Δρόμοι που παράγουν ενέργεια! (video)

Γιώργος Βαρίνος
Δρόμοι που παράγουν ενέργεια! (video)
Ανθεκτικά φωτοβολταϊκά πάνελ τοποθετημένα στην άσφαλτο, θα μετατρέψουν τους δρόμους της Γαλλίας σε παραγωγούς πράσινης ενέργειας.

Το γαλλικό ινστιτούτο ενεργειακής και περιβαλλοντικής διαχείρισης σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία Colas, συμμετέχουν σε ένα πενταετές πρόγραμμα που θα μετατρέψει δρόμους μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων σε παραγωγούς πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας. Η πρωτότυπη αυτή κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης βασίζεται στα ιδιαίτερα ανθεκτικά και εξαιρετικά λεπτά –μόλις 7 χιλιοστά είναι το πάχος τους- φωτοβολταϊκά πάνελ της εταιρείας Colas.

Αυτά έχουν κατασκευαστεί ώστε να αντέχουν τα μεγάλα φορτία κάθε είδους οχημάτων και παράλληλα να προσφέρουν μια επιφάνεια με πρόσφυση αντίστοιχη αυτής της ασφάλτου. Η ιδέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και εξαιρετικά θετική για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, καθώς οι δρόμοι είναι ούτως ή άλλως «νεκρή φύση» που στρωμένοι με τα πάνελ αυτά, θα παράγουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα πάνελ 4 τετραγωνικών μέτρων μπορεί κατά μέσο όρο να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενέργειας ενός νοικοκυριού, ενώ τα πάνελ που θα καλύψουν τα 1.000 χιλιόμετρα των γαλλικών δρόμων υπολογίζεται ότι θα αποδίδουν αρκετό ρεύμα για τις ανάγκες 5.000.000 κατοίκων. Ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές τοποθέτησης των πάνελ αυτών σε συγκεκριμένα σημεία δρόμων της Γαλλίας και μετά την άνοιξη όπου θα έχουν τελειώσει οι πρώτες δοκιμές λειτουργίας, θα ξεκινήσει κανονικά το πενταετές πρόγραμμα.

Τα πάνελ της Colas μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο σε δρόμους αλλά επίσης να ενσωματωθούν σε κάθε επιφάνεια που καλύπτεται από άσφαλτο, όπως σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Με αυτό τον τρόπο δεν δεσμεύεται ζωτικός αστικός ή αγροτικός χώρος. Το video που ακολουθεί δίνει μια πλήρη εικόνα των πλεονεκτημάτων τις τοποθέτησης των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών πάνελ στους δρόμους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!