2022: Οι πιο συγκλονιστικές στιγμές του γυναικείου αθλητισμού
31/12/2022

2022: Οι πιο συγκλονιστικές στιγμές του γυναικείου αθλητισμού

Το GWomen συγκέντρωσε όλες εκείνες τις μικρές τομές του χρόνου, τις στιγμές που ο γυναικείος αθλητισμός στάθηκε πάνω απ΄τα βάραθρα.

Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας ο χρόνος απασχολεί τους μεγαλύτερους φυσικούς.

Από τον «πατέρα» της θεωρίας της σχετικότητας Άλμπερτ Αϊνστάιν μέχρι σήμερα, ολοένα και περισσότεροι συμπεραίνουν ότι ο χρόνος δεν υπάρχει. Ότι είναι απλώς μια επινόηση του ανθρώπινου νου, για να τέμνει την προσωπική του αιωνιότητα.

Ο χρόνος δεσπόζει και στην ποίηση κι εκεί είναι επίσης ακαθόριστος και ρευστός, ξαπλώνει στο κρεβάτι του καλλιτέχνη και εξυπηρετεί τις ανάγκες της δημιουργίας.

Οι χρόνοι στον αθλητισμό είναι πιο «τεχνοκράτες». Καθορίζουν τις διακρίσεις, τα μετάλλια και τα ρεκόρ. Στοιχίζουν αποτυχίες κι απογοητεύσεις. Καθορίζουν αποτέλεσμα και φυλακίζουν αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως και οι στιγμές. Αυτές οι μικρές ρωγμές που χωράνε άπλετο φως και υπάρχουν σε πείσμα των χρονομέτρων. Σε αυτές τις «στιγμές» συντελούνται μικρά θαύματα που γράφουν τη δική τους ιστορία. Ο αθλητισμός είναι γεμάτος από τέτοιες στιγμές που δεν συμβαδίζουν πάντα με αμιγώς αγωνιστικά πεπραγμένα, όμως λένε ιστορίες που αξίζει να ακουστούν...

Των Πηνελόπης Γκιώνη και Μαριλένας Καλόπλαστου

image

Το τελευταίο σπριντ της «βασίλισσας» του στίβου Άλισον Φίλιξ. Το αθώο κλάμα μιας έφηβης, της Καμίλα Βαλιέβα, που ευλογήθηκε με τεράστιο ταλέντο, αλλά έμαθε από τα 15 της το «σκοτάδι» του πρωταθλητισμού. Η «ματωμένη» λίμνη μέσα στην οποία κολύμπησε η Ρούτα Μεϊλουτίτε. Η τελευταία φορά που κράτησε ρακέτα ως επαγγελματίας η ιέρεια του τένις Σερένα Γουίλιαμς.

Η στιγμή ατόφιου θάρρους, όταν η Άννα Κορακάκη αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για τα τραύματα που τις άφησε η παραβιαστική συμπεριφορά ενός πρώην συντρόφου της. Η επάνοδος στα γήπεδα της Βιργινία Τορεσίγια και ο τρόπος που οι αντίπαλές της την σήκωσαν στα χέρια τους πανηγυρίζοντας για τη δική της νίκη κόντρα στον καρκίνο, και όχι τη δική τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η νίκη της Ελίνας Τζένγκο κόντρα στην κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμά της. Ο iconic πανηγυρισμός της Κλόε Κέλι στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Οι υπερβάσεις που ανάγκασε ο πόλεμος τις Ουκρανές αθλήτριες να κάνουν για να καταφέρουν να αγωνιστούν.

image

Ο iconic πανηγυρισμός της Κλόε Κέλι που έφερε το ποδόσφαιρο «σπίτι του»

Τρέλα, έκσταση. Εκείνα τα δευτερόλεπτα που επικρατεί νεκρική σιγή όταν η ομάδα κινείται στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής και ύστερα ένα μαζικό, ασυντόνιστο «ωωω» την σκίζει στα δύο. Η στιγμή του γκολ. Η στιγμή του νικητήριου τέρματος. Σε τελικό. Σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που δίνει στη χώρα σου το πρώτο σπουδαίο της τρόπαιο μετά από 56 ολόκληρα χρόνια. Η στιγμή που φέρει την υπογραφή της Κλόε Κέλι, της Αγγλίδας διεθνούς που αποφάσισε να την υπογράψει με ανεξίτηλο μελάνι, βγάζοντας την μπλούζα της για να πανηγυρίσει, όπως πολλάκις έχουν κάνει οι άντρες συνάδελφοί της. Γιατί το σώμα της εκείνη την στιγμή ήταν το μέσο, που έφερε το μήνυμα: «it came home»!

