caster semenya
12/02/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Κάστερ Σεμένια: Ζητά χρηματοδότηση από το κοινό για τη νομική μάχη με την Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου

Πηνελόπη Γκιώνη

H δικαστική μάχη που δίνει η Κάστερ Σεμένια συνεχίζεται και πλέον βρίσκεται σε σημείο που ζητά τη βοήθεια των φαν της ώστε να μπορέσει να φτάσει μέχρι τέλους.

Η Νοτιοαφρικανή χρυσή Ολυμπιονίκης των 800μ, Κάστερ Σεμένια, που πλέον απαγορεύεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένες αποστάσεις του στίβου επειδή αρνείται να υποβληθεί σε θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης της, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη νομική της μάχη κατά του κανονισμού αυτού.

«Δεν έχουμε αρκετά χρήματα. Έχουμε πολλούς εμπειρογνώμονες μαζί μας που πρέπει να πληρώσουμε», δήλωσε η ίδια και συμπλήρωσε: «Οτιδήποτε μπορείτε να συνεισφέρετε θα κάνει τεράστια διαφορά.

Αυτή τη στιγμή οι Νοτιοαφρικανοί δικηγόροι της τη βοηθούν αφιλοκερδώς, και δήλωσαν ότι το κόστος της ακρόασης μπορεί να φτάσει τα 170.000 ευρώ: «Είναι εντελώς γελοίο. Γι' αυτό απευθυνόμαστε στο κοινό», δήλωσε ο δικηγόρος της Γκρέγκορι Νοτ.

Η Σεμένια λόγω του ότι έχει υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από αυτά που θεωρούνται φυσιολογικά στις γυναίκες, έχει αναγκαστεί να μείνει εκτός δράσης και να χάσεις πολλές μεγάλες διοργανώσεις. Για τον λόγο αυτό, δίνει μάχη απέναντι στην Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (World Athletics) για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα, απαιτώντας αμείλικτα να γίνουν σεβαστά η «αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά της».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμφώνησε τον Νοέμβριο να εξετάσει την υπόθεση της Ολυμπιονίκη των 800 μέτρων (2012, 2016) αφού τον Ιούλιο είχε αποφανθεί υπέρ της, κρίνοντας πως είχε πέσει θύμα διακρίσεων. Ωστόσο, οι ελβετικές αρχές με την WA πήγαν το ζήτημα στο εφετείο από όπου και αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]