dina_asher_smith
22/05/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Ντίνα Άσερ Σμιθ: Άλλαξε τα πάντα για να μπορέσει ξανά να “υπάρξει” λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πηνελόπη Γκιώνη

Να είσαι πάντα χαρούμενος, να φαίνεσαι πάντα συγκροτημένος, να δείχνεις πάντα σωστός σε όλα. Τελικά, όλα τα παραπάνω είχαν μεγάλη επίδραση στην πρωταθλήτρια των σπριντ Ντίνα Άσερ Σμιθ και το αντιλήφθηκε μόνο όταν άλλαξε τα πάντα, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το Ολυμπιακό της όνειρο.

Η κορυφαία Βρετανίδα σπρίντερ, η Ντίνα Άσερ Σμιθ, βρέθηκε σε ένα τέλμα λίγο πριν τους Ολυμπιακούς και έτσι πήρε τη θαρραλέα απόφαση να αλλάξει τα πάντα. Να αλλάξει προπόνηση, προπονητή, χώρα, μέχρι και ήπειρο. Να αλλάξει τον εαυτό της και τον τρόπο που βλέπει η ίδια τον κόσμο και απλά να μπορέσει να… υπάρξει, όπως είναι.

«Έχω αλλάξει πολύ», τονίζει η ίδια κοιτάζοντας τους έξι μήνες που έχουν περάσει από τη στιγμή που μετέφερε τη ζωή της από τη Βρετανία στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Όστιν του Τέξας. «Πήγα σε έναν νέο προπονητή, μια νέα ομάδα και είδα μια νέα φιλοσοφία. Και μέρος της μεταμόρφωσης είναι ότι αισθάνομαι πολύ πιο άνετα με το να αφήνω τους ανθρώπους να με γνωρίζουν», είπε σε συνέντευξή της στον Guardian.

Η νέα της ζωή περιλαμβάνει το Top Golf και την ενασχόληση με την αγγειοπλαστική, την εκμάθηση να χαλαρώνει μακριά από τις αδιάκοπες πιέσεις και την προετοιμασία του σώματός της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, οι οποίοι ξεκινούν τον ερχόμενο Ιούλιο. Η ίδια επισημαίνει πως αυτή η ζωή της αρέσει, έχοντας μάλιστα κακομάθει με το νέο κλίμα στο οποίο ζει: «Μου αρέσει πολύ στο Όστιν και έχω κακομάθει πολύ με τη λιακάδα. Νιώθω ότι όλοι γελούν μαζί μου όταν μιλάω για τον ήλιο. Αλλά, ως Βρετανίδα, ο ήλιος μου αλλάζει τα πάντα. Ήθελα να μάθω μια νέα δεξιότητα, κάτι δημιουργικό που να διεγείρει το μυαλό μου με διαφορετικό τρόπο. Και μου αρέσει πολύ. Πηγαίνω μία ή δύο φορές την εβδομάδα και συζητώ με ανθρώπους, είμαι “κακή” σε πράγματα, βλέπω πράγματα να καταρρέουν και προσπαθώ ξανά. Αυτό που ξεχωρίζει εδώ, είναι ότι μπορώ απλά να υπάρχω. Στη Βρετανία δεν είμαι σούπερ προβεβλημένη αλλά κάθε μέρα με αναγνωρίζουν. Είναι πάντα υπέροχο, φοβερό. Δεν υπάρχει κακή ενέργεια. Αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει την επίδραση που είχε πάνω μου όλο αυτό. Αυτό το αίσθημα του να είσαι πάντα "σε φόρμα", του να πρέπει πάντα να φαίνεσαι εντάξει, επειδή οι άνθρωποι θα σε σταματήσουν και θα σε βγάλουν φωτογραφία. Και πάντα πρέπει να φαίνεσαι χαρούμενη, ακόμα κι αν έχεις τη χειρότερη μέρα που έχεις περάσει ποτέ. Έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από τότε που μπορούσα απλώς να υπάρχω στη ζωή μου».

Η Άσερ Σμιθ τώρα προπονείται με τον δημοφιλή Έντρικ “FLO” Φλοριάλ και μαζί με τη νεαρή παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου στα 60 μέτρα, Τζουλιέν Άλφρεντ,οι χρόνοι της οποίας στα 100 και 200 μέτρα υποδηλώνουν ότι είναι μία από τις υποψήφιες για μετάλλιο στο Παρίσι ενώ μαζί τους προπονείται και η Ιρλανδή Ρασιντάτ Αντελέκε, που διαπρέπει στα 400μ. Αυτός ο ανταγωνισμός στην προπόνηση την έχει βοηθήσει σημαντικά αν και αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνά τον προπονητή που την έκανε αυτό που είναι σήμερα, τον Τζον Μπλάκι: «Ήμουν με τον Τζον για 19 χρόνια και τον θεωρώ οικογένεια».

Αν και η Βρετανή σταρ παραδέχεται ότι θα ήταν «ωραίο να πάρω ένα χρυσό μετάλλιο», απορρίπτει την απλοϊκή άποψη ότι έχει εκκρεμότητες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Δεν είμαι ο άνθρωπος που κουβαλάει οποιοδήποτε είδος “αποσκευών". Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ένας χρήσιμος τρόπος να τρέχεις. Πρέπει να πηγαίνεις σε όλα με καθαρό μυαλό. Κάποιοι άνθρωποι παρακινούνται πολύ από προηγούμενες απογοητεύσεις. Εγώ όμως χρειάζομαι απλώς να νιώθω ελεύθερη και ανάλαφρη και χαρούμενη για να τρέξω γρήγορα. Αυτή είναι η νοοτροπία μου».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]