1o συνέδριο για γυναικείο αθλητισμό

Μια ιστορική μέρα για τα ελληνικά Media

Θάνος Σαρρής

Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γράφει για το GWomen Sports Summit, το πρώτο συνέδριο για τον γυναικείο αθλητισμό στην Ελλάδα, που πέτυχε κάτι πραγματικά μεγάλο.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, για το GWomen Sports Summit, σκεφτόμουν φωναχτά, «μετρώντας» τα στοιχεία που κάνουν ένα ΜΜΕ να ξεχωρίζει. Είναι σίγουρα η εγκυρότητα, η αμεσότητα, το ποιοτικό περιεχόμενο, το ρεπορτάζ, τα θέματα, οι συνεντεύξεις, στοιχεία που γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Gazzetta διαθέτει και γι' αυτό έχει εκτοξευτεί στην κορυφή. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά. Το Gazzetta αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα αθλητικό site και το GWomen Sports Summit το πιστοποίησε με τον καλύτερο τρόπο.

Μια μέρα, αφιερωμένη στον γυναικείο αθλητισμό, που αντιμετωπίζει τα δικά του ζητήματα και σπάνια βλέπει τη σκηνή να του ανήκει. Κορυφαίες προσωπικότητες από όλο το φάσμα του, γυναίκες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον αθλητισμό, νυν και πρώην πρωταθλήτριες, στελέχη, επιστήμονες, διαιτητές, δημοσιογράφοι. Κι ανάμεσα τους ένα σημαίνον στέλεχος της UEFA, η Ναντίν Κέσλερ, μια προσωπικότητα διεθνούς φήμης, η Καλίντα Ποπάλ, μια Freestyler που έχει μπει στο ρεκόρ Guiness, η Αγκούσκα Μνιχ, μια football executive με μια τεράστια πορεία μέχρι την κορυφή της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η Ντολόρες Μαρτέλι, η Ολυμπιονίκης και Πρωταθλήτρια Ευρώπης Μαρλέν Αρνουά. Ταξίδεψαν στην Ελλάδα, για να δώσουν το δικό τους «παρών» στο GWomen Sports Summit και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ήταν μια δικαίωση για όλες και όλους που εργάστηκαν σκληρά τους τελευταίους μήνες προκειμένου το συνέδριο να γίνει πράξη.

Ήταν εκεί και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, δίνοντας άπαντες συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία, που είχε και κοινωνικό χαρακτήρα: Σε συνεργασία με το Eleven Campaign, το οποίο αποτέλεσε stategic partner για να γίνει πράξη το συνέδριο, και τον Δεσμό, τα έσοδα από τα εισιτήρια διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς. Την επόμενη μέρα, του event, σε συνεργασία με το Eleven Campaign και την Οργάνωση Γη, η Αγκούσκα Μνιχ και ο παρτενέρ της, Πάτρικ Μπράουερ, δίδαξαν Freestyle Football σε περίπου 40 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, από δομές φιλοξενείας. Μαζί τους και δύο θρύλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Αντώνης Νικοπολίδης και ο Γιώργος Καραγκούνης, οι οποίοι έπαιξαν μαζί τους και τους χάρισαν μια αξέχαστη μέρα. Τα παιδιά δέχθηκαν δώρα από το Gazzetta, γευμάτισαν και αποχώρησαν γεμάτα παραστάσεις.

Όλα αυτά, διοργανώθηκαν από ένα αθλητικό Μέσο, από έναν «οργανισμό» που δεν του αρκούσε η κάλυψη των γεγονότων και η παρουσίαση των θεμάτων, αλλά αποφάσισε να το πάει ένα βήμα πιο πέρα, να ενώσει τις δυνάμεις αυτών των γυναικών και να κάνει τη φωνή τους να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Εν έτει 2022 υπάρχουν πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, αλλά δεν είναι. Και το Gazzetta θα στέκεται αρωγός για να ακούγονται, θα προσπαθεί να αποτελεί κομμάτι των λύσεων, μέχρι να μην χρειάζεται πια, να φέρει κοντά όλους τους stakeholders, οι οποίοι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για λύσεις.

Ακούστηκαν λόγια που, τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά, έφταναν για πρώτη φορά. Και αυτό ήταν κάτι που παραδέχονταν οι περισσότεροι που παρακολούθησαν το συνέδριο, είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά. Ιστορίες έμπνευσης και προτάσεις, ιδέες για τα επόμενα βήματα, λέξεις που κάθε άνθρωπος, ο οποίος σχετίζεται με τον αθλητισμό με οποιονδήποτε τρόπο, οφείλει να ακούσει και να προβληματιστεί. Όχι μόνο οι γυναίκες, όχι μόνο τα κορίτσια που σπουδάζουν ή προπονούνται κι ονειρεύονται κάποια στιγμή να πάρουν τη δική τους θέση στο οικοδόμημα του αθλητισμού, αλλά και οι άντρες. Οι φίλαθλοι, οι προπονητές, οι δημοσιογράφοι, οι διευθυντές και οι πρόεδροι. Εκείνοι που μιλούν για «αντρικά αθλήματα», εκείνοι που χαμογελούν πονηρά κάθε φορά που ακούν ότι μια γυναίκα ανέλαβε ένα σημαντικό πόστο, εκείνοι που ερμηνεύουν σεξιστικά κάθε εξέλιξη, την οποία αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν.

Διαβάζοντας τη συνέντευξη της Καλίντα Ποπάλ, θα καταλάβουν καλά γιατί. Ακολουθώντας το gWomen και παρακολουθώντας όλα τα θέματα που θα ακολουθήσουν, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα βεβαιωθούν: Ο γυναικείος αθλητισμός, έχει βρει τους τελευταίους μήνες ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναδειχθεί, το GWomen. Και το συνέδριο της Δευτέρας, ήταν μόνο η αρχή. Γιατί για να δούμε την αλλαγή που όλοι θέλουμε στον αθλητισμό, δεν αρκεί να κουνάμε επιδεικτικά το δάκτυλο. Οφείλουμε να γίνουμε μέρος της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]