Όταν η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κέρδισε τον 158ο τίτλο της καριέρας της
16/02/2023
ΤΕΝΝΙΣ

Όταν η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κέρδισε τον 158ο τίτλο της καριέρας της

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έγινε η κορυφαία τενίστρια όλων των εποχών, σε τίτλους στο μονό, με τον πιο δύκσολο τρόπο τη 16η Φερβουαρίου του 1992. 

«Ετοίμαζα την ομιλία του ηττημένου κατά τη διάρκεια του αγώνα» δήλωσε η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, με την ιστορική της νίκη στο τουρνουά τένις Virginia Slims of Chicago. «Έπρεπε να πω στον εαυτό μου ότι θα μπορούσα να επιστρέψω. Είπα: «Αν δεν μπορώ να σπάσω το ρεκόρ στο Σικάγο, πού μπορώ να το σπάσω;» εξήγησε, όσο ετοιμαζόταν να κρατήσει στα χέρια της το 158ό τρόπαιο της καριέρας της.

Η Τσέχα πρωταθλήτρια και η καλή φίλη και αντίπαλος Κρις Έβερτ, που αποσύρθηκε το 1989, είχαν ισοβαθμήσει στα 157 τρόπαια και μοιράζονταν τότε την κορυφή της καλύτερης. Η Ναβρατίλοβα τότε είχε την ευκαιρία να μείνει μόνη στην κορυφή όμως σκεφτόταν να κερδίσει τον αγώνα, και όχι να γράψει ιστορία, απέναντι στη Γιάνα Νοβότνα σε εκείνον τον τελικό στο Σικάγο: «Η στιγμή υπερίσχυσε του μέρους της ιστορίας. Προσπαθούσα απλώς να κερδίσω το ματς». Φαινόταν ότι η Νοβότνα θα μπορούσε να πετύχει τη δεύτερη συνεχόμενη ανατροπή της και μάλιστα με παρόμοιο τρόπο, αφού είχε χάσει το εναρκτήριο σετ από την κορυφαία Στέφι Γκραφ πριν κερδίσει τον ημιτελικό του τουρνουά. «Είναι τιμή για τη Μαρτίνα, για την επιστροφή της και τον ιστορικό της αγώνα», δήλωσε η Νόβτονα μετά την ήττα της και συνέχισε: «Δεν νομίζω ότι ένιωσε τόσο την πίεση του ρεκόρ όσο την πίεση που της άσκησα εγώ. Εγώ ήμουν αυτή που την πίεσε στα όρια της».

Αυτή ήταν μόλις μία από τις πολλές εντυπωσιακές στιγμές της καριέρας της αλλά και της ζωής της, η οποία έγινε -ίσως άθελά της- σύμβολο μίας ολόκληρης εποχής στο άθλημα. Ήταν μία από τις πρώτες ανοιχτά ομοφυλόφιλες αθλητικές προσωπικότητες και ολοκλήρωσε την καριέρα της με 167 τίτλους σε μονό και 177 τίτλους στο διπλό. Κατέρριπτε ρεκόρ, μετά το ρεκόρ και έμεινε στην ιστορία για πάντα.

Το χρονικό της ζωής της

1972 - Κερδίζει το εθνικό πρωτάθλημα της Τσεχίας.

1975 - Σε ηλικία 18 ετών, η Ναβρατίλοβα αυτομολεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1978 - Κερδίζει τον πρώτο της τίτλο στο μονό στο Γουίμπλεντον νικώντας την Κρις Έβερτ. Το δίδυμο συνεχίζει να συναντιέται σε 80 αγώνες μέσα σε 16 χρόνια και εξακολουθεί να διατηρεί στενή φιλία.

1978, 1979, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986 - Ανακηρύσσεται παίκτρια της χρονιάς από την Ένωση Γυναικείου Τένις.

1981 - Πολιτογραφείται πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών.

1983 - Κερδίζει το πρώτο της US Open.

1985 - Κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία της «Martina».

1986 - Επιστρέφει για πρώτη φορά στην Τσεχοσλοβακία για να αγωνιστεί, για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, σε έναν αγώνα τένις στην Πράγα.

1991 - Η πρώην φίλη της Τζούντι Νίλσον. καταθέτει μήνυση στο Τέξας, αφού η Ναβρατίλοβα αρνείται να τιμήσει αυτό που η Νίλσον ισχυρίζεται ότι είναι ένα «μη συζυγικό σύμφωνο συμβίωσης» που υπέγραψαν και οι δύο το 1986. Αργότερα συμβιβάζονται εξωδικαστικά.

1992 - Καταρρίπτει το ρεκόρ τίτλων σε τουρνουά με 158 τίτλους, περισσότερους από κάθε άλλο άτομο.

1994 - Αποσύρεται από το μονό έχοντας κερδίσει 167 τίτλους.

2000 - Το όνομά της μπαίνει στο International Tennis Hall of Fame.

