H Μαρία Σάκκαρη
24/05/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Η Μαρία Σάκκαρη στο Gazzetta: «Ως Ελληνίδα, θα διάλεγα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο αντί για Grand Slam»

Η Μαρία Σάκκαρη, το νούμερο 3 στον κόσμο στο τένις γυναικών, μιλά στο GWomen και στον Αλέξανδρο Κατσομήτρο από το Παρίσι λίγο πριν μπει στον 2ο γύρο του Roland Garros! Η ανάγκη για ελληνικό τουρνουά, η ισότητα των φύλων στο παγκόσμιο τένις και ο δύσκολος δρόμος που έχει επιλέξει.

Η περσινή πορεία της Μαρίας Σάκκαρη στο Roland Garros αποτελεί ήδη σταθμό για την ιστορία του Ελληνικού τένις.

Φτάνοντας μόλις έναν πόντο από τον τελικό, η νεαρή Σπαρτιάτισσα έβαλε τα θεμέλια για μια εκτόξευση που την φέρνει σήμερα στο νούμερο τρία της παγκόσμιας κατάταξης, μια πρωτοφανής επιτυχία για Ελληνίδα τενίστρια.

Σε μια συνέντευξη στο Gazzetta εν όψει του φετινού Roland Garros, η Μαρία Σάκκαρη δηλώνει πως αισθάνεται έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση ενός Grand Slam, εδώ στο αγαπημένο της Παρίσι όπου ξεκίνησαν όλα.

Εν μέσω εντατικών προπονήσεων πριν από τον δεύτερό της αγώνα, μας εξηγεί τι είναι αυτό που θα την φέρει κοντά στον πολυπόθητο τίτλο και πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το νούμερο ένα της κατάταξης Ίγκα Σβιάτεκ, ενώ σχολιάζει και την ανάγκη για καθιέρωση Ελληνικού τουρνουά και την ισότητα των φύλων στο παγκόσμιο τένις.

Η Μαρία Σάκκαρη

Πέρυσι έφτασες μία ανάσα από τον τελικό του Roland Garros. Θεωρείς πως ήρθε η ώρα να γίνει φέτος στο Παρίσι το βήμα παραπάνω;

Σίγουρα ναι. Νομίζω ότι πέρυσι ήταν ένα πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδρομή που έκανα, ειδικά μετά το περσινό Roland Garros μέχρι το τέλος της χρονιάς και έως σήμερα. Έχω φτάσει μέχρι το νούμερο τρία του κόσμου. Aν δεν είναι τώρα η στιγμή, πότε θα είναι. Από εδώ και πέρα θέλω μόνο να γίνομαι καλύτερη. Νιώθω έτοιμη, αλλά αυτές οι δύο εβδομάδες είναι πάρα πολύ μεγάλες, οπότε πρέπει και ο τρόπος που λειτουργώ να είναι ότι παίρνω τα ματς ένα ένα, γιατί αλλιώς μπορείς να χαθείς σε πολλές σκέψεις.

image

Είμαι περήφανη για μένα, τους δικούς μου και την πατρίδα μου

Η πορεία σου τα τελευταία δύο χρόνια είναι εντυπωσιακά ανοδική. Ωστόσο λείπει ένας τίτλος. Είναι θέμα λεπτομερειών, ψυχολογίας ή απλά θέμα ημέρας; Υπάρχει κάτι που θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξει, ώστε να γίνει αυτό το βήμα παραπάνω;

Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Είναι ένας συνδυασμός που νομίζω ότι δεν μου λείπει, απλά είναι κάτι το οποίο καθημερινά το δουλεύω εγκεφαλικά. Σίγουρα, όπως μου λένε πάρα πολλοί, έχω διαλέξει το δύσκολο δρόμο για να φτάσω στην κορυφή. Θέλει υπομονή και κουράγιο να φτάνεις στην πηγή και να μην πίνεις νερό σχεδόν κάθε εβδομάδα, αλλά είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου που έχω καταφέρει να φτάσω μέχρι εδώ. Και για μένα, αλλά και για τους δικούς μου και για την πατρίδα μου.

