήσουν τις προστατευτικές συμπεριφορές, όπως το σωστό πλύσιμο των χεριών, τον καθαρισμό της επιφάνειας και τη χρήση μάσκας.

Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τις συστάσεις για τις συνήθεις ετήσιες εξετάσεις υγείας και άλλα προληπτικά μέτρα. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες είναι πιο υπεύθυνες όσο αφορά την οικογενειακή υγεία, ενώ το αντίθετο φύλο πολλές φορές δεν προτίθεται να μιλάει για την υγεία. Και όσο λιγότερο πιθανό είναι να μιλήσουμε για κάτι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να κάνουμε κάτι για αυτό.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε γιατί υπάρχει αυτή η ανισότητα σε σχέση με τις προφυλάξεις για τον κορωνοϊό, ωστόσο το πιο πιθανό είναι πως οι γυναίκες ακολουθούν περισσότερο τα μέτρα γιατί είναι πιο εύκολο για εκείνες να αλληλοεπιδρούν με άλλους ανθρώπους, ακόμη και με αγνώστους, και έτσι σχηματίζουν έναν δεσμό, έναν κύκλο φροντίδας. 
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.