ητθξ6
10/12/2022
ΤΖΟΥΝΤΟ

Η πραγματικότητα για τις αθλήτριες τζούντο της Σαουδικής Αραβίας μέσα από τα μάτια της πρωταθλήτριας Ταχάνι Αλκαχτάνι

Πηνελόπη Γκιώνη

Πως έγινε η αρχή για τις γυναίκες στο τζούντο στη Σαουδική Αραβία; Από που ορμώμενη η Ταχάνι Αλκαχτάνι ξεκίνησε την πορεία της στα μεγάλα τουρνουά του αθλήματος; Το θέμα της ισότητας βελτιώνεται στη χώρα; Όλα αυτά, μέσα από τα λόγια της πρωταθλήτριας των 78 κιλών, Ταχάνι Αλκαχτάνι.

Η Γουοντγιάν Σαχερκάνι ήταν η πρώτη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο τζούντο. Ήταν μόλις έφηβη και το 2012, στους Αγώνες του Λονδίνου, έγινε μεγάλη συζήτηση για τη συμμετοχή της. Στη Σαουδική Αραβία εκείνη την εποχή υπήρχε o νόμος οι γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους μόνιμα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Για να αγωνιστεί η Γουοντγιάν έπρεπε να γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις, γεφυρώνοντας τα χάσματα μεταξύ θρησκείας, νόμου, αθλητισμού και ατομικών αξιών.

Μετά το Λονδίνο, η Ζαούντ Φαχμί είχε αγωνιστεί επίσης σε Ολυμπιακό επίπεδο, αγωνιζόμενη στα -52 κιλά στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και στο Τόκιο 2020 βρέθηκε η Ταχάνι Αλκαχτάνι. Η Ταχάνι αγωνίζεται πλέον στο IJF World Judo Tour εδώ και σχεδόν 20 μήνες και έχει συμμετάσχει σε 5 grand slams, ένα grand prix, ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021. Μέσα από τις λέξεις που επέλεξε η ίδια, μιλώντας στην IJF, εξήγησε πως έγινε η αρχή στη χώρα της, πως η μαντήλα σταμάτησε να είναι υποχρεωτική και τι βήματα γίνονται τώρα.

υθυ«H πρώτη, η Γουοντγιάν, ήταν σημαντική. Μας έδωσε τη δυνατότητα να το κάνουμε, μας διευκόλυνε. Η πρώτη φορά είναι πάντα δύσκολη. Δεν αγωνίζεται πια, αλλά παρακολούθησε τους πιο πρόσφατους αγώνες της Σαουδικής Αραβίας. Ήταν αρκετά μόνη της εκείνη την εποχή στο Λονδίνο, στο τζούντο, επειδή δούλευε κυρίως με τον πατέρα της και δεν είχε ένα δίκτυο φίλων ή συναδέλφων γύρω της» είπε η Αλκαχτάνι.

Η εικόνα και η αντίληψη είναι σημαντικές λέξεις σε κάθε πτυχή της ζωής και ο αθλητισμός δεν αποτελεί εξαίρεση, ούτε και η θρησκεία. Η εικόνα της Σαουδικής Αραβίας από το εξωτερικό ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισλαμική πίστη αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια αλλαγή, μια σύγχρονη στροφή που επιτρέπει στον αθλητισμό, την τεχνολογία, την τέχνη και τον πολιτισμό να βρίσκονται στο προσκήνιο με την πίστη να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά, το θεμέλιο που τα διασφαλίζει όλα αυτά.