Έχεις φανταστεί τη στιγμή που θα σηκώνεις κούπα σε Grand Slam; Πώς πιστεύεις ότι θα αντιδράσεις όταν θα έρθει αυτή η ώρα;

Νομίζω ότι αυτό δεν μπορείς να το σχεδιάσεις. Αρχικά πρέπει να φτάσει αυτή η στιγμή. Από εκεί και πέρα τα συναισθήματα εκείνη τη στιγμή θα είναι πολύ φυσικά, δεν μπορείς να το προδικάσεις και να το προγραμματίσεις. Απλά θέλω να έρθει η στιγμή και ας αντιδράσω όπως είναι.

H Μαρία Σάκκαρη

Μετά την αποχώρηση της Μπάρτι, η Σβιάτεκ δείχνει να κυριαρχεί. Εσύ όμως την έχεις κερδίσει. Πιστεύεις ότι μπορεί να χτυπηθεί στο Roland Garros; Ποια είναι τα σημεία που θεωρείς ότι είναι τρωτή;

Νομίζω ότι εξαρτάται και από την επιφάνεια. Κάθε επιφάνεια είναι διαφορετική. Αυτή τη στιγμή είναι σίγουρα μια παίκτρια η οποία έχει πολύ εμπιστοσύνη στο παιχνίδι της. Πιστεύω ότι τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο, περίπου οκτώ μήνες, το τοπ-10 είναι το ίδιο και πάρα πολύ δυνατό. Είμαστε μια φουρνιά παικτριών οι οποίες παίζουμε αν όχι σε όλα τα τουρνουά στα περισσότερα οι ίδιες στους πιο μακρινούς γύρους. Αλλά σίγουρα αυτή στη στιγμή {η Σβιάτεκ} έχει κερδίσει πέντε τουρνουά, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο κι αξιοθαύμαστο. Πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα να την κερδίσω, γιατί το έχω ξανακάνει τρεις φορές.

Πέρα από την Πολωνή, υπάρχει αντίπαλος που δεν θες να παίζεις μαζί της γιατί σε δυσκολεύει το στυλ παιχνιδιού της;

Όχι. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία παίκτρια με την οποία αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελα να παίξω μαζί της. Κάθε φορά που παίζω με μια πολύ καλή παίκτρια το βλέπω σαν μία πρόκληση, κάτι το οποίο με ευχαριστεί πάρα πολύ. Γενικά δεν έχω κάποια φοβία σχετικά με κάποια άλλη παίκτρια για οποιονδήποτε λόγο.

image

Η Ελλάδα και οι Ελληνες ζούμε το όνειρό μας στο τένις

Χάρη σε εσένα και τον Στέφανο Τσιτσιπά υπάρχει μια ολόκληρη γενιά νέων παιδιών που ασχολούνται με το τένις και αρκετοί ήδη διακρίνονται, όπως η Λάκη και η Παύλου. Θεωρείς ότι υπάρχει ελπίδα να καθιερωθεί η Ελλάδα στο διεθνές τένις ακόμη κι όταν αποχωρήσετε εσείς οι δύο;

Σίγουρα πιστεύω ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και οι Έλληνες ζούμε το όνειρό μας από άποψη επιπέδου στο τένις. Είναι κάτι πρωτοφανές να έχεις δύο παίκτες που να είναι ταυτόχρονα στο νούμερο 4 του κόσμου (σ.σ. λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η Μαρία Σάκκαρη ανέβηκε στο νουμερο 3 του κόσμου). Είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και πρωτόγνωρο για όλες τις χώρες, πόσο μάλλον για μία μικρή χώρα σε πληθυσμό σαν την Ελλάδα. Νομίζω ότι έχουμε πολλά ταλέντα τα οποία έχουν χαθεί επειδή δεν είχαν κάποιον να ακολουθήσουν, να θαυμάσουν και να είναι κοντά τους εκείνη τη στιγμή. Νομίζω ότι εγώ και ο Στέφανος έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά ώστε να μπορέσουν και τα άλλα παιδιά να ακολουθήσουν από πίσω μας.

