Η Lancia γιορτάζει την 115η επέτειό της με τον Ιταλό Πρόεδρο

Κώστας Παστρίμας
Η Lancia γιορτάζει την 115η επέτειό της με τον Ιταλό Πρόεδρο
Η Προεδρική Κατοικία στη Ρώμη αποτέλεσε το σκηνικό για τους διπλούς εορτασμούς της Lancia.

Η Lancia έχει διπλή γιορτή το 2021 καθώς εκτός από τα 115 χρόνια ιστορίας της, έχει και ένα σημαντικό μοντέλο το οποίο κλείνει 60 χρόνια ζωής. Ο λόγος για το Flaminia, ένα μοντέλο το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1957 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης και αμέσως έγινε η ναυαρχίδα της Lancia. Ήταν εφοδιασμένο με V6 κινητήρα 2.5 λίτρων και ξεχώριζε για την κομψότητα και την πολυτέλεια. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Giovanni Gronchi κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στην Ιταλία.

lancia

Στην Προεδρική Κατοικία, στο Παλάτζο ντελ Κουιρινάλε της Ρώμης εορτάστηκε από την Lancia η διπλή επέτειος υπογραμμίζοντας μια ιστορία 115 χρόνων γεμάτη με στιλ, φινέτσα και τεχνολογικές καινοτομίες. Το ιστορικό κτίριο είναι ένα από τα πλέον ιστορικά κτήρια της Ρώμης και Επίσημη Κατοικία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στην «Αιώνια Πόλη», φιλοξενεί τους εορτασμούς για την 115η επέτειο από τη γέννηση της Lancia, αλλά και τα 60 χρόνια υπηρεσίας της Προεδρικής Lancia Flaminia.

lancia

Η Lancia ιδρύθηκε στο Τορίνο στις 27 Νοεμβρίου του 1906, από τους Vincenzo Lancia και Claudio Fogolin, οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι στη FΙΑΤ και φανατικοί φίλοι του αυτοκινήτου. Το πρώτο μοντέλο της μάρκας ήταν η Lancia 12 HP του 1908, ένα αρκετά αντισυμβατικό αυτοκίνητο για την εποχή, με χαμηλό και ελαφρύ πλαίσιο, αλλά και άξονα μετάδοσης αντί αλυσίδας που ήταν η τότε πάγια τεχνική επιλογή. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, η μάρκα δημιούργησε μοντέλα όπως οι Flaminia και Flavia - το πρώτο Ιταλικό αυτοκίνητο με κίνηση στους εμπρός τροχούς - που εξελίχθηκαν σε ορόσημα της αυτοκίνησης.

lancia

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το αγωνιστικό τμήμα αναβίωσε και εξελίχθηκε στον απόλυτο κυρίαρχο στους αγώνες Ράλι για τα επόμενα 20 χρόνια, με θρύλους όπως οι Stratos, 037 και αργότερα η Delta.Πέρα από τους αγώνες, η μάρκα συνέχισε να εκπλήσσει και στα μοντέλα παραγωγής. Η αποκάλυψη του Y10 το 1985 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, ήρθε να φέρει επανάσταση στη σχεδίαση των αυτοκινήτων πόλης. Σύντομα το Y θα κατακτούσε την Ευρώπη, με τις τέσσερις γενιές του να συνθέτουν το πλέον εμπορικό μοντέλο της Lancia με περισσότερες από 3 εκατομμύρια πωλήσεις.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!