Μέτρα για τους... μεθυσμένους οδηγούς πατινιών πήρε η Δανία

Πέτρος Σηφαλάκης
Μέτρα για τους... μεθυσμένους οδηγούς πατινιών πήρε η Δανία
Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν γεμίσει τους δρόμους σχεδόν κάθε μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης, οπότε και τα κρούσματα παρανομιών είναι πλέον αρκετά.

Θεωρητικά το πατίνι δεν είναι ένα όχημα κανονικής κυκλοφορίας, που χρειάζεται δίπλωμα για να το οδηγήσεις και πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τον ΚΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τη σωστή τους κίνηση. Στη Δανία ήδη τα κρούσματα ανθρώπων που οδηγούσαν πατίνια, υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμη και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Αυτοί οι οδηγοί βάζουν σε κίνδυνο πρώτα από όλα, τη δική τους σωματική ακεραιότητα αλλά και των πεζών γύρω τους.

Ύστερα από ελέγχους που έκανε η αστυνομία, έγιναν 28 συλλήψεις και από αυτούς, οι 24 διώκονται για οδήγηση σε κατάσταση μέθης. Οι υπόλοιποι τέσσερις, για οδήγηση έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το πρόστιμο στη χώρα για αυτή την παράβαση είναι περίπου 270 ευρώ (2.000 κορώνες). Το πρόβλημα εκτός των μεθυσμένων και γενικότερα, των... περίεργων οδηγών, εντοπίζεται και στη συνολική παρουσία των πατινιών στους δρόμους και όχι μόνο στη Δανία.

Πλέον είναι τόσα πολλά που πρέπει σίγουρα να υπάρξει κάτι σαν... κώδικας οδικής κυκλοφορίας για αυτά, ώστε να «απορροφηθούν» σωστά και να συνυπάρχουν με τα άλλα οχήματα και τους πεζούς. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, σύντομα θα γίνουν απαραίτητες οι πινακίδες και το κράνος για να μπορείς να οδηγήσεις δίτροχο ηλεκτρικό πατίνι. Θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν και θα υπάρχουν πρόστιμα σε περίπτωση που ο οδηγός δεν συμμορφώνεται.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!