H Άννα Κορακάκη και το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για τον εφιάλτη του stalking

Η δις Ολυμπιονίκης της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, πήρε τη δύσκολη απόφαση να μοιραστεί με όλους την τραυματική της εμπειρία που τη στοιχειώνει μέχρι και σήμερα. Με ένα post στο Instagram στο οποίο παρέθετε σοκαριστικές φωτογραφίες μιλούσε ανοιχτά για τα τραύματα που της έχει αφήσει ο stalker που την καταδίωκε και έφτασε μέχρι στο να κάψει το αυτοκίνητο του συντρόφου της. Έχοντας περάσει καταθλιπτικά επεισόδια και έντονο μετατραυματικό στρες, αγωνίστηκε στο Τόκιο σε δύο τελικούς και κατέκτησε δύο έκτες θέσεις. Η δυνατή και δυναμική Άννα άνοιξε το θέμα της ψυχικής υγείας, ένα θέμα που δεν πρέπει να ξανακλείσει ποτέ.

Όταν η Βασιλική Μιλλούση ανακοίνωσε πως επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από 4 χρόνια

Στα 38 της και μετά από 4 χρόνια απουσίας και δύο γέννες, η πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής αποφάσισε να επιστρέψει στον πρωταθλητισμό και μάλιστα θα επιδιώξει να βρεθεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών τον Απρίλιο. Όταν έκανε την ανακοίνωση, μέσω ενός μηνύματός στα social media, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και συγκινητική αφού η προσπάθειά της να αγωνιστεί με θεατές τις δύο της κόρες είναι ένα όνειρο για πολλές αθλήτριες/μαμάδες. Άλλη μία γυναίκα που έκανε τα στερεότυπα σμπαράλια.

Η «γυναικεία αλληλεγγύη» των Κέιτι Ναζότ και Χόλι Μπράντσο

Δύο πρωταθλήτριες του επί κοντώ που είναι αντίπαλες κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά ποτέ δεν ξεχνούν πως παραμένουν γυναίκες που η μία φυλάει τα νώτα της άλλης, εκτός κι εκτός σταδίων. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, τον Ιούλιο, η Βρετανίδα Χόλι Μπράντσο μετά από μία άσχημα πτώση αποσύρθηκε και τότε χρήστες του διαδικτύου της άσκησαν bullying κάνοντας διάφορα υποτιμητικά σχόλια. Η Αμερικανίδα Κέιτι Ναζότ την υπερασπίστηκε δημόσια τονίζοντας πως αυτό που έκανε ήθελε πολύ θάρρος και εξήγησε πως τα σχόλια που της έκαναν έδειχναν μόνο άγνοια. Αντίπαλες, λοιπόν, μόνο την ώρα του αγώνα.

image

Όταν η Σερένα Γουίλιαμς αποχαιρέτησε το τένις με τον πιο iconic τρόπο

Η Αμερικανίδα τενίστρια ήταν, είναι και θα παραμείνει μία πραγματική σταρ του αθλητισμού. Μετά από 23 Grand Slam ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από το τένις και οι φανς ένιωσαν πως θα πάρει ένα κομμάτι του αθλήματος μαζί της. Η Σερένα Γουίλιαμς ήθελε από μικρή να γίνει κομμάτι της ιστορίας του τένις αλλά τελικά κατάφερε να γράψει την προσωπική, δική της ιστορία στο άθλημα. Ντυμένη με διαμάντια, με παπούτσια που έγραφαν «Queen» και «Mama» συνοψίζοντας τη ζωή της όλη εντός κι εκτός κορτ, αποχαιρέτησε το τένις στο US Open με δάκρυα στα μάτια.

