kimia alizade
14/03/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Στους Ολυμπιακούς του Παρισιού με την ομάδα των προσφύγων η Ιρανή Αλιζαντέχ

Πηνελόπη Γκιώνη

Μακριά από την καταπίεση του Ιράν και τον συντηρητισμό που ένιωθε σα θηλιά στον λαιμό της, η Κίμια Αλιζαντέχ έχει βρει τον δρόμο της και οδεύει για τους τρίτους Ολυμπιακούς Αγώνες της καριέρας της ως μέλος της Ολυμπιακής ομάδας των προσφύγων της ΔΟΕ.

Με την Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων, η ΔΟΕ έχει προσφέρει μία νέα ευκαιρία σε αρκετούς και αρκετές για να μπορέσουν να συνεχίζουν να ονειρεύονται. Την ευκαιρία αυτή άρπαξε η Ιρανή πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο, Κίμια Αλιζαντέχ, που πλέον δεν εκπροσωπεί τα χρώματα της πατρίδας της παρά τις χαρές που έχει ζήσει με το εθνόσημο.

Η Αλιζαντέχ ήταν μία από τις πρωταθλήτριες του αθλήματος που ξεχώρισαν από μικρές. Όταν ήταν μόλις 17 ετών, είχε ανέβει στο βάθρο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο ενώ την περασμένη χρονιά είχε νικήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων. Το 2016, στο Ρίο, έγραψε ιστορία για τη χώρα της αφού έγινε η πρώτη Ιρανή που κατακτά μετάλλιο σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αφού κατέκτησε το χάλκινο στα 57 κιλά όταν ήταν μόλις 18 ετών. Ακολούθησε την επόμενη χρονιά ένα αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο και το 2018 ένα χάλκινο στο Ηπειρωτικό πρωτάθλημα (Ασίας) όμως έπειτα άρχισε να “γκρεμίζει” τον κόσμο γύρω της για να το ξαναχτίσει όπως ήθελε εκείνη.

Το 2020 ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει μόνιμα τη χώρα της και πως θα ζει πια στην Ευρώπη. «Είμαι μία από τα εκατομμύρια των καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν τις οποίες εμπαίζουν εδώ και χρόνια. Φορούσα ό,τι μου έλεγαν να φορέσω. Επαναλάμβανα όλα όσα με διέταζαν να λέω και πιστώθηκαν τα μετάλλια μου για το σεβασμό της υποχρεωτικής μαντίλας. Κανείς από εμάς δεν έχει σημασία για αυτούς», είχε γράψει τότε σε μία μακροσκελή ανάρτηση με την οποία ανακοίνωνε πως δεν θα εκπροσωπεί πια το Ιράν. Πήγε στη Γερμανία, έβγαλε την υποχρεωτική μαντίλα από πάνω της και ξεκίνησε προπονήσεις. Προσπάθησε να πάρει την υπηκοότητα της χώρας ώστε να αγωνιστεί με τη γερμανική σημαία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο που έγιναν το 2021 όμως, τελικά, εκπροσώπησε την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων της ΔΟΕ χωρίς να καταφέρει να βρεθεί ξανά στο βάθρο των Αγώνων.

Η Αλιζαντέχ, που αυτή τη στιγμή φαίνεται πως ζει στην Αγγλία, έχει δεχθεί αρκετά υποτιμητικά και ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αφορούν την εκπροσώπηση του Ιράν από την ίδια αλλά και τις επιδόσεις της στους αγώνες αφού άφησε τη χώρα, όμως παράλληλα αρκετοί την υποστηρίζουν για την απόφασή της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]