«Στη Σαουδική Αραβία έχουμε 5 αγώνες τζούντο τον χρόνο, 3 στις ίδιες διοργανώσεις με τους άνδρες και 2 μόνο για εμάς. Υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανταμοιβές για τη νίκη σε αυτούς τους αγώνες. Αυτές είναι τεράστιες ανταμοιβές και είναι ίσες για άνδρες και γυναίκες. Η διοργάνωση γίνεται έτσι για να ενθαρρύνουμε τις κοινότητές μας να ενδιαφέρονται πραγματικά για τον αθλητισμό. Πολιτισμικά, οι γονείς δεν δίνουν προτεραιότητα στον αθλητισμό. Επιδιώκουν τα παιδιά τους να γίνουν μηχανικοί ή γιατροί. Ο αθλητισμός δεν έχει αναδειχθεί αλλά τώρα η κυβέρνηση πιέζει για τον αθλητισμό, υποστηρίζοντάς μας με χρόνο μακριά από το σχολείο και τη δουλειά. Υποστηρίζουν τα ταξίδια και τα έξοδά μας. Εγώ έχω και μισθό.

Όταν ήμουν νεότερη ήμουν πραγματική φεμινίστρια αλλά πια είμαι ανθρωπίστρια, πιστεύω στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Νομίζω ότι αυτό προέρχεται από το τζούντο και αυτές οι στάσεις με έχουν βοηθήσει πραγματικά πολύ. Ξεκίνησα το τζούντο το 2018 μετά τον θάνατο της μητέρας μου από καρκίνο. Το τζούντο είναι τόσο δύσκολο και φυσικά δεν μπορώ να περιμένω να βρεθώ στο κορυφαίο επίπεδο σε λιγότερο από 5 χρόνια. Το άθλημα με βοηθάει να ωριμάσω πραγματικά. Φέρνει πραγματικό σεβασμό στη ζωή μου.

«Δεν είναι εύκολο να βρίσκομαι έξω από την κοινότητά μου, ταξιδεύοντας στον κόσμο ως κορίτσι από την Αραβία»

Μετά τους Αγώνες του Τόκιο δέχτηκα πολλές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή αγωνίστηκα εναντίον ενός Ισραηλινού αντιπάλου, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχαν επίσης τόσοι πολλοί άνθρωποι από τη Σαουδική Αραβία που με στήριξαν εκείνη τη δύσκολη στιγμή. Η κυβέρνησή μου ήταν υποστηρικτική. Σε αυτό το άθλημα σέβομαι όλους τους ανθρώπους, ό,τι κι αν συμβαίνει και είμαι περήφανη που η χώρα μου πιέζει για τέτοια ισότητα και διαφάνεια.

Ευχαριστώ επίσης την Τσίχο Τακάντα, την προπονήτριά μου, που ήταν μαζί μου από την αρχή. Μεγαλώνω κι εγώ μαζί της. Πρέπει να συνεχίσω να έχω πίστη στον εαυτό μου και στην ομάδα μου. Δεν είναι εύκολο να βρίσκομαι έξω από την κοινότητά μου, ταξιδεύοντας στον κόσμο ως κορίτσι από την Αραβία. Πιέζω τον εαυτό μου και νιώθω ότι αν αντέξω αυτή την πίεση, μπορώ πάντα να συνεχίσω να βελτιώνομαι. Αυτό είναι ένα αξίωμα του τζούντο. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για να το αξίζω. Θέλω να δώσω στον εαυτό μου την ευκαιρία όπως όλοι οι άνθρωποι εδώ που προπονούνται τόσο σκληρά. Αποδεικνύω στον εαυτό μου ότι με δέκα χρόνια τζούντο και κάνοντας πάντα τον καλύτερό μου εαυτό μπορώ να κερδίσω το δικαίωμα να κερδίσω. Παίρνω αυτή την ευκαιρία στη ζωή.

Ο πρώτος μου μεγάλος στόχος είναι το Παρίσι το 2024. Αν δεν τα καταφέρω δεν θα σταματήσω, δεν θα τα παρατήσω εύκολα και θα συνεχίσω προς το Λος Άντζελες 2028. Παράλληλα με την προπόνηση σπουδάζω αναισθησιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αλμάρφα και έτσι όταν αποσυρθώ από το αγωνιστικό τζούντο έχω ένα σχέδιο καριέρας».

