yaroslava mahuchikh
29/02/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Μάχουτσικ εναντίον… Αυστραλίας

Πηνελόπη Γκιώνη

Το ύψος των γυναικών έχει πάντα ενδιαφέρον στις μεγάλες διοργανώσεις και αυτή τη φορά η μάχη μεταξύ της Γιαροσλάβα Μάχουτσικ και της Νίκολα Ολισλάγκερς θα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, στη Γλασκόβη.

Το 2022, στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Βελιγράδι, η Ουκρανή πρωταθλήτρια Γιαροσλάβα Μάχουτσικ κατέκτησε τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο στο ύψος. Τότε, είχε χρειαστεί να κάνει ένα ταξίδι 200 χιλιομέτρων οδικώς, το οποίο κράτησε τρεις μέρες, αφού λίγες μέρες πριν το πρωτάθλημα η Ρωσία είχε εισβάλει στην πατρίδα της Μάχουτσικ, την Ουκρανία. Μετά από αυτό, η βάση της έγινε η Γερμανία και εκεί προπονείται πια απρόσκοπτα με στόχο να εμπλουτίσει το παλμαρέ της, πράγμα που ήδη έκανε όταν αναδείχθηκε και Παγκόσμια πρωταθλήτρια ανοιχτού το περασμένο καλοκαίρι. Στη Γλασκόβη, θα κληθεί να διατηρήσει τον τίτλο της έχοντας, όμως, ισχυρό ανταγωνισμό.

Η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Τόκιο έχει καταφέρει φέτος να υπερβεί τα 2.04μ, που είναι και η κορυφαία επίδοση στον κόσμο, και παρ’ όλο που είναι μόλις 22 ετών δήλωσε πανέτοιμη για ένα ακόμη βάθρο. Οι αντίπαλές της από την Αυστραλία θα έρθουν να την… κυνηγήσουν.

Η αργυρή Ολυμπιονίκης του Τόκιο και «χάλκινη» στο περασμένο Παγκόσμιο ανοιχτού της Βουδαπέστης, Νίκολα Ολισλάγκερς, αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο της Ουκρανής. Η μόνιμα χαμογελαστή άλτρια θα φέρει ξανά το σημειωματάριό της στην αρένα, όπως συνηθίζει, και θα προσπαθήσει να κλέψει τη νίκη. Μάλιστα, η ίδια έχει ξεκινήσει την Ολυμπιακή χρονιά με νέο ατομικό ρεκόρ αφού αγωνιζόμενη σε ανοιχτό στίβο (καθώς στην Αυστραλία είναι καλοκαίρι) πρόσθεσε ένα εκατοστό στο ατομικό της ρεκόρ, που ήταν 2.02μ από το 201 στο Τόκιο.

Η συμπατριώτισσά της και Παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ανοιχτό το 2022, Ελέανορ Πάτερσον, μπορεί να απειλήσει και τις δύο. Παρότι δεν έχει κάνει ακόμη μεγάλα άλματα, έχοντας φετινό ρεκόρ 1.93μ, έχει δείξει τα τελευταία χρόνια πως είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και υπολογίσιμη για μία θέση στο βάθρο.

Πέρα από τις τρεις που θεωρούνται τα φαβορί για τα μετάλλια, η μόλις 17 ετών Αντζελίνα Τόπιτς, από τη Σερβία, επιστρέφει σε διοργάνωση κλειστού πανέτοιμη για μία διάκριση μετά την πίκρα που δέχθηκε όταν το 2023 στο Ευρωπαϊκό κλειστού έχασε το μετάλλιο και περιορίστηκε στην τέταρτη θέση. Με την ίδια διάθεση θα ταξιδέψει για τη Σκωτία και η Αμερικανίδα Βάστι Κάνιγχαμ που φέτος έχει υπερβεί τα 1.97μ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]