Πίστα ταχύτητας στον Πειραιά, όχι Formula 1

Γιώργος Βαρίνος
Πίστα ταχύτητας στον Πειραιά, όχι Formula 1
Σχέδιο για την δημιουργία πίστας ταχύτητας μέσα στο λιμάνι του Πειραιά. Αντίθετα με άλλες προτάσεις, χρειάζονται ελάχιστα πρόσθετα έργα υποδομών. Τα εξής: χάραξη και προστατευτικά τσιμεντένια τοιχία.

Με τους δημότες του Πειραιά να έχουν βρεί στο πρόσωπο του Γιάννη Μώραλη τον νέο τους Δήμαρχο, η παρακάτω πρόταση (που ήδη έχει φτάσει στα χέρια του νέου Δημάρχου) αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε όνειρα για μια πίστα ταχύτητας αυτοκινήτων μέσα στο λιμάνι.

Την ιδέα βρήκαμε στο φυλλάδιο του Αντώνη Καλογερόγιαννη, ενός από τους 6 υποψήφιους Δημάρχους Πειραιά, που τελικά μετά τις εκλογές κέρδισε μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προτείνει την προσωρινή δημιουργία Πίστας Ταχύτητας Αυτοκινήτων μέσα στο χώρο του Λιμανιού του Πειραιά σε σημείο ήδη ασφαλτοστρωμένο που δεν χρειάζεται κανενός είδους προετοιμασία εκτός από την χάραξη και τα προστατευτικά τσιμεντένια τοιχία που πρέπει να τοποθετηθούν σε όλη σχεδόν την διαδρομή των 2.600 μέτρων. Μάλιστα το σημείο υποστηρίζει και την τοποθέτηση εξέδρας θεατών σε αμφιθεατρικό σημείο, με χωρητικότητα ακόμα και 10.000 θέσεων! Μια πίστα ταχύτητας 2.600 μέτρων, στο σημείο του Λιμανιού που δένουν τα μεγάλα Κρουαζιερόπλοια. Κατά τους Χειμερινούς μήνες που δεν έχουν αρχίσει οι Κρουαζιέρες και με βάση το ετήσιο πρόγραμμα του Λιμανιού, μπορεί τους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο, καθώς και τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο, να βρεθούν δύο ημερομηνίες που το συγκεκριμένο σημείο να λειτουργήσει ως πίστα ταχύτητας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Αυτοκινήτων. Για αγώνες μοτοσυκλέτας ταχύτητας δεν προσφέρεται καθώς δεν υπάρχουν χώροι διαφυγής. Χρειάζεται, διαγράμιση, προσωρινή τοποθέτηση κέρμπς και τοιχία ασφαλείας. Οι στεγασμένοι χώροι της πίστας μπορεί να είναι εκθεσιακές τέντες μεγάλου μεγέθους.

Η πίστα έχει πλάτος σε όλο το μήκος των 2.600 μέτρων 12 μέτρα, 12 στροφές κάθε είδους, 5 αριστερές και 7 δεξιές. Έχει μία φουρκέτα 2ης ταχύτητας και δύο κλειστές στροφές 130+ μοιρών, επίσης 2ης ταχύτητας. Όλες οι άλλες στροφές, είναι 3ης ταχύτητας με ταχύτητα στροφής πάνω από τα 100 χλμ./ώρα.

Η πίστα έχει ροή και σχετικά μεγάλες ταχύτητες παρά το μικρό της μέγεθος. Βέβαια, παρά το μικρό της μέγεθος είναι μεγαλύτερη από το αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων και από την Τρίπολη (!) με καλύτερη ροή ακόμα και για δυνατά αυτοκίνητα. Η πίστα έχει δυνατά φρένα σε τρία μόνο σημεία.

Πρόκειται για μια ιδέα που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, καθώς δημιουργεί τις προυποθέσεις να θεσπίσει η πόλη του Πειραιά, ένα ή δύο αγωνιστικά γεγονότα το χρόνο, με εξασφαλισμένο ενδιαφέρον. Ο Δήμαρχος σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να το εξετάσει.

Το σημείο έχει ξαναχρησιμοποιηθεί για την αγωνιστική διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωτάθληματος Supermotard, το 2006, όταν η ασφαλτώστρωση κάλυπτε σαφώς μικρότερη έκταση. Σήμερα σε σχέση με το 2006, η ασφαλτώστρωση στο συγκεκριμένο σημείο έχει τριπλασιαστεί .

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!