2003 - Γίνεται η γηραιότερη παίκτρια που αγωνίζεται στο Fed Cup.

2004 - Συμμετέχει στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως η γηραιότερη τενίστρια.

2006 - Στο τελευταίο της Γκραν Σλαμ, η Ναβρατίλοβα αγωνίζεται στο US Open στον αγώνα πρωταθλήματος μικτού διπλού. Μετά τη νίκη της, γίνεται η γηραιότερη παίκτρια που κατακτά Γκραν Σλαμ.

24 Φεβρουαρίου 2010 - Διαγιγνώσκεται με μη επεμβατικό καρκίνο του μαστού, το καρκίνωμα του πόρου in situ (DCIS).

15 Μαρτίου 2010 - Υποβάλλεται σε οσφυονωτιαία εκτομή.

12 Μαΐου 2010 - Ξεκινά θεραπεία ακτινοβολίας στο L'Institut Curie στο Παρίσι.

5 Ιουνίου 2010 - Συμμετέχει στο διπλό γυναικών στο French Open και κερδίζει.

27 Μαρτίου 2012 - Αποχωρεί από το διαγωνισμό "Dancing with the Stars".

8 Δεκεμβρίου 2014 - Ανακοινώνει ότι θα ενταχθεί στην προπονητική ομάδα της Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα το 2015.

24 Απριλίου 2015 - Παραιτείται από προπονήτρια μερικής απασχόλησης της Ραντβάνσκα, αφού υποτίμησε τον χρόνο που απαιτείται για να «κάνει αυτή την κατάσταση σωστή και καλή τόσο για την Αγκνιέσκα όσο και για μένα».

1 Ιουνίου 2017 - Η Ναβρατίλοβα γράφει δημόσια επιστολή στην οποία αποκαλεί την πρώην τενίστρια της Αυστραλίας Μάργκαρετ Κορτ «ρατσίστρια και ομοφοβική» μετά το σχόλιο της Κορτ ότι το τένις είναι «γεμάτο λεσβίες».

17 Φεβρουαρίου 2019 - Στυλογράφει ένα άρθρο στους Sunday Times που υποστηρίζει ότι είναι «παράλογο» το γεγονός ότι «εκατοντάδες αθλητές που άλλαξαν φύλο με δήλωση και περιορισμένη ορμονική θεραπεία έχουν ήδη επιτύχει διακρίσεις ως γυναίκες που ξεπερνούσαν τις δυνατότητές τους ως άνδρες». Τα σχόλιά της επικρίνονται αμέσως και χαρακτηρίζονται «τρανσφοβικά» από transgender αθλητές και LGBTQ ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Ναβρατίλοβα έχει απορρίψει τις κατηγορίες για τρανσφοβία.

19 Φεβρουαρίου 2019 - Η Άθλετ Άλι απομακρύνει τη Ναβρατίλοβα από το συμβουλευτικό της συμβούλιο μετά το άρθρο της στους Sunday Times. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός αναφέρει: «Ως οργανισμός αφιερωμένος στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας στον αθλητισμό και μέσω του αθλητισμού, θα συνδεθούμε μόνο με εκείνους που έχουν δεσμευτεί στον ίδιο στόχο και όχι με εκείνους που προωθούν την παραπληροφόρηση ή τις διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο».

3 Μαρτίου 2019 - Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, η Ναβρατίλοβα ζητά συγγνώμη για τη διαμάχη που προκάλεσε το άρθρο της στις 17 Φεβρουαρίου. Γράφει ότι: «δεν υπονοούσε ότι οι transgender αθλητές γενικά είναι απατεώνες». Αναγνωρίζει ότι δεν έχει όλες τις απαντήσεις σχετικά με τα σωματικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουν οι transgender αθλητές σε ορισμένα γυναικεία αθλήματα. Ζητά συζήτηση με βάση «την επιστήμη, την αντικειμενικότητα και το συμφέρον του γυναικείου αθλητισμού στο σύνολό του».

Ιούλιος 2020 - Περισσότερες από 300 αθλήτριες, μεταξύ των οποίων και η Ναβρατίλοβα, υπογράφουν επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Αθλητικής Ένωσης Κολεγίων, με την οποία αντιτίθενται στη συμπερίληψη των τρανσέξουαλ στον κολεγιακό αθλητισμό.

16 Δεκεμβρίου 2021 - Η τέταρτη σεζόν του «Real Housewives of Miami» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο Peacock. Η σύζυγος της Ναβρατίλοβα, Γιούλια Λεμίγκοβα, εντάσσεται στο καστ ως η πρώτη LGBTQ νοικοκυρά της σειράς, ενώ η Ναβρατίλοβα φέρεται να κάνει εμφανίσεις στην εκπομπή.

2 Ιανουαρίου 2023 - Η Ναβρατίλοβα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του λαιμού και του μαστού, και οι δύο σε πρώτο στάδιο, αναφέρει ο ατζέντης της στο CNN σε ένα email.

Από CNN

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]