Η Ηλέκτρα Μαγκότσιου

Μαγκώτσιου στο GWomen: «5 μέρες σχολείο, 6 μέρες προπόνηση, 2 φορές γυμναστήριο»

Η Ηλέκτρα Μαγκώτσιου αποτελεί ένα ανερχόμενο αστέρι για τη γυναικεία κολύμβηση. Η 15χρονη, κόρη του προπονητή μπάσκετ Χρήστου Μαγκώτσιου, είναι κάτοχος πανελλήνιων επιδόσεων σε ηλικιακές κατηγορίες. Μιλώντας στο GWomen αναφέρεται στην καθημερινότητα μιας κοπέλας που συνδυάζει σχολείο και πρωταθλητισμό

Η Ηλέκτρα Μαγκώτσιου είναι ένα από τα νέα αστεράκια της γυναικείας κολύμβησης. Η 15χρονη κολυμβήτρια, που ανήκει στην Ακαδημία Αστεριών Θεσσαλονίκης, είναι από τα κορίτσια που οι άνθρωποι της κολύμβησης θέλουν να επενδύσουν στο ταλέντο της.

Προέρχεται από αθλητική οικογένεια, ο πατέρας της Χρήστος είναι ένας καταξιωμένος προπονητής στο μπάσκετ, έχοντας τη δική του ιστορία στον Άρη Θεσσαλονίκης (1996-2001), με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1998. Ήταν αυτός που έστρεψε την Ηλέκτρα στην κολύμβηση και οι πρώτοι καρποί της δουλειάς της έχουν ήδη έρθει.

Ευχαριστούμε το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης για την φιλοξενία
Photo Credits: Ραφαήλ Γεωργιάδης / Eurokinissi

«Ο αθλητής που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό πρέπει να καλλιεργεί νοοτροπία, συμπεριφορές και χαρακτήρα. Για αυτά, μιλάμε με τον πατέρα μου» δηλώνει στο GWomen η Ηλέκτρα Μαγκώτσιου.

Η νεαρή πρωταθλήτρια ειδικεύεται στο ύπτιο και την πεταλούδα και τους προηγούμενους μήνες έκανε σημαντικές επιδόσεις και ρεκόρ κατηγοριών.

Η Μαγκώτσιου στην κατηγορία των Παγκορασίδων Α’ είναι η κάτοχος των πανελλήνιων ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο με 29:25 (17/12/2021) και στα 100μ. ύπτιο 1:03:34 (19/12/2021), χρόνοι που σημειώθηκαν στα 28α Αλεξάνδρεια στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια κατηγορία έχει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ. πεταλούδα με 27.96 (14/07/2021).

Φέτος δε, στο Χειμειρινό Πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδας κολύμπησε τα 50μ. ύπτιο σε 29.18, πετυχαίνοντας πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των κορασίδων.

Ο μεγαλύτερoς στόχος της για το καλοκαίρι, είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, που θα γίνει σε τέσσερις εβδομάδες (5-10 Ιουλίου) στην πόλη Οτοπένι της Ρουμανίας.

Ηλέκτρα, πότε άρχισες την κολύμβηση και σε ποιο σύλλογο;

«Όταν ήμουν τριών χρονών ξεκίνησα μαθήματα εκμάθησης κολύμβησης σε ιδιωτική πισίνα. Το 2013 γράφτηκα στην Ακαδημία των Αστεριών με προπονήτρια την κ. Έλενα Θωΐδου»

Πόσο σε έχουν βοηθήσει στα προαγωνιστικά ο Γιάννης Νάτσιος και στα δύο πρώτα σου χρόνια στα αγωνιστικά ο Στέφανος Ζαφειριάδης.

«Ο κ. Γιάννης Νάτσιος ήταν αυτός που με ανέλαβε μετά την κ. Έλενα όταν ανέβηκα επίπεδο. Ο κ. Γιάννης μού έμαθε όλα τα στιλ κολύμβησης και την τεχνική τους. Με έκανε από πολύ νωρίς να έχω πίστη και αγάπη για αυτό που κάνω και ήταν ο πρώτος που πίστεψε σε μένα για τις μελλοντικές μου επιδόσεις. Μου έδειξε το δρόμο για την αγωνιστική κολύμβηση. Με τον κ. Γιάννη είχα τις πρώτες μου διακρίσεις στα προαγωνιστικά

Όταν στην αγωνιστική με ανέλαβε ο κ. Στέφανος Ζαφειριάδης άλλαξε το προπονητικό πρόγραμμα κι έγινε πιο «αγωνιστικό». Αυξήθηκαν οι ώρες προπόνησης και τα σετ. Από τον κ. Στέφανο αμέσως εισέπραξα εμπιστοσύνη και πίστη για το αγωνιστικό μου προφίλ. Με τον κ. Στέφανο είχα τις πρώτες επιδόσεις και ρεκόρ στα πρωταθλήματα. Βελτίωσα τις τεχνικές μου κι άρχισα να εξειδικεύω στα στιλ και στις αποστάσεις. »,

Πώς είναι η συνεργασία σου με τον νέο σου προπονητή, Κώστα Καλλίτση.

«Ο κ. Κώστας Καλλίτσης, ο τωρινός μου προπονητής, είναι ένας προπονητής που ήρθε μετά από πολύχρονη εμπειρία στο εξωτερικό με διαφορετική νοοτροπία και τρόπο δουλειάς. Η περίοδος προσαρμογής μου με τον κ. Κώστα ήταν σύντομη. Κέρδισε με τον τρόπο του και τις γνώσεις του το σύνολο της ομάδας κι μένα προσωπικά.

