Formula 1: H McLaren θέλει να δει είσοδο νέων ομάδων

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: H McLaren θέλει να δει είσοδο νέων ομάδων
Η McLaren θα υποδεχόταν νέες ομάδες στη Formula 1 τα επόμενα χρόνια, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το 2016 ήταν η τελευταία φορά που η Formula 1 είχε περισσότερα από 20 μονοθέσια να αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Η Manor λόγω οικονομικών προβλημάτων αποχώρησε από το πρωτάθλημα κι έκτοτε έχουμε μόλις 10 ομάδες να μάχονται στο σπορ.

Η δημιουργία μιας ομάδας Formula 1 δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτούνται αρκετά χρήματα και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Επιπλέον στη νέα Συμφωνία Ομονοίας που ισχύει μέχρι το 2025, οποιαδήποτε νέα ομάδα επιθυμεί να εισέλθει στο σπορ πρέπει να καταβάλλει ρήτρα 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανά περιόδους έχουμε δει ενδιαφερόμενους να προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να εισέλθουν στη Formula 1, όμως κανένα σχέδιο δεν έχει υλοποιηθεί. Τους τελευταίους μήνες το Volkswagen Group έχει εκφράσει την επιθυμία του να εισέλθει στο σπορ, όμως αν συμβεί αυτό θα είναι το νωρίτερο το 2026. Επιπλέον τα brand της, Audi και Porsche έχουν συνδεθεί με τις McLaren και Red Bull Racing και όχι ως αυτούσιες ομάδες.

Zak Brown McLaren

Ο CEO του αγωνιστικού τμήματος της McLaren, Ζακ Μπράουν, θα ήθελε να δει νέες συμμετοχές και εξηγεί παράλληλα τις δυσκολίες που υπάρχουν.

«Θα ήθελα να δω μια 11η και μια 12η ομάδα στη Formula 1, όμως πιστεύω πως 10 είναι μια χαρά. Οι ομάδες πρέπει να πληρώσουν παράβολο εισόδου, το οποίο μοιράζεται μετά με τις υπόλοιπες ομάδες. Πιστεύω πως αν αυτές οι ομάδες είναι καλές και υγιείς, θα βοηθήσουν το σπορ να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Η πίτα (τα έσοδα των ομάδων) θα μεγαλώσει για όλους. Προτιμώ να σκέφτομαι ένα κομμάτι από μια μεγαλύτερη πίτα για 12 ομάδες από ένα κομμάτι μικρής πίτας για 10 ομάδες», δήλωσε ο Αμερικανός στο racingnews365.

McLaren F1

Το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η παρουσία 10 ομάδων στη Formula 1 είναι το γεγονός πως πολλά ταλέντα από τις μικρότερες κατηγορίες δεν μπορούν να βρουν θέση στο σπορ. Τρανό παράδειγμα είναι η μη συμμετοχή του πρωταθλητή της Formula 2 για το 2021, Όσκαρ Πιάστρι, ο οποίος έχει ρόλο δοκιμαστή στην Alpine. H τελευταία νέα ομάδα που εισήλθε στο σπορ ήταν η Haas πίσω στο 2016.

Image credit: McLaren

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!