Σερένα Γουίλιαμς: Η ασυμβίβαστη Αμερικανίδα αποχωρεί από τα court
10/08/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Σερένα Γουίλιαμς: Η ασυμβίβαστη Αμερικανίδα αποχωρεί από τα court

Η Σερένα Γουίλιαμς ετοιμάζεται να κλείσει μια υπέροχη καριέρα, που ήταν πάντα πρωτοσέλιδο, στα καλά, αλλά και τα άσχημά της

Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές από το «αντίο» της Σερένα Γουίλιαμς στο περιοδικό Vogue, πραγματικά αναρωτιέται κανείς αν η 10χρονη τότε Σερένα δεν ακολουθούσε ως… παρτενέρ στις προπονήσεις την αδερφή της, πόσο διαφορετικό θα ήταν το τένις τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Μεγάλωσε με μία ρακέτα στα χέρια, αλλά δεν ήταν καλή. Έτσι λέει. Που να ήταν κιόλας… Αυτό το κορίτσι που γεννήθηκε στο Μίσιγκαν, αλλά μεγάλωσε στην Καλιφόρνια, το πείσμα του πατέρα της την μετέτρεψε σε μία αθλήτρια που το τένις δεν είχε ξαναδεί.

Μπορεί να μην κατάφερε τελικά να φτάσει τους τίτλους της Μάργκαρετ Κορτ σε grand slam, κάτι που κυνήγησε όπως η ίδια παραδέχτηκε, όμως στα μάτια των περισσότερων, η Σερένα έχει κερδίσει τον τίτλο της GOAT.

Γιατί ο τρόπος που κυριάρχησε στο παιχνίδι, ήταν τέτοιος που δεν άφηνε περιθώρια σε καμία (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) να πιστέψει ότι θα μπορούσε να την κερδίσει ακόμη κι όταν ήταν σε καλή μέρα.

image

Βελτιωμένο αντίγραφο της Σέλες

Η Σερένα μεγάλωσε μελετώντας το παιχνίδι της Μόνικα Σέλες. Πάνω σε αυτό αποφάσισε να βάλει πιο επιθετικό στυλ.

Και από τα 10 της άρχισε να κυριαρχεί. Είχε ρεκόρ 46-3 σε αυτή την ηλικία, αλλά ο πατέρας της αποφάσισε να την ρίξει στο διάβασμα μία χρονιά. Το 1996 εξαφανίστηκε από το τένις, αλλά γύρισε μία χρονιά μετά και στο πρώτο της κυρίως ταμπλό, στο Σικάγο, όπου κατάφερε να κερδίσει τόσο την Μαίρη Πιρς, όσο και την Μόνικα Σέλες! Από το Νο304 έγινε η χαμηλότερη ranking παίκτρια που κέρδισε δύο αντίπαλες του Τοπ10 στο ίδιο τουρνουά, πριν χάσει από την Ντάβενπορτ στον ημιτελικό. Τόσο… κακή ήταν (όπως πίστευε).

Τελείωσε τη χρονιά μπαίνοντας στο Τοπ100 (Νο99) και την επόμενη άρχισαν όλα…

Πήγε στο Σίδνεϋ και πήρε ρεβάνς από την Ντάβενπορτ, αλλά έχασε στα ημιτελικά από την Βικάριο. Στην παρθενική της συμμετοχή σε grand slam, στη Μελβούρνη την ίδια χρονιά, κέρδισε το πρώτο της παιχνίδι, αλλά το δεύτερο έλαχε να το παίξει κόντρα στην αδερφή της. Ηταν το πρώτο μεταξύ τους ματς σε αυτό το επίπεδο και το έχασε. Όπως έχασε αρκετά από την Βένους πριν γίνει η γνωστή Σερένα…

Το 1999 στο τουρνουά του Παρισιού ήρθε ο πρώτος τίτλος καριέρας. Αντίπαλος η Αμελί Μορεσμό. Εκεί άρχισαν όλα. Στο Roland Garros μαζί με την Βένους πήραν τον τίτλο στο διπλό, αλλά η πρώτη στιγμή δόξας ήρθε στο US Open. Εκεί, μετά από δύο εύκολους γύρους, η Σερένα απέκλεισε τις Κλάιστερς, Μαρτίνες, Σέλες και Ντάβενπορτ, όλες με τίτλους σε grand slam, για να αντιμετωπίσει την Μαρτίνα Χίνγκις στον τελικό. Η Σερένα επικράτησε με 6-3, 7-6 και με ένα διάλλειμα 2,5 ετών, άρχισε το σερί της. Κέρδισε κατά σειρά το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τη Μελβούρνη στις αρχές του 2003, πραγματοποιώντας το «Serena Slam» όπως το ονόμασε ο Τύπος.

