Formula 1: Πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν τα μονοθέσια το 2022;

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Formula 1: Πόσο γρήγορα θα εξελιχθούν τα μονοθέσια το 2022;
H νέα γενιά μονοθεσίων της Formula 1 θα περάσει από μια εκτεταμένη περίοδο εξέλιξης κατά τη διάρκεια του 2022 εκτιμούν οι ομάδες.

Η Formula 1 αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε μια νέα εποχή το 2022 με την υιοθέτηση των νέων τεχνικών κανονισμών. Η εμφάνιση των μονοθεσίων θα αλλάξει εντελώς, με τις 10 ομάδες να ξεκινούν από λευκό χαρτί το σχεδιασμό τους. Πρόκειται μάλιστα για τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχει δει το σπορ τα τελευταία 40 χρόνια.

Με τις προβλέψεις να είναι απαγορευτικές, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η νέα χρονιά. Εκτός από την αεροδυναμική, θα δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία τροχούς με διάμετρο 18 ιντσών, κάτι που προσθέτει ακόμα ένα στοιχείο στη νέα εποχή της Formula 1. Τα ελαστικά θα αλλάξουν επίσης, με την Pirelli να έχει ακολουθήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξέλιξης.

F1 2022 car

Από το 2021 η Formula 1 έχει θεσμοθετήσει το Budget Cap που υποχρεώνει τις ομάδες να διαθέσουν ένα συγκεκριμένο ποσό για την εξέλιξη των μονοθεσίων. Αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο στο 2021, μιας και οι περισσότερες ομάδες αποφάσισαν να επικεντρωθούν πλήρως στα μονοθέσια του 2022.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο πως τα μονοθέσια θα είναι μέχρι και 4 δευτερόλεπτα πιο αργά από αυτά του 2021. Όμως η κατανόησή τους, θα παίξει σημαντικό ρόλο και παράλληλα με την εξέλιξη που θα πραγματοποιείται στα εργοστάσια, θα πλησιάσουν σιγά-σιγά την απόδοση του 2021. Οι περισσότερες ομάδες εκτιμούν πως ο ρυθμός εξέλιξης θα είναι απότομος, όμως λόγω του Budget Cap η κατάσταση θα μείνει στάσιμη από ένα σημείο κι έπειτα, μιας και όλοι θα στρέψουν την προσοχή τους στα μονοθέσια του 2023.

F1 2022 car

Ο τεχνικός διευθυντής της McLaren, Τζέιμς Κι, πιστεύει πως θα δούμε μεγάλες αλλαγές μέσα στο 2022 και παράλληλα αρκετές καινοτομίες από τις ομάδες: «Υπό τις τωρινές συνθήκες, μπορούμε να δούμε πολλές καινοτομίες. Κάτι ανάλογο συνέβη το 2009 όπου πολλοί νευριασμένοι αεροδυναμιστές έλεγαν πως «τίποτα δεν είναι πια ίδιο στη σχεδίαση», όμως συνειδητοποιήσαμε γρήγορα πως υπάρχει πληθώρα λύσεων που μπορείς να ακολουθήσεις, πιο διακριτικές και πιο περίπλοκες. Πιστεύω αυτό θα συμβεί και το 2022. Πιστεύω πως θα δούμε πολλές διαφορετικές λύσεις στα μονοθέσια το 2022. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει η κάθε ομάδα. Όμως πιστεύω πως η εξέλιξη των μονοθεσίων θα είναι τρομερά μεγάλη. Η φύση των κανονισμών αυτών θα εξισορροπήσει γρήγορα τις ομάδες σε σχέση με αυτούς που είχαμε μέχρι το 2021, διότι είχαμε πολλούς περισσότερους τομείς όπου μπορούσαμε να ασχοληθούμε. Πάντα θα υπάρχει μια νέα λύση, μια μεγάλη διαφορά από μονοθέσιο σε μονοθέσιο που θα δούμε».

Οι ομάδες τις Formula 1 ετοιμάζονται πυρετωδώς για το 2022, με τις πρώτες παρουσιάσεις να αναμένονται τον Φεβρουάριο, πριν τις χειμερινές δοκιμές.

Δείτε την ανασκόπηση της σεζόν της Formula 1 του 2021 με τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!