Γκαρθία

Λουθία Γκαρθία: Ανοίγει τον «φάκελο» Ρουμπιάλες και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο

Ανδρέας Σουλάι

Η Λουθία Γκαρθία ανοίγει τον φάκελο της εθνικής ομάδας γυναικών της Ισπανίας και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο πίσω από το χάος με τον Λουίς Ρουμπιάλες.

Αύγουστος του 2023. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η εθνική ομάδα γυναικών της Ισπανίας ανεβαίνει στην κορυφή του κόσμου, επικρατώντας της Αγγλίας στον μεγάλο τελικό. Όλοι θα περιμέναν τη γιορτή των Ισπανίδων να μπει σε πρώτο πλάνο. Ο Λουίς Ρουμπιάλες ωστόσο είχε διαφορετικά σχέδια. Ο τότε πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας προέβη σε μια εντελώς αψυχολόγητη κίνηση. Δεν ήταν η πρώτη φορά βέβαια που ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας έκανε κάτι τέτοιο. Την ώρα που η αρχηγός της «ρόχα» παραλάμβανε το μετάλλιο της, ο Ρουμπιάλες την άρπαξε και τη φίλησε στο στόμα. Η Τζένι Ερμόσο δεν αντέδρασε.

Ένιωσε άβολα ωστόσο δεν προχώρησε σε καμία κίνηση εκείνη τη στιγμή. Κρατήθηκε μέχρι που ξέσπασε στα αποδυτήρια. «Δεν μου άρεσε, δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό», ανέφερε στα αποδυτήρια η αρχηγός. Η Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία έγραφε ότι το φιλί το ήθελαν και οι δύο πλευρές. Ψέμα όπως δήλωσε αργότερα η Ερμόσο.

Η Λουθία Γκαρθία δεν ήταν παρούσα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Διότι ήταν μια από τις 15 που είχαν ξεσηκωθεί μήνες πριν για τη στη συμπεριφορά του προπονητή της ομάδας, Χόρχε Βίλδα. Και τελικά δεν επιλέχθηκε στην αποστολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών.

Η Γκαρθία που αγωνίζεται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγραψε το προσωπικό της blog στο The Players Tribune και αποκάλυψε τα πάντα. Από την απόφαση της... ανταρσίας, στη μη κλήση της στην εθνική ομάδα, μέχρι και την επιστροφή της. Η Γκαρθία άνοιξε τον φάκελο «εθνική ομάδα γυναικών Ισπανίας - Ρουμπιάλες» και... έγραψε τα πάντα.

Σεπτέμβριος του 2022. Η μέρα στην Ισπανία ξεκίνησε με τη σοκαριστική είδηση της... ανταρσίας 15 παικτριών από την γυναικεία εθνική ομάδα. Ο λόγος; Ο προπονητής Χόρχε Βίλδα. Λίγους μήνες μετά το Euro, οι 15 παίκτριες εξέδωσαν ομαδική ανακοίνωση, ζητώντας την αποχώρηση του Βίλδα λόγω άσχημης συμπεριφοράς και έντονης πίεσης.

«Μετά την ήττα από την Αγγλία πήραμε την οριστική απόφαση. Δεν θέλω να αναλύσω τα πάντα. Ωστόσο θέλω να γράψω δύο πράγματα. Κρατήστε ότι μιλάμε για μια από τις κορυφαίες εθνικές ομάδες του πλανήτη...

Κάθε μέρα κάναμε τα ίδια στην προπόνηση. Είμαι στην εθνική από τα 15 μου. Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα στις προπονήσεις. Ήξερα ακριβώς τις ασκήσεις και τη σειρά τους. Κάθε φορά τα ίδια. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ασκήσεις, ωστόσο είμαστε επαγγελματίες και η ποικιλία χρειάζεται συνεχώς.

