Ελαστικά για να παίζεις μπάλα (video)

Γιώργος Βαρίνος
Ελαστικά για να παίζεις μπάλα (video)
Μάλλον με έμπνευση από τη «στρογγυλή θεά», η Goodyear υποστηρίζει ότι τα ελαστικά του μέλλοντος θα είναι σφαιρικά.

Σφαιρικά ελαστικά, που σύμφωνα με τις έρευνές της έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος, παρουσίασε στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης η αμερικανική Goodyear, με την ονομασία Eagle 360. Η πρότασή της δεν έχει φυσικά άμεση εφαρμογή και απαιτεί πολλές υπερβατικές παραδοχές, είναι όμως μια ενδιαφέρουσα ιδέα ειδικά για τους λάτρεις του… ποδοσφαίρου. Τα σφαιρικά ελαστικά της Goodyear «συνδέονται» με το αμάξωμα μέσω μαγνητικού πεδίου, κάτι που κατ’ αρχάς απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Λόγω αυτής της ελεύθερης σχέσης τους με το αμάξωμα, του επιτρέπουν να κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις με πρωτόγνωρη αμεσότητα και ροή, αυξάνοντας σημαντικά όχι μόνο την ευελιξία αλλά και την ασφάλεια, με δεδομένη τη δυνατότητα της άμεσης αποφυγής κινδύνων και εμποδίων.

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο των σφαιρικών ελαστικών, υπό την έννοια της άμεσης ενσωμάτωσής του στα σημερινά ελαστικά, είναι ο σπογγώδης δομή τους που έχει τη δυνατότητα να σκληραίνει και να μαλακώνει ανάλογα με τις συνθήκες, προσαρμοζόμενο σε αυτές. Επίσης, το σφαιρικό ελαστικό έχει αισθητήρες, πομπούς και δέκτες, που του επιτρέπουν να ενημερώνει για τη φθορά του το όχημα και τον οδηγό και ταυτόχρονα να επικοινωνεί με άλλα οχήματα και να δέχεται πληροφορίες από αυτά, για τις οδικές συνθήκες.

Εξαιρετικά όλα τα παραπάνω, ωστόσο υπάρχει και ένα οφθαλμοφανές μειονέκτημα το οποίο η Goodyear δεν λαμβάνει υπόψη της και αυτό είναι ο όγκος των σφαιρικών ελαστικών, που σε σχέση με τα συμβατικά είναι τεράστιος. Επίσης, μια δική μας απορία είναι πως θα μεταδίδεται η κίνηση, καθώς η Goodyear δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση, επίσης. Εικάζουμε μέσω της δημιουργίας κατάλληλης ροής του μαγνητικού πεδίου που θα τα κρατά στη θέση τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ποδο-σφαιρικά ελαστικά είναι μια ιδέα που μας εξιτάρει, όπως και το video που δημιούργησε η Goodyear και αφορά μια πραγματικότητα που πολύ θα θέλαμε να ζήσουμε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!