beatrice_chebet
27/05/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Η μοναδική Τσέμπετ μετά το νέο παγκόσμιο ρεκόρ, στοχεύει σε double στο Παρίσι

Πηνελόπη Γκιώνη

Δύο παγκόσμια ρεκόρ πλέον έχουν την υπογραφή της Κενυάτισσας πρωταθλήτριας, Μπεατρίς Τσέμπετ, και μάλιστα το ένα σημοτοδότησε και τη νέα εποχή στο αγώνισμα. Η δευτεραθλήτρια κόσμου στοχεύει, πια, στο πρώτο Ολυμπιακό βάθρο της καριέρας της και μάλιστα όχι σε ένα μόνο αγώνισμα.

Μόλις τρία χρόνια πριν ήταν που γράφαμε διθυράμβους για τη Λετεσένμπετ Γκίντεϊ όταν είχε κάνει μία εκπληκτική κούρσα στα 10.000μ και είχε γράψει το φοβερό 29:01.03. Μία στιγμή μόνο τη χώριζε από τον απόλυτο στόχο όλων των αθλητριών που αγωνίζονται στο αγώνισμα, να γράψουν μία επίδοση με το 28 μπροστά. Όμως, και παρ’ όλο που δεν το κατάφερε, η επιτυχία της σήμαινε πως θα δούμε σύντομα κι άλλες τέτοιες εντυπωσιακές κούρσες. Ήταν μέχρι να αποφασίσει η Μπεατρίς Τσέμπετ ότι θα «επιτεθεί» σε αυτό το ρεκόρ.

Σε έναν αγώνα που είχε οριστεί ως μία προσπάθεια για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 10.000μ, η αθλήτρια που αρχικά δεν είχε καμία πρόθεση να αμφισβητήσει το ρεκόρ έγινε τελικά αυτός που το κατέρριψε.

Σε έναν αγώνα που έγινε πριν από το πρόγραμμα του Diamond League, η Γκούνταφ Τσεγκάι και η Μπεατρίς Τσέμπετ έμειναν σε απόσταση αναπνοής από τα wavelights που κινούνταν στον ρυθμό του παγκόσμιου ρεκόρ, καθώς πέρασαν τα μισά της διαδρομής σε 14:31, μέχρι που η Τσέμπετ ξέφυγε μπροστά τρεις γύρους πριν τον τερματισμό. Με την πρωτιά να είναι δική της, πήρε πάνω της και το βάρος για την προσπάθεια του παγκόσμιου ρεκόρ.

Η 24χρονη Κενυάτισσα πρωταθλήτρια παρακινήθηκε βλέποντας την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στα 5.000μ, Τσεγκάι, η οποία είχε αρχικά ζητήσει ρυθμό παγκόσμιου ρεκόρ, να αρχίζει να ρίχνει τον ρυθμό της και να μένει πίσω από τα wavelights. H Τσέμπετ άρχισε να αφήνει πίσω της τα φώτα, το κοινό ξεσηκώθηκε και στον τερματισμό η οθόνη έγραψε το καταπληκτικό 28:54.14.

«Όταν η Γκουντάφ ζήτησε τον ρυθμό για παγκόσμιο ρεκόρ, σκέφτηκα: "Ας προσπαθήσω να το πετύχω για να δω πώς είναι το σώμα μου". Επειδή το σώμα μου δεν ήταν σε κακή κατάσταση. Είχα την άνεση να τρέξω έναν τέτοιο χρόνο, οπότε όταν είδα την Γκουντάφ να πέφτει λίγο, είπα: "Ας προσπαθήσω να το πιέσω για να δω πώς μπορεί να πάει". Όταν έφτασα στους δύο τελευταίους γύρους, απλά είχα το κίνητρο και είπα πως είμαι σε ρυθμό παγκόσμιου ρεκόρ, οπότε ας πιέσω τα τελευταία 400 μέτρα», δήλωσε η Τσέμπετ μετά τον αγώνα της.

«Ευχαριστώ τον Θεό γιατί εδώ δεν ήρθαμε για το παγκόσμιο ρεκόρ. Για την Κένυα ήταν αγώνας trial αυτός (σ.σ. για την επιλογή των εκπροσώπων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού). Δεν ήταν στο πλάνο μου, απλά το προσπάθησα. Ευχαριστώ τον Θεό», είπε αρχικά για το ρεκόρ της μιλώντας στο LetsRundotcom και έπειτα εξήγησε πως θέλει στο Παρίσι να κάνει νταμπλ με χρυσό σε 5.000μ και 10.000μ: «Ξέρω πως αν είμαι καλά στην υγεία μου και δουλεύω σκληρά, θα μπορέσω να πάρω μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι αυτό το αγαπημένο μου μετάλλιο. Θα κατέβω για το νταμπλ στο Παρίσι, 5.000μ και 10.000μ».

«Ήξερα ότι μια γυναίκα μπορεί να τρέξει γρηγορότερα από 29 λεπτά, το ήξερα εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ηΣιφάν Χασάν, η οποία μπήκε στον αγώνα ως Νο 2 όλων των εποχών και τώρα βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Η Χασάν πιστεύει ότι οι γυναίκες «μπορούν να τρέξουν 28:45» στο μέλλον.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]