Το άλλο... Μας συμπεριφέρονταν σαν να ήμασταν μικρά παιδιά. Μας είχαν επιβάλλει αυστηρό ωράριο ύπνου. Δεν είχαμε ποτέ ελεύθερο χρόνο και αν είχαμε γινόταν υπό παρακολουθήση. Είμαστε μεγάλες γυναίκες και επαγγελματίες. Μας συμπεριφέρονταν σαν να ήμασταν σε παιδική σχολική εκδρομή», γράφει σε ένα από τα σκέλη της η Λουθία Γκαρθία.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε να καλέσει όλες τις παίκτριες, μια προς μια για να συζητήσουν. Μόνο που οι συζητήσεις αυτές έγιναν με ύπουλο τρόπο όπως αποκαλύπτει η Γκαρθία. Ο Ρουμπιάλες παράλληλα στήριξε τον Βίλδα και το έκανε εξ αρχής, αδειάζοντας την ομάδα.

«Μας κάλεσαν μια προς μια. Ήταν ένα βήμα. Έτσι νομίζαμε. Το γκρουπ μας έσπασε όμως για διάφορους λόγους. Αυτό που έγινε ήταν να βρεθούμε μια εναντίον τριών. Στα ραντεβού ήταν μια παίκτρια εναντίον δύο προπονητών και ενός ψυχολόγου. "Τι δεν σου αρέσει; Ή είσαι μαζί μας ή όχι", ήταν μερικά από τα λόγια που άκουσα εγώ. Τελικά μετά από λίγους μήνες το γκρουπ μας έσπασε οριστικά.

Ξεκίνησαν να επιστρέφουν στην εθνική μερικές από τις παίκτριες. Όχι όμως όλες, καθώς η ομοσπονδία αποφάσισε να μας τιμωρήσει έμμεσα για τα όσα έγιναν. Τελικά αποφάσισα και εγώ να δηλώσω διαθέσιμη. Μίλησα με τους προπονητές. Ωστόσο δεν ήμουν στην αποστολή του Παγκοσμίου. Πόνεσαι, ναι. Πάρα πολύ. Χάρηκα για τις συμπαίκτριες μου ωστόσο θα ήμουν ψεύτρα αν έλεγα ότι δεν πόνεσα και ότι δεν ήθελα να βρίσκομαι εκεί», αναφέρει λίγο πιο κάτω στο blog της η επιθετικός της Γιουνάιτεντ.

Η επιστροφή στην εθνική, η ιστορία με τον Ρουμπιάλες και το τέλος του

«Λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο κλήθηκα ξανά. Είπα στη μητέρα μου ότι δεν ήθελα να πάω. Αυτά που έγιναν στον τελικό ήταν πολύ άσχημα. Ήταν αηδιαστικό. Ειδικά όταν γίνονται από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Είπαμε και πάλι όλες μαζί να μην δηλώσουμε διαθέσιμες. Ωστόσο δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Μας απείλησαν με αφαίρεση της επαγγελματικής μας καρτέλας.

Ήταν περίεργο αλλά αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε όλες μαζί. Συναντηθήκαμε με τους προπονητές και την ομοσπονδία. Η συνάντηση κράτησε μέχρι τις τρεις το πρωί. Μας υποσχέθηκαν αλλαγές. Μπορώ να πω ότι έξι παιχνίδια μετά τη συνάντηση, έχουμε όντως δει αλλαγές. Έχουν κρατήσει τον λόγο τους», γράφει και κλείνει η Λουθία Γκαρθία.

Λίγες εβδομάδες μετά το φιλί στην Ερμόσο, ο Ρουμπιάλες παραιτήθηκε από την προεδρία της ισπανικής ομοσπονδίας. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες τιμωρήθηκε και από τη FIFA, με την παγκόσμια συνομοσπονδία να του απαγορεύει την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο έως και το 2026. Μια δικαίωση για τις παίκτριες της Ισπανίας που στη υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα τους και στο τέλος νίκησαν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]