Η καθημερινή μας επαφή στις προπονήσεις έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και πίστης. Βάζουμε στόχους και μέσα από την προπόνηση προσπαθούμε να τους καταφέρουμε.

Ο σχεδιασμός μας είναι όχι μόνο για τους επόμενους μήνες αλλά και σε βάθος χρόνου. Από όλους τους προπονητές μου αισθάνομαι ότι ωφελήθηκα σαν αθλήτρια και σαν άνθρωπος και κουβαλάω μαζί μου αυτά που μου έχουν μάθει».

image

Πέντε μέρες σχολείο, έξι μέρες προπονήσεις, δυο φορές γυμναστήριο

Πώς είναι η καθημερινότητά σου με τον αθλητισμό και το σχολείο;

«Ξέρω στην ηλικία μου πως πρέπει να συνδυάζω δυο πράγματα, που θα καθορίσουν το μέλλον μου. Σχολείο –Κολύμβηση. Προσπαθώ να είμαι καλή και στα δυο. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής τα καταφέρνω και θέλω να συνεχίσω έτσι. Δεν είναι εύκολο, γιατί πρέπει να οργανώνω τη ζωή μου και το χρόνο μου με πειθαρχία ώστε να τα καταφέρνω.

Πέντε ημέρες σχολείο από τις 8.00-14.00 και έξι ημέρες προπονήσεις από τις οποίες δυο μέρες την εβδομάδα διπλές προπονήσεις (6.30-8.30 το πρωί) και δυο φορές την εβδομάδα γυμναστήριο. Ψάχνω χρόνο για παραπάνω ξεκούραση σ΄ ένα απαιτητικό ωράριο».

Η Ηλέκτρα Μαγκιότσου

Πώς είναι οι συνθήκες προετοιμασίας σου στη Θεσσαλονίκη;

«Ζω έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην Επανομή. Η καθημερινή μου μετακίνηση είναι ένα θέμα. Οι συνθήκες στα κολυμβητήρια που κάνω προπόνηση θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες. Γνωρίζω την ανάγκη απόκτησης ενός κλειστού σύγχρονου κολυμβητικού κέντρου στην πόλη μας και βελτίωση αυτών που υπάρχουν. Η ομάδα μου προσπαθεί να δημιουργεί για μας τους αθλητές, όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες προπονήσεων και προετοιμασίας».

Τι σημαίνει για εσένα η κολύμβηση;

«Η κολύμβηση έχει μπει πολύ νωρίς στη ζωή μου και αποσπά το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μου. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήμουν χωρίς την πισίνα. Έχω δημιουργήσει φιλίες, γνωριμίες και αντιλαμβάνομαι πως μπορώ ν΄ ανοίξω νέους ορίζοντες αθλητικούς, κοινωνικούς, ακαδημαϊκούς μέσα από αυτό. Θέλω να εισπράξω εμπειρίες όσο το δυνατόν περισσότερες και προκλήσεις που θα με βελτιώσουν και θα με εξελίξουν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μου».

image

Η Αννα Ντουντουνάκη είναι παράδειγμα προς μίμηση

Ο πατέρας σου, είναι ένας καταξιωμένος τεχνικός στο μπάσκετ, σε έχει επηρεάσει στη μέχρι σήμερα αθλητική σου πορεία;

«Ο πατέρας μου είναι αυτός που από μικρή με ωθούσε στον αθλητισμό. Όχι στο μπάσκετ. Συμφωνούμε ότι η κολύμβηση μού ταίριαζε από μικρή. Ο αθλητής που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό πρέπει να καλλιεργεί νοοτροπία, συμπεριφορές και χαρακτήρα. Για αυτά, μιλάμε».

Παρακολουθείς μπάσκετ, λόγω του μπαμπά σου;

«Μέχρι 11-12 χρονών πήγαινα σε αγώνες μπάσκετ. Μετά το ενδιαφέρον μου έληξε. Πλήρης αφοσίωση στο κολύμπι!»

Ποιο είναι το στιλ που προτιμάς, πεταλούδα ή ύπτιο;

«Μου αρέσουν και τα δυο στυλ. Είμαι ανταγωνιστική και στο ύπτιο και πεταλούδα. Μαζί με τον προπονητή μου, αποφασίζουμε ανά περίοδο και αγώνα σε ποιο θα ρίξουμε το βάρος και στα μέτρα που θα κολυμπήσω. Νομίζω ότι διακρίσεις μπορώ να φέρω και στα δυο».

Έχεις κάποια κολυμβήτρια για πρότυπο;

«Η Άννα Ντουντουνάκη είναι για μένα παράδειγμα προς μίμηση, γιατί έχει συνδυάσει τον πρωταθλητισμό με επιτυχίες και ακαδημαϊκές σπουδές υψηλού επιπέδου. Τη Σουηδή, Σάρα Σέστρεμ, τη θαυμάζω για τις μεγάλες της επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ποιος είναι ο μεγάλος σου στόχος για το 2022;

«Στοχεύω σε συμμετοχή σε τελικό στο πανευρωπαϊκό νεανίδων και μετά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Μόνιμος στόχος είναι να βελτιώνω τις ατομικές μου επιδόσεις».

Το μεγαλύτερο όνειρό σου στον αθλητισμό;

«Όνειρό μου είναι συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες!»


Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]