Εφτασε τους 23 σε grand slam στη καριέρα της (7 Australian Open, 3 Roland Garros, 7 Wimbledon, 6 US Open), αλλά τον αριθμό 24 της Κορτ δεν κατάφερε να τον φτάσει. Και δεν πρόκειται να γίνει αυτό στο US Open όπου αναμένεται να αποχαιρετήσει τα court. Το ξέρει και η ίδια. Εστω κι αν δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη με την ιδέα της απόσυρσης.

«Το θέμα αυτό ήταν ταμπού στο σπίτι. Όταν έρχεται η κουβέντα, κλαίω. Ούτε με την μητέρα μου δεν μπορώ να το συζητήσω. Μόνο με τον ψυχολόγο μου. Δεν υπάρχει τίποτα το ευχάριστο σε αυτή την απόφαση. Το μισώ αυτό που κάνω. Μισώ που βρίσκομαι σε αυτό το σταυροδρόμι. Δεν είναι εύκολο» σχολίασε στο άρθρο της για την απόχώρησή της.
Μια αποχώρηση που θα έρθει με 23 τίτλους grand slam στο απλό, 14 στο διπλό, δύο στο μεικτό, 4 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και συνολικά 73 τίτλους και ρεκόρ 855-153 (84.8%), τουλάχιστον μέχρι και πριν το Μόντρεαλ.

Οι κυριότερες αντίπαλες

Βένους Γουίλιαμς: Η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα της ήταν πάντα η αδερφή της. Συναντήθηκαν 31 φορές στο Tour με την Σερένα να επικρατεί με 19-12. Το εντυπωσιακό είναι ότι έχουν παίξει αντίπαλες σε 7 τελικούς grand slam.

Μαρτίνα Χίνγκις: Από τις πρώτες βασικές αντίπαλές της. Πάντα δυσκολευόταν να την κερδίσει (7-6 το ρεκόρ υπέρ της) όμως αυτή η μάχη δεν έμελλε να κρατήσει πολύ καιρό καθώς η Χίνγκις αποσύρθηκε πρόωρα λόγω τραυματισμών.

Τζένιφερ Καπριάτι: Για τους ειδικούς του τένις θεωρείται από τις μεγαλύτερες κόντρες στην ιστορία του γυναικείου τένις. Η Σερένα κέρδισε τα 10 από τα 17 ματς που έπαιξαν μαζί. Όλα όμως, με εξαίρεση 5, χρειάστηκαν τρία σετ για να βγει νικήτρια. Η Καπριάτι της είχε κερδίσει τα πρώτα 4 από τα 5 ματς που είχαν παίξει και από τότε η Σερένα της έκανε ένα σερί 8-0.

Μαρία Σαράποβα: Οσο η καριέρα τους ήταν στο απόγειο, η κόντρα ήταν έντονη ακόμη κι εκτός γηπέδων. Η Σερένα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στα μεταξύ τους ματς (20-2) όμως όλα άρχισαν στο Wimbledon το 2004 όταν η πιτσιρίκα τότε Σαράποβα της πήρε τον τίτλο. Από τότε η Ρωσίδα την κέρδισε άλλη μία φορά μέσα στην ίδια χρονιά και τέλος..

image

Οι κόντρες και οι εκρήξεις

Μιας και ο λόγος για την Σαράποβα… Οι δυο τους έβγαλαν μαχαίρια το 2013 από μία… φυτιλιά που άναψε δημοσιογράφος. Ανέφερε στην Σαράποβα μία στιχομυθία που είχε η Σερένα γι’ αυτήν, μιλώντας με την αδερφή της, με την Ρωσίδα να πετάει ατάκα… φωτιά για την σχέση της Αμερικανίδας με τον Πάτρικ Μουράτογλου.

