Η Βασιλική Χαϊτίδου
25/10/2022
ΣΤΙΒΟΣ

Βασιλική Χαϊτίδου στο GWomen: «Έχω στο μυαλό μου τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες»

Με τον νου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου, η πρωταθλήτρια Ελλάδος στο μήκος Βασιλική Χαϊτίδου μιλά στο GWomen για το αθλητικό της ταξίδι.

Η τηλεοπτική κάμερα έπιασε την αντίδρασή της μετά το τελευταίο άλμα. Ένα κράμα αυτοπεποίθησης και αγωνίας. Ήξερε ότι η προσπάθειά της ήταν καλή, αλλά η ανακοίνωση του αποτελέσματος ήταν αυτή που απελευθέρωσε πλήρως τη χαρά της, που εκφράστηκε μ' ένα πλατύ χαμόγελο.

Το έκτο και τελευταίο άλμα στα 6,47μ, χάρισε στη Βασιλική Χαϊτίδου την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου γυναικών. Μόλις δύο εκατοστά από το ατομικό της ρεκόρ (6.49μ). Η 22χρονη αθλήτρια του μήκους πανηγύρισε έτσι το χρυσό μέσα στο «σπίτι» της. Για πρώτη φορά Πανελληνιονίκης γυναικών στον ανοιχτό στίβο και double σε ανοιχτό και κλειστό μέσα στο 2022.

Πριν κλείσει τα 10 της χρόνια η, γεννημένη στις 10 Φεβρουαρίου του 2000, αθλήτρια του ΠΑΟΚ ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον στίβο. Ο αθλητισμός είχε περάσει στο DNA της όπως τα άλλα εγγενή χαρακτηριστικά της. Ο πατέρας της ποδοσφαιριστής στη Β' εθνική κατηγορία και ο αδερφός της επίσης αθλητής στίβου. Οι επιδόσεις της στις ταχύτητες και στα άλματα ξεκίνησαν να προκαλούν αίσθηση από νωρίς.

Το χρυσό μετάλλιο ήρθε σαν απόδειξη του ταλέντου και της σκληρής της προσπάθειας σε μια χρονιά που ξεκίνησε με πρωτιά στους Βαλκανικούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης, την 6η θέση στους Μεσογειακούς στην Αλγερία.

«Γενικά ήμασταν δραστήριοι και αγαπούσαμε τον αθλητισμό από πολύ μικρά», αφηγείται η ίδια στο GWomen ερωτηθείσα για τη σχέση της με τον κλασσικό αθλητισμό. «Πρώτα ασχολήθηκε ο μεγάλος μου αδερφός με τον στίβο και μετά εγώ. Από μικρή ήμουν πολύ γρήγορη και αλτική, με τα ομαδικά αθλήματα δεν τα πήγαινα πολύ καλά, οπότε ήμουν σίγουρη ότι ο στίβος είναι για μένα».

image

Το ταλέντο ως πυξίδα

Η αθλητική της διαδρομή κινείται ανάμεσα στα σπριντ και το άλμα εις μήκος, αλλά η επιλογή έχει γίνει: «Κύριο αγώνισμα μου είναι το μήκος, μου αρέσει περισσότερο και το αγαπώ. Ήμουν καλή και στα σπριντ αλλά θεωρώ ότι θα μου ήταν πιο δύσκολο να διακριθώ σε αυτά. Μπορώ να καταφέρω περισσότερα στο άλμα εις μήκος συνδυάζοντας την ταχύτητα και την αλτικότητα μου».

Σκέφτηκες ποτέ να κάνεις άλλο άθλημα; «Για να πω την αλήθεια μου έχει περάσει από το μυαλό, τι θα έκανα αν δεν έκανα στίβο, αλλά ποτέ δεν θα άλλαζα άθλημα. Η αγάπη για το άθλημα και οι επιτυχίες με παρότρυναν να συνεχίσω».

Πριν δύο χρόνια εντάχθηκε στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, με την ίδια να σχολιάζει πως η επιλογή της από τους «ασπρόμαυρους» κάθε άλλο παρά άγχος της προκαλεί. «Δεν θα έλεγα ότι είναι αγχωτικό. Το γεγονός ότι πιστεύουν σε μένα και με στηρίζουν με παρακινεί να προσπαθώ ακόμα περισσότερο και να συνεχίζω αυτό που κάνω».

Αθλητικό της πρότυπο είναι η Σέρβα «βασίλισσα» του μήκους Ιβάνα Βουλέτα (Σπάνοβιτς). «Θαυμάζω όλες τις αθλήτριες αλλά πρότυπο μου θα έλεγα ειναι η Ivanna Vuleta (Spanovic),έχει κατακτήσει παρά πολλούς τίτλους και είναι σταθερή στις μεγάλες επιδόσεις. Επίσης είχα την τιμή να αγωνιστώ μαζί της στο μίτινγκ της Καλλιθέας πέρυσι όπου έπιασα το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ήρθε να με συγχαρεί».

Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό, η Βασιλική σπουδάζει στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Και δηλώνει πως με «εργαλεία» τον προγραμματισμό και την οργάνωση μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά. «Ναι θα έλεγα ότι γίνεται και μέχρι στιγμής δεν είχα κανένα πρόβλημα να τα συνδυάσω. Εννοείται ότι χρειάζεται προγραμματισμός και οργάνωση αλλά όλα είναι εφικτά. Σύντομα τελειώνω άλλωστε, ένα μάθημα έχει μείνει και η πτυχιακή μου εργασία»

image

Η πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών

Τον Αύγουστο έκανε το ντεμπούτο της στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική ομάδα, στις γυναίκες πια. Αυτό συνοδεύτηκε από μία αξιοπρεπή εμφάνιση, επιδόσεις κοντά στον μέσο όρο της χρονιάς και πολύ ενθουσιασμό.

Πως ήταν η πρώτη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;

«Στην αρχή συγκινήθηκα που τα είχα καταφέρει και βρισκόμουν εκεί με όλους τους αθλητές που έβλεπα από μικρή, που ήμουν στην ομάδα με την Κατερίνα τη Στεφανίδη για παράδειγμα. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία, ήμασταν μία ωραία παρέα. Τα στάδια ήταν φανταστικά εκεί, η διοργάνωση εκπληκτική και πρώτη φορά έβλεπα τόσο κόσμο σε πρωινό προκριματικό. Ούτε σε τελικό δεν βλέπουμε εμείς τόσο κόσμο εδώ. Ήταν φοβερή η ατμόσφαιρα. Στον αγώνα δεν αγχώθηκα, το ευχαριστήθηκα μπορώ να πω. Αγωνιζόμουν με όλες εκείνες τις αθλήτριες που έβλεπα συνέχεια στο Instagram. Σκεφτόμουν "Ουάου, είμαι στ' αλήθεια εδώ". Με κάποιες γνωριστήκαμε κιόλας, γίναμε φίλες».

Τι κρατάς από εκεί;

«Κρατάω την αύρα του κόσμου και όλα τα σημεία που εκεί κατάλαβα πως πρέπει να βελτιώσω».

Ο στίβος της ζωής της

Μια τυπική Δευτέρα στη ζωή της -τώρα που στο 4ο έτος τα μαθήματα είναι λιγότερα- ξεκινά στις 7:30 το πρωί με προετοιμασία για τη σχολή της. Το μάθημα ακολουθεί στις 09:00 και τελειώνει δύο ώρες αργότερα. Στην συνέχεια επιστρέφει σπίτι για μεσημεριανό και ξεκούραση. Ακολουθεί η προπόνηση 16:00-18:30. «Παραμένω στο γήπεδο για μια ώρα προπονώντας ακαδημίες» προσθέτει. Τέλος στις 20:00 επιστροφή στο σπίτι για ξεκούραση και διάβασμα.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για ένα νέο κορίτσι που αναγκάζεται να στερηθεί τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια για να κάνει πρωταθλητισμό; Με τι θα ήσουν ικανοποιημένη και να πεις ότι άξιζε τον κόπο να κάνεις αυτές τις θυσίες;

«Δεν θα έλεγα ότι στερήθηκα τα παιδικά ή τα εφηβικά μου χρόνια. Ναι είχα λιγότερες εξόδους, πήγαινα πιο νωρίς για ύπνο και γενικά πρόσεχα περισσότερο αλλά δεν θεωρώ ότι έχασα κάτι. Σημασία έχει η προσπάθεια και η διαδρομή προς τον στόχο, είτε αυτός γίνει πραγματικότητα είτε όχι, η πορεία είναι αυτή που αξίζει, οι εμπειρίες και οι φιλίες που αποκτώνται μέσα σε αυτά τα χρόνια».

Ακούγοντας τα όσα συμβαίνουν τριγύρω μας και στον χώρο του αθλητισμού, σε φοβίζουν τα όσα συμβαίνουν; Αναφέρομαι σε κάθε είδους κακοποίηση που μπορεί να δεχτεί ένα νέο κορίτσι;

«Περισσότερο θα έλεγα ότι μου προκαλούν στεναχώρια και απογοήτευση. Στεναχωριέμαι για τα κορίτσια που έζησαν κάτι τέτοιο σε έναν χώρο που πίστευαν ότι είναι ασφαλείς»

Υπάρχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι σαν σκέψη στο μυαλό σου;

«Ναι υπάρχει σαν σκέψη και ως στόχος ακόμα θα έλεγα. Πέρυσι είχα μια πολύ ανοδική και σταθερή πορεία που μου δίνει τη δυνατότητα να έχω την πρώτη μου συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες στο μυαλό μου»

Ευχαριστούμε το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία
Photo Credits: Ραφαήλ Γεωργιάδης / Eurokinissi

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]