Η ισότητα στη Σαουδική Αραβία γίνεται περισσότερο πραγματικότητα από ποτέ

Η Ταχάνι βλέπει ένα μέλλον για όλες τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, με ευκαιρίες, επιλογές, ελευθερία και ενσωμάτωση.

γη

«Ο πρίγκιπάς μας λέει ότι θέλει μια ολόκληρη χώρα να είναι η πινέζα της αλλαγής και ο πατέρας του, ο βασιλιάς, τον υποστηρίζει. Λέει ότι οι γυναίκες είναι το ήμισυ της κοινότητας και έτσι πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινότητά μας είναι ολόκληρη, υποστηρίζοντας όλους τους ανθρώπους. Εκτός από τους ηγέτες μας, έχουμε και άλλους που πραγματικά πρωτοπορούν, όπως η Ρέεμα Μπιντ Μπαντάρ Αλ Σαούν. Είναι από τη Σαουδική Αραβία και είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρέσβειρα της χώρας. Ζει στις Η.Π.Α. και βοηθάει όλα τα κορίτσια στον αθλητισμό στη Σαουδική Αραβία και ελέγχει πάντα τι μπορεί να κάνει για να κάνει το περιβάλλον μας πιο θετικό. Με βοήθησε να βρω τρόπους να διαχειριστώ τα δίδακτρα του πανεπιστημίου, είναι πάντα γενναιόδωρη μαζί μας και αυτό είναι ένα σπουδαίο μάθημα. Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει πάντα να υποστηρίζουν η μία την άλλη. Είναι τόσο δυνατή και δεν επιτρέπει σε κανέναν να την εμποδίσει από τους στόχους της. Είναι ένα θαυμάσιο πρότυπο για όλους μας, για τα κορίτσια της Σαουδικής Αραβίας στον αθλητισμό αλλά και εκτός αθλητισμού.

Τα τελευταία χρόνια ο νόμος άλλαξε στην πατρίδα και πλέον δεν υπάρχει κανένας κανόνας σχετικά με την κάλυψη των μαλλιών τους σε δημόσιους χώρους. Με βλέπουν εδώ χωρίς μαντήλι και το ίδιο συμβαίνει και στην πατρίδα. Η ισότητα στη Σαουδική Αραβία γίνεται περισσότερο πραγματικότητα από ποτέ. Έχουμε θετική προοδευτική σκέψη από τον βασιλιά μας, από πρεσβευτές, από αθλητικούς προπονητές, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλα. Η κοινότητα είναι αυτή που έπρεπε να κερδίσουμε, όχι η κυβέρνηση. Είναι ακόμα δύσκολο, αλλά έχουμε την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδίας, της ΕΟΕ και φυσικά της IJF. Τώρα νομίζω ότι μπορώ να δείξω και σε άλλα κορίτσια πώς μπορεί να γίνει, όπως μου έδειξαν η Γουοντγιάν, η Ρέεμα. Οι μικρότερες με ακολουθούν και πρέπει να δουν τι είναι εφικτό, όπως μου έδειξαν στο Λονδίνο και στο Ρίο».

Η απίστευτα θετική προοπτική της Ταχάνι είναι ένα μάθημα, ένα ισχυρό μάθημα. Μας δείχνει πώς το παρελθόν επηρέασε το μέλλον της, πώς ο αθλητισμός παίζει ρόλο στην πρόοδο, πώς η ηγεσία μπορεί να εμπνεύσει γενιές και πώς οι αξίες του τζούντο διαπερνούν τα πάντα. Αυτό είναι ένα ισχυρό και απαραίτητο μήνυμα, όχι μόνο για τις γυναίκες και τα κορίτσια της Σαουδικής Αραβίας, αλλά για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, για όλους τους ανθρώπους με στόχους.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]