«Αν θέλει να μιλήσουμε για τα προσωπικά μας, ίσως να μιλήσουμε για την σχέση της με τον σύντροφό της που ήταν παντρεμένος με παιδιά και παίρνει διαζύγιο» είχε πει η Σαράποβα. Ποιος ήταν ο σύντροφος; Ο Πάτρικ Μουράτογλου, ο προπονητής της, με τον οποίο είχαν όντως μία σύντομη σχέση, αλλά μετά συνέχισαν καθαρά επαγγελματικά. Η ατάκα της Μάσα όμως, ήταν αρκετή για να προκαλέσει φρενίτιδα στα ΜΜΕ.

Η Γουίλιαμς είναι γνωστή και για το… εκρηκτικό της ταπεραμέντο. Χαρακτηριστικά το 2004 στο US Open κόντρα στην Καπριάτι, η umpire Μαριάνα Αλβες, πήρε ορισμένες λάθος αποφάσεις εις βάρος της Σερένα, οι οποίες έφεραν την έκρηξή της. Στο τέλος έχασε και το ματς κάνοντας 57 αβίαστα λάθη και κατηγόρησε την διαιτητή χαρακτηρίζοντάς την «τρελή» και τονίζοντας πως νιώθει ότι την έκλεψαν.

Στο ίδιο τουρνουά το 2009 κόντρα στην Κλάιστερς δέχτηκε ποινή σε ένα σερβίς και η απόφαση της διαιτητή έφερε την έκρηξη της Γουίλιαμς που έβαλε τις φωνές στην επόπτρια.

Το ίδιο προσβλητικά μίλησε στην δική μας, Ευα Ασδεράκη, στη διάρκεια του τουρνουά το 2011, την οποία όχι μόνο έβρισε, αλλά την απείλησε εν μέρει, λέγοντάς της πως «εδώ είναι Αμερική» και «μη τολμήσεις να γυρίσεις και να με κοιτάξεις».

Η τελευταία γνωστή έκρηξη ήρθε το 2018 στον τελικό με την Ναόμι Οσάκα όπου ξέσπασε στον Κάρλος Ράμος, κατηγορώντας τον για ρατσισμό, επειδή την χρέωσε ποινή για coaching. Για μέρες η Σερένα έκανε επίθεση στον Ισπανό διαιτητή, αλλά ο Μουράτογλου είχε παραδεχτεί ότι είχε γίνει η παραβίαση. Η Σερένα δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη…

image

Το μποϊκοτάζ και η κατηγορία για στημένα

Όταν άρχισε να μπαίνει στο Τοπ10, o Τζον ΜακΕνρό στη διάρκεια αγώνα με την αδερφή της στο Wimbledon (2000) είπε το εξής: «Δεν θα επιτραπεί στη Σερένα να κερδίσει. Ισως ο πατέρας της να έχει κάτι να πει γι’ αυτό…».

Δεν ήταν η μόνη φορά που υπήρξαν τέτοια υπονοούμενα. Ένα χρόνο μετά, λίγο πριν παίξει με την Βένους στο Indian Wells, η Ελενα Ντεμεντίεβα, επόμενη πιθανή αντίπαλος της Βένους, είπε ότι ο πατέρας τους αποφασίζει το ποια θα κερδίσει. Μετά από αυτό, η Βένους αποσύρθηκε από το τουρνουά με την δικαιολογία της τενοντίτιδας. Τότε άρχισαν οι υποψίες και ορισμένοι φίλαθλοι ζητούσαν εξοργισμένοι πίσω τα εισιτήριά τους.

Στο ίδιο τουρνουά ένα χρόνο μετά, ο πατέρας τους ανέφερε πως δέχτηκε ρατσιστική επίθεση από τους διοργανωτές, οι οποίοι αρνήθηκαν να ζητήσουν συγνώμη. Αυτό στάθηκε αρκετό για την ασυμβίβαστη Σερένα να προχωρήσει σε μποϊκοτάζ της διοργάνωσης. Ένα μποϊκοτάζ που κράτησε 14 χρόνια…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]