Η νίκη της ζωής, πάνω απ' τη νίκη στο χορτάρι

Το ποδόσφαιρο, ακόμα και στη σύγχρονη υπερ-εμπορευματοποιημένη μορφή του, όπου τείνει να απογυμνωθεί από το συναίσθημα, κρατά καλά το μοναδικό του χάρισμα. Αυτή τη, για κάποιους ανεξήγητη, δύναμη να αφηγείται ιστορίες που συγκινούν, ενδυναμώνουν και τελικά κάνουν τους αδιόρατους δεσμούς του με τον κόσμο ακόμα πιο ισχυρούς. Η «μάχη» της Ισπανίδας χαφ της Ατλέτικο Μαδρίτης, Βιρχίνια Τορεσίγια, με τον καρκίνο είναι μια από αυτές της ιστορίες. Η «μάχη» της, η νίκη και ο τρόπος που την υποδέχθηκαν πίσω στους αγωνιστικούς χώρους οι αντίπαλές της, σε ένα παιχνίδι που η ομάδα της συνετρίβη με 7-0, μα το σφύριγμα της λήξης, την βρήκε στους ουρανούς. Οι παίκτριες της Μπαρτσελόνα τη σήκωσαν στα χέρια γιατί τελικά εκείνη ήταν η μεγαλύτερη νικήτρια.

Το τελευταίο σπριντ της Άλισον Φίλιξ

Η Αλισον Φίλιξ αποχαιρέτησε τον στίβο με τον τρόπο που ονειρευόταν: με την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στην πατρίδα της και ένα ακόμη μετάλλιο στην τεράστια συλλογή της. Μπροστά στο κοινό της έτρεξε στον τελικό της μικτής σκυταλοδρομίας και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, για να πάρει μετά αγκαλιά την κόρη της και να της δείξει το τελευταίο της μετάλλιο. Έφυγε με ένα ζεστό χειροκρότημα, ανάλογο με αυτό που αρμόζει σε μία θρύλο. Τα κατορθώματά της; 31 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αλισον Φίλιξ άφησε «βαριά κληρονομιά» κρεμώντας τα spikes της και η στιγμή που έτρεχε για τελευταία φορά σήμαινε το τέλος μιας εποχής.

Όταν η Ελίνα Τζένγκο κέρδισε την κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στο αγώνισμά της

Η Ελίνα Τζένγκο, 19 ετών, γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες χτίζει τουβλάκι-τουβλάκι τη δική της σκάλα προς την κορυφή. Τον Αύγουστο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών του Μονάχου, μετά από μία εμφάνιση που την απογοήτευσε στο Παγκόσμιο αφού δεν πέρασε στον τελικό, είχε αποφασίσει να μας κάνει όλους να την χειροκροτήσουμε μέχρι τα χέρια μας να μουδιάσουν. Μπήκε στον τελικό και έριξε 65.81μ για να κάνει νέο ατομικό ρεκόρ, να ανέβει στην πρώτη θέση και να αφήσει πίσω της τη θρυλική Μπάρμπορα Σποτάκοβα την οποία θαύμαζε από όταν ήταν μικρό κορίτσι και έπιανε για πρώτη φορά ακόντιο στα χέρια της. Η Σποτάκοβα, που είναι η μοναδική στην ιστορία του αγωνίσματος που έχει καταγράψει βολή μεγαλύτερη των 72μ, έβλεπε το μέλλον να την κερδίζει κι εμείς θαυμάσαμε τη νεαρή Ελίνα να φωνάζει από χαρά και να φιλά το ταρτάν του σταδίου που της (και μας) χάρισε το πρώτο της χρυσό Ευρωπαϊκό μετάλλιο.

