O Χάμιλτον «δικάζει» τη Σαουδική Αραβία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

O Χάμιλτον «δικάζει» τη Σαουδική Αραβία για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Λιούις Χάμιλτον τοποθετήθηκε δημόσια ενάντια στη Σαουδική Αραβία και τους νόμους της για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και τις γυναίκες.

Η Formula 1 επισκέπτεται για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Σαουδική Αραβία για τον πρώτο αγώνα στην πίστα της Τζέντα. Η μάχη για το Πρωτάθλημα είναι πιο έντονη από ποτέ ανάμεσα στους Λιούις Χάμιλτον και Μαξ Φερστάπεν, όμως τα αγωνιστικά δεν ήταν το κύριο θέμα στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης.

Ο Βρετανός 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής αναφέρθηκε στην έλλειψη νόμων για ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα επιβεβαίωσε πως θα χρησιμοποιήσει το κράνος οπυ είχε στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία.

«Όπως είπα στον προηγούμενο αγώνα, νιώθω πως το σπορ έχει καθήκον να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση για ορισμένα ζητήματα που βλέπουμε, ιδιαίτερα τα ανθρώπινα τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες που αγωνιζόμαστε. Με τον απόλυτο σεβασμό για όσους είναι εδώ, είχα ένα πολύ ζεστό καλωσόρισμα από τη στιγμή που ήρθα. Δεν θα υποκριθώ πως γνωρίζω τα πάντα ή πως καταλαβαίνω έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει σε μια κοινωνία που η ζωή του επηρεάζεται από συγκεκριμένους κανόνες. Νιώθω όμως άνετα εδώ; Δεν θα το έλεγα. Αλλά δεν είμαι εδώ από επιλογή μου. Το σπορ πήρε την απόφασή του να είναι εδώ. Πέρα από το αν είναι ή όχι σωστό, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, είδατε το κράνος που είχα στον προηγούμενο αγώνα. Θα το χρησιμοποιήσω και πάλι εδώ αλλά και στον επόμενο αγώνα», είπε ο Βρετανός.

Hamilton Qatar

Στη Σαουδική Αραβία, η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με μαστίγωμα ή ακόμα και φυλάκιση. Όμως τα τελευταία χρόνια ορισμένοι νόμοι όπως η άδεια οδήγησης για τις γυναίκες έχουν τεθεί σε ισχύ.

Όμως ο Χάμιλτον δήλωσε συγκλονισμένος στο άκουσμα ορισμένων νόμων της χώρας, ρίχνοντας το μπαλάκι στη Formula 1: «Αν κάποιος θέλει να αξιοποιήσει το χρόνο του και να διαβάσει τους νόμους για την κοινότητα LGBTQ+ θα δει πως είναι τρομακτικοί. Πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές. Για παράδειγμα οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα να οδηγήσουν αυτοκίνητο το 2018. Κάποιες γυναίκες είναι ακόμα στη φυλακή για οδήγηση αυτοκινήτου πριν από πολλά χρόνια. Οπότε πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές και το σπορ μας πρέπει να κάνει περισσότερα».

Ο Χάμιλτον βρίσκεται 8 βαθμούς πίσω από τον Μαξ Φερστάπεν στο Πρωτάθλημα Οδηγών της Formula 1. Ακολουθείστε όλη τη δράση του GP Σαουδικής Αραβίας στο Gazzetta.

Image credit: Mercedes-AMG

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!