Το ταξίδι της Μαρντίνι από την προσφυγιά στη Συρία ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε ταινία

Το ταξίδι της Μαρντίνι από την προσφυγιά στη Συρία ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε ταινία

Κώστας Ευθυμιάδης

Το ταξίδι της Γιούσρα Μαρντίνι, πρόσφυγα από τη Συρία, «επέστρεψε» με τη νέα ταινία «The Swimmers», που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Το ταξίδι της αθλήτριας της κολύμβησης από τη Συρία, Γιούσρα Μαρντίνι, μετατράπηκε σε ταινία.

Η αθλήτρια από τη Συρία έγραψε ιστορία ως μέρος της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 και η ιστορία της ενέπνευσε τους σεναριογράφους, που γύρισαν την ταινία για τη ζωή της, η οποία θα προβληθεί και από το Netflix.

«Αυτή η ταινία είναι πολύ σημαντική για μένα και την αδερφή μου, γιατί θέλουμε να μοιραστούμε την ιστορία μας με τον κόσμο και να δείξουμε ότι οι πρόσφυγες εξακολουθούν να έχουν όνειρα και μπορούν να φτάσουν τους στόχους τους ακόμα κι αν περάσουν δύσκολα ταξίδια», είπε η Μαρντίνι στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

«Μου δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσω να ευαισθητοποιώ για τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και να κάνω τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι το να γίνεις πρόσφυγας δεν είναι επιλογή», πρόσθεσε.

H Mαρντίνι φεύγοντας από το σπίτι της στη Δαμασκό με τη μεγαλύτερη αδερφή της Σάρα, βρέθηκε σε μια λέμβο στο Αιγαίο, της οποίας ο κινητήρας χάλασε και το σκάφος άρχισε να παίρνει νερό. Η Μαρντίνι και η αδερφή της έπεσαν στα παγωμένα νερά για να βοηθήσουν τους άλλους πρόσφυγες στην ξηρά στην Λέσβο.

«Ο αθλητισμός όχι μόνο έσωσε τις ζωές μας, αλλά μου έμαθε να δουλεύω σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου, να είμαι υπομονετική, να είμαι ανθεκτική. Έτσι έχουμε μεγαλώσει: μην τα παρατάς ποτέ και πάντα να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Το να είμαι μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ μου άνοιξε τα μάτια. Συνειδητοποίησα ότι όλοι εμείς στην ομάδα είχαμε μια δυνατή φωνή, ότι μπορούσαμε να εκπροσωπήσουμε εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και να τους δώσουμε ελπίδα» ανέφερε η Μαρντίνι, η οποία διορίστηκε ως η νεότερη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες - την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η απίστευτη ιστορία της θα μεταφερθεί σε νέο κοινό από την ταινία «The Swimmers», που σκηνοθετεί η βραβευμένη με BAFTA, Σάλι Ελ Χοσάινι.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]