Έχουμε πλέον Έλληνες τενίστες, αλλά δεν έχουμε ένα τουρνουά στο Tour. Έχετε σκεφτεί ή συζητήσει με την ομοσπονδία το ενδεχόμενο να γίνει μία τέτοια κίνηση; Το βλέπεις πιθανό;

Ξέρω ότι το θέλει πάρα πολύς κόσμος. Πολλοί Έλληνες θα ήθελαν πολύ να μας δουν από κοντά, γιατί οι περισσότεροι ταξιδεύουν για να μας δούνε σε κοντινά μέρη όπως το Παρίσι και η Ρώμη. Αλλά θα ήταν φοβερό να μπορέσουμε να κάνουμε ένα τουρνουά στην Αθήνα ή οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Προγραμματίζεις να έρθεις στην Ελλάδα μέσα στη χρονιά;

Περνάω αρκετό χρόνο στην Ελλάδα. Προπονούμαι στο Τατόι. Εκεί ζει η οικογένεια μου, οι φίλοι μου είναι όλοι εκεί πέρα. Μου αρέσει πάρα πολύ η Ελλάδα, νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσει. Σίγουρα είναι πολύ απαιτητικό το πρόγραμμά μου, αλλά σε γενικές γραμμές προσπαθώ να μοιράζω το χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού.

Πιστεύεις ότι ο στόχος της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί να συνδυαστεί με υψηλής απόδοσης αθλητικό ρουχισμό, όπως η συλλογή τένις της adidas που φοράς στο Roland Garros;

Νομίζω ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο. Με την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για ανακύκλωση, αυτό που κάνει η adidas είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που εκπροσωπεί κι εμένα και με εμπνέει, γιατί κάνουν κάτι πολύ διαφορετικό, κάτι το οποίο ίσως είναι πρώτη φορά που κάνει μια τόσο μεγάλη εταιρεία. Προσωπικά αισθάνομαι πολύ περήφανη που φοράω ρούχα από ανακυκλωμένα προϊόντα.

Η Μαρία Σάκκαρη

Υπάρχει επιφάνεια που προτιμάς; Ποια και γιατί;

Δεν έχω κάποια προτίμηση γιατί νομίζω ότι έχω φέρει καλά αποτελέσματα και στις δύο κυρίες επιφάνειες. Τα γρασίδι είναι μια πολύ μικρή σεζόν. Θα ξεχώριζα τις σκληρές επιφάνειες γιατί εκεί έχω την πιο μεγάλη μου διάρκεια όσον αφορά τα αποτελέσματα.

Υπάρχει κάτι το οποίο θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξει στο γυναικείο τένις για να γίνει περισσότερο ελκυστικό σαν προϊόν; Ή θεωρείς ότι πλέον υπάρχει ισορροπία πλέον σε σχέση με τους άνδρες, π.χ. σε χρηματικά έπαθλα και προβολή από τα ΜΜΕ;

Υπάρχουν γενικά διάφορες συζητήσεις περί χρηματικών επάθλων. Υπάρχουν τουρνουά στα οποία οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες. Είμαστε το πιο δημοφιλές γυναικείο άθλημα παγκοσμίως, το οποίο σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ απαιτητικό γιατί όπως και οι άντρες πρέπει να ταξιδεύουμε κάθε βδομάδα και γενικά να αγωνιζόμαστε όπως και εκείνοι. Νομίζω ότι υπάρχει μια σωστή πορεία προς τα εκεί που θέλουμε να φτάσουμε ως οργάνωση και πιστεύω ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες αθλητές θέλουν να υπάρχει ισότητα.

Αν κάποιος σου έλεγε να διαλέξεις ανάμεσα σε Ολυμπιακό μετάλλιο, Grand Slam και Νο1 στον κόσμο, ποιο θα διάλεγες και γιατί;

Αν άφηνα εκτός το ότι είμαι Ελληνίδα, θα διάλεγα σίγουρα το Grand Slam. Αλλά με βάση το γεγονός ότι είμαι Ελληνίδα και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν από την Ελλάδα και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για εμάς σαν λαό και για την κουλτούρα μας, νομίζω ότι θα διάλεγα ένα Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]