image

Όταν η Ρούτα Μεϊλουτίτε κολύμπησε σε «ματωμένη» λίμνη για την Ουκρανία

Η 25χρονη Ολυμπιονίκης της κολύμβησης από τη Λιθουανία επέλεξε το δικό της τρόπο για να απευθύνει κάλεσμα στήριξης στο λαό της Ουκρανίας και να καταγγείλει τη ρωσική εισβολή. Τον Απρίλιο του 2022 η Μεϊλουτίτε αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο σε μια κίνηση καταγγελίας όταν μία λίμνη έξω από τη ρωσική πρεσβεία στη Λιθουανία βάφτηκε κόκκινη, με φιλική προς το περιβάλλον μπογιά και μέσα σε αυτό το φόντο κολύμπησε. Η κίνηση φέρει τον τίτλο «Swimming Through» και η ιδέα να κολυμπήσει σε «κόκκινο» νερό συμβολίζει το αίμα του ουκρανικού λαού που δολοφονήθηκε από τα στρατεύματα εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Γυναίκα, αθλήτρια, μαμά

H Μαρκέλλα Πλούμη – Κατσουλάκη παίκτρια του ΝΟ Χανίων χωρίς να το γνωρίζει προσέφερε μια εικόνα που αποθεώνει την σύγχρονη γυναίκα. Που μπορεί να επιτελεί τόσους ρόλους παράλληλα. Να είναι αθλήτρια, μητέρα, σύντροφος. Το κλικ που την απεικόνιζε να ταΐζει το τριών μηνών αγοράκι της με το μπιμπερό στον πάγκο, στη διάρκεια του φιλικού αγώνα με τον ΝΟ Ρεθύμνου, μέσα σε ελάχιστες ώρες έγινε viral, έφτασε στις οθόνες όλων μας και μετέφερε ένα μήνυμα τόσο αναγκαίο να ακουστεί: «οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε τα πάντα». Όπως το έγραψε η Αλεξάνδρα Ασημάκη, μια άλλη σπουδαία αθλήτρια και μητέρα, με αφορμή αυτό το κλικ.

Το «ταξίδι της Γιαροσλάβα Μάχουτσικ μέχρι την κορυφή του κόσμου, λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου

Άφησε το σπίτι της στην Ουκρανία και έκανε ταξίδι περίπου τριών ημερών με αυτοκίνητο για να φτάσει στο Βελιγράδι. Μάζεψε όση δύναμη είχε και ξεπερνώντας τα 2.01μ κέρδισε τον πρώτο της Παγκόσμιο τίτλο, σηκώνοντας τη σημαία της Ουκρανίας ψηλά και αφιερώνοντας το επίτευγμά της σε όλους εκείνους που είχαν μείνει πίσω στην πατρίδα της. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε δε δίστασε ούτε μία στιγμή και παρά τα δάκρυα που ήταν έτοιμα να τρέξουν από τα μάτια της, εξήγησε πως όταν ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί έφυγαν από το σπίτι με την οικογένειά της και πήγαν στην εξοχή ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε προπονήσεις. Μετά το πρωτάθλημα δεν θα γυρνούσε στην Ουκρανία και θα επικοινωνούσε με τους γονείς της μόνο από το τηλέφωνο. Ένα κορίτσι 22 χρονών, που είχε αφήσει πίσω την οικογένειά της, σήκωνε τη χώρα της στους ώμους της και πετούσε πάνω από τον πήχη για να τους δώσει λίγη δύναμη.

Τα δάκρυα της 15χρονης Καμίλα Βαλίεβα μέσα στην αρένα, μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ γύρω από το όνομά της

Η 15χρονη Ρωσίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ έγινε το πρόσωπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αφού ήταν η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια που κατηγορήθηκε ποτέ για ντόπινγκ. Αφού είχε κερδίσει ήδη ένα χρυσό, αγωνίστηκε στον προκριματικό του σύντομου προγράμματος και υπό τους ήχους του «In Memorian» πέρασε 1η στον τελικό. Όμως, μόλις τελείωσε το πρόγραμμα της ξέσπασε σε κλάματα αφού η υπόθεση ντόπινγκ και οι τεράστιες διαστάσεις που είχε πάρει την είχε επηρεάσει πάρα πολύ. Ένα 15χρονο κορίτσι στη δίνη ενός σκανδάλου ντόπινγκ, που κλαίει μέσα στο παγοδρόμιο δε γίνεται παρά να στιγματίσει τη χρονιά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]