Formula 1: Βρέθηκε το σασί του πρώτου βρετανικού μονοθεσίου (vid)

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Βρέθηκε το σασί του πρώτου βρετανικού μονοθεσίου (vid)
H BRM έκανε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς διέσωσε το πρώτο σασί μονοθεσίου Formula 1 που κατασκευάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.

Το αμάξωμα της αυθεντικής BRM Mark 1 P15 V16 που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του πρώτου Βρετανικού αγωνιστικού της Formula 1 πίσω στο 1949 ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Το σασί της βρετανικής ομάδας δημιουργήθηκε ώστε να κατασκευαστούν τα πρώτα της μονοθέσια που είχαν παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 1949, λίγο πριν από την έναρξη του πρώτου πρωταθλήματος της Formula 1. Συνολικά μόλις τρία αγωνιστικά αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν εκείνη την περίοδο.

To μονοθέσιο αγωνίστηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν του 1950 και πέρασε από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξέλιξης. Όταν η BRM άλλαξε το σχήμα του σασί, επέλεξε να διατηρήσει το αυθεντικό P15 V16. Από τη στιγμή που δεν θα πατούσε ξανά πίστα, την τύχη του ανέλαβε ο δημιουργός του μονοθεσίου, Τζορτζ Γκρέι, που το τοποθέτησε μέσα στο σπίτι του. Εκεί παρέμεινε για τα τελευταία 70 χρόνια κατά τα οποία η τύχη του αγνοούταν.

BRM

H ύπαρξή του δεν ήταν γνωστή και για πολλούς ήταν ένας μύθος. Κατά καιρούς υπήρξαν προσπάθειες εύρεσης του πολύτιμου αυτού σασί. Οι έρευνες είχαν διάρκεια 5 χρόνια, όμως η ελπίδα δεν είχε χαθεί. Έπειτα από πολλαπλές προσπάθειες κατάφεραν να το εντοπίσουν και να το ανακτήσουν.

Το σχέδιο πλέον της BRM είναι η αναδόμηση του πρώτου μονοθεσίου στην ιστορία της Formula 1. Στο έργο αυτό θα βοηθήσει ο πρώην μηχανικός της ομάδας, Ρικ Χαλ. Για το λόγο αυτό προσέγγισαν τον Ρισάρ Μιλ, τον ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας ρολογιών που έχει στην κατοχή του το «Chassis V», που είναι το δεύτερο μονοθέσιο της BRM Mark 1 P15 V16.

BRM

Σκοπός είναι να ανακατασκευάσουν το σασί αυτό στην αρχική του μορφή. Ο ίδιος ο Ρισάρ Μιλ δέχθηκε την πρόταση αυτή και χαρακτήρισε την ανακατασκευή ως «προνόμιο».

Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να δούμε το πρώτο βρετανικό μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1 να παίρνει πάλι ζωή. Η διαδικασία είναι άκρως περίπλοκη και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως θα ολοκληρωθεί το 2023. Με την ανακατασκευή του «Chassis V», μένει να ανακαλυφθεί ακόμη ένα μονοθέσιο Mark 1 V16 που αγνοείται.

BRM

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ιστορία για το πώς βρέθηκε το σασί της ιστορικής BRM.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!