Formula 1: Η Honda δεν σκέφτηκε ποτέ την παραμονή της

Formula 1: Η Honda δεν σκέφτηκε ποτέ την παραμονή της
Η ιαπωνική εταιρεία υποστηρίζει πως δεν σκέφτηκε να πάρει πίσω την απόφαση της να αποχωρήσει από τη Formula 1, παρά την επιτυχία του 2021.

Η Honda επέστρεψε το 2015 στη Formula 1 με την ομάδα της McLaren ως προμηθεύτρια μονάδων ισχύος. Η σχέση των δύο δεν λειτούργησε σε καμία περίπτωση, με τα αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά. Έτσι το 2018 η ιαπωνική φίρμα ξεκίνησε τη συνεργασία της με την Toro Rosso (νυν AlphaTauri) και το 2019 έγινε επίσημος προμηθευτής της Red Bull Racing.

Η απόδοση της μονάδας ισχύος της Honda βελτιώθηκε χρόνο με το χρόνο και στο 2021 ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε να πετύχει 10 νίκες, ενώ ανέβηκε στο βάθρο 18 φορές συνολικά. Ο Ολλανδός της Red Bull Racing έγινε μάλιστα ο πρώτος οδηγός μετά τον Άιρτον Σένα το 1991 που πήρε τίτλο με κινητήρα της ιαπωνικής φίρμας.

Tov Οκτώβριο του 2020 η Honda ανακοίνωσε πως στο τέλος του 2021 θα αποχωρήσει από τη Formula 1 ως κατασκευαστής κινητήρων. Ωστόσο ήρθε σε συμφωνία με τη Red Bull Racing, ώστε να κατασκευάζει τα κομμάτια της μονάδας ισχύος για το 2022.

Παρά τις επιτυχίες της Honda στο 2021, ο επικεφαλής του αγωνιστικού της τμήματος, Μασάσι Γιαμαμότο, δήλωσε σε επιλεγμένα μέσα πως η ιαπωνική εταιρεία δεν σκέφτηκε ουδέποτε την παραμονή της στο σπορ: «Η αποχώρηση από τη Formula 1 ήταν μια πολύ μεγάλη απόφαση για τη Honda. Έγινε για την υλοποίηση του σχεδίου μηδενικών εκπομπών ρύπων και για τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός πως είχαμε καλά αποτελέσματα το 2021, ποτέ δεν συζητήσαμε την παραμονή μας στη Formula 1».

Red Bull F1

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια που η Honda αποχωρεί από τη Formula 1. H προηγούμενη ήταν το 2008, με την ομάδα να επιβιώνει και με το όνομα Brawn GP κατέκτησε τα δύο πρωταθλήματα την επόμενη χρονιά. Από το 2010 μετονομάστηκε σε Mercedes και μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα οδηγών και 8 κατασκευαστών.

Το 2022 είναι πολύ σημαντικό για τη Red Bull, καθώς θα τεθεί σε ισχύ το πάγωμα των κινητήρων και παραμένει άγνωστο το πόσο χρόνο εξέλιξης έχει αφιερώσει η Honda.

Δείτε την ανασκόπηση της σεζόν της Formula 1 του 2021 με τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα.

Image credit: RedBullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!