Είναι επικίνδυνη η πίστα της Σαουδικής Αραβίας;

Είναι επικίνδυνη η πίστα της Σαουδικής Αραβίας;
Ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με το κατά πόσο ασφαλής είναι η πίστα της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία.

Η Formula 1 θα πραγματοποιήσει τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της στη Σαουδική Αραβία το τριήμερο 3-5 Δεκεμβρίου. Ο 21ος αγώνας του 2021 αναμένεται με αγωνία, καθώς θα συνεχιστεί η συναρπαστική μονομαχία των Μαξ Φερστάπεν και Λιούις Χάμιλτον για το Πρωτάθλημα Οδηγών.

Η πίστα της Τζέντα έχει ολοκληρωθεί ώστε να φιλοξενήσει τους οδηγούς και τις ομάδες τα επόμενα 24ωρα. Η διαδρομή έχει μήκος 6.174 μέτρα και είναι σύμφωνα με τους διοργανωτές το γρηγορότερο σιρκουί πόλης. Λόγω της φύσης της πίστας με αρκετές γρήγορες στροφές και τις μεγάλες ευθείες, τα μονοθέσια θα αναπτύσσουν υψηλές τελικές ταχύτητες για αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια ενός γύρου.

Αυτό φέρνει σε σκέψεις τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Formula 1, Ντέιμον Χιλ, που διερωτάται στο F1 Nations Podcast κατά πόσο ασφαλής είναι η πίστα της Τζέντα: «Θα ανακαλύψουμε ένα πολύ απαιτητικό σιρκουί. Με ανησυχούν όμως οι ταχύτητες. Δεν υπάρχουν πολλές έξοδοι διαφυγής. Οι διοργανωτές έφεραν τη νέα ασφαλή μπαριέρα που χρησιμοποιείται στην πίστα της Ινδιανάπολις, όμως δεν υπάρχουν πολλά ασφαλή σημεία εκτός πίστας με τέτοιες ταχύτητες. Θα υπάρξει τεράστιο ρίσκο και μεγάλος κίνδυνος. Αυτό πάντα θα σε απασχολεί ως οδηγό αγώνων».

qatar start

Ακόμα μια πίστα που έχει υψηλές τελικές και βρίσκεται μέσα στην πόλη είναι αυτή του Αζερμπαϊτζάν. Παρά το γεγονός πως έχουμε δει αρκετές φορές χαοτικούς αγώνες, δεν έχει υπάρξει κάποιο πολύ μεγάλο ατύχημα. Όμως ο Χιλ δεν θέλησε να τις συγκρίνει.

«Είναι πολύ δύσκολο να κρίνεις διότι είναι μια πολύ ασυνήθιστη πίστα. Τη σύγκρινα με το Μπακού και ο Ρος Μπρον μου είπε πως δεν έχουν καμία σχέση. Είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος πίστας, έχει πολλές στροφές με κλίση και διάφορα τέτοια. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός Σιγκαπούρης και Μπακού. Κανείς δεν ξέρει που οδεύει στον αγώνα. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για το Πρωτάθλημα και ο αγώνας αυτός θα είναι πολύ σημαντικός», δήλωσε ο Χιλ.

Παρά το γεγονός πως ο Φερστάπεν έχει το προβάδισμα στη βαθμολογία, ο Χάμιλτον έχει δύο νίκες στους τελευταίους δύο αγώνες και παράλληλα το μομέντουμ για το τέλος της σεζόν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!