Η Αντζελα Καλέν
12/05/2022

Άντζελα Κάλεν: Η «σκιά» - αλλά όχι στη σκιά - του Λούις Χάμιλτον

H Νεοζηλανδή μπορεί να είναι γνωστή στο ευρύ κοινό ως φυσικοθεραπεύτρια και εξ απορρήτων του Χάμιλτον, όμως το βιογραφικό της δεν περιορίζεται εκεί.

Το φινάλε της περσινής σεζόν στη Formula 1, στο Grand Prix του Άμπου Ντάμπι, ήταν πολύ δύσκολο ψυχολογικά για τον Λούις Χάμιλτον.

Ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε ο παγκόσμιος τίτλος για τον Βρετανό οδηγό της Mercedes-AMG απαίτησε την κατάλληλη προετοιμασία ώστε να επιστρέψει έτοιμος στις πίστες για το φετινό πρωτάθλημα. Όχι μόνο σωματικά, αλλά κυρίως πνευματικά.

Και σε αυτό, όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Χάμιλτον, ο ρόλος της Άντζελα Κάλεν ήταν καθοριστικός. Μαζί από το 2016, ο πολυνίκης της Formula 1 και η φυσικοθεραπεύτρια από τη Νέα Ζηλανδία, συνθέτουν ένα δυναμικό και αποτελεσματικό δίδυμο. «Η Άντζελα και εγώ είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Ουσιαστικά ζούμε μαζί», αναφέρει ο Χάμιλτον.

«Ο κόσμος μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται, διότι το παρακολουθεί από απόσταση, όμως η παρουσία της Άντζελα είναι ένα τα σημαντικότερα πράγματα που μου έχουν συμβεί. Είναι πάντα συγκεντρωμένη, χωρίς εγωισμούς και με κρατά ήρεμο κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών τριημέρων. Ό,τι ώρα και αν ξυπνήσω είναι εκεί, με θετική ενέργεια», τονίζει ο επτάκις πρωταθλητής της F1.

Από την πλευρά της, η Κάλεν αποκαλεί την αισιοδοξία της ως «το δυνατό χαρακτηριστικό μου αλλά και την μεγαλύτερη αδυναμία μου».

Γεννημένη στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η Κάλεν ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από τα εφηβικά της χρόνια. Από τα 15 έως τα 21 έπαιζε σε ομάδα χόκεϊ επί χόρτου, ένα άθλημα που είναι αρκετά δημοφιλές στην πατρίδα της. Παράλληλα σπούδασε σε σχολή επιστημών υγείας με ειδικότητα στην φυσικοθεραπεία. Η συνέχεια την βρήκε στην Μεγάλη Βρετανία, να συνεργάζεται με αθλητές του στίβου, της ποδηλασίας και του τριάθλου.

«Οι σπρίντερ των 100 και 200 μέτρων είναι κάτι σαν την F1 του κλασσικού αθλητισμού. Ο ρόλος μου ήταν σαν αυτόν ενός μηχανολόγου ή μηχανικού: να τελειοποιώ τις ρυθμίσεις στο σώμα τους ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις στους τομείς της ταχύτητας, της δύναμης, της κίνησης και του ελέγχου», αναφέρει η Άντζελα.

Μετά από προτροπή ενός συναδέλφου της στην εταιρεία Hintsa Performance που εξειδικεύεται στo coaching αθλητών υψηλού επιπέδου, η Άντζελα προτάθηκε στην Mercedes-AMG F1 Team για τη θέση της φυσικοθεραπεύτριας του Λούις Χάμιλτον.

O Δρ. Άκι Χίντσα, ιδρυτής της εταιρείας, είχε συνεργαστεί με τον Μίκα Χάκινεν με στόχο να βοηθήσει τον Φινλανδό οδηγό να προετοιμαστεί κατάλληλα για το πρωτάθλημα του 1998. Με τον Χάκινεν να στέφεται πρωταθλητής με την McLaren τόσο εκείνη τη σεζόν όσο και την επόμενη, ο Χίντσα χαρακτήρισε τη Formula 1 «ως το πιο συναρπαστικό εργαστήριο» για τη φιλοσοφία του περί ευεξίας και υψηλών επιδόσεων.

image

«Κάθε μέρα κάνω 18.000 βήματα»

«Όταν άρχισα να συνεργάζομαι με τον Λούις, για να είμαι ειλικρινής είχα περιορισμένες γνώσεις για όσα συμβαίνουν στα paddock της F1. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν, το 2016, αντιλήφθηκα τις πραγματικές συνθήκες: Η ένταση κάθε Σαββατοκύριακου. Οι απαιτήσεις σε ενέργεια και η αποφασιστικότητα που είναι απαραίτητα στοιχεία για να έρθουν τα αποτελέσματα, με ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στην επιτυχία και την απόλυτη απογοήτευση», δηλώνει η Κάλεν.

Πώς είναι να αποτελεί κομμάτι ενός ανδροκρατούμενου σπορ; «Ιστορικά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό οι οδηγοί είχαν άνδρες γυμναστές ως προπονητές. Πιστεύω ότι ήμουν η πρώτη φυσικοθεραπεύτρια και σίγουρα η πρώτη γυναίκα στο χώρο. Αυτό όμως που με εντυπωσίασε είναι η σημασία του να αποδίδει η ομάδα ως ένα άτομο. Κάθε μέλος της διαδραματίζει μεν ένα διαφορετικό και σημαντικό ρόλο, που έχει όμως άμεσο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα».

Η Αντζελα Καλεν και ο Λιούις Χάμιλτον

Με το σύζυγό της, προπονητή ποδηλασίας, και τα δυο τους παιδιά, διαμένουν στην περιοχή των γαλλικών Άλπεων, όμως η ίδια περνά περισσότερα από τα μισά Σαββατοκύριακα του έτους μακριά από την οικογένειά της.

Οι υποχρεώσεις της στη Formula 1 δίπλα στον Χάμιλτον περιλαμβάνει 22 αγώνες, δοκιμές και άλλες εκδηλώσεις.

Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ευλογημένο που κάνει αυτή τη δουλειά για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι διατηρεί τον εαυτό της σε διαρκή κίνηση και εγρήγορση.

«Κάθε μέρα αγωνιστικού τριημέρου κάνω έως 18.000 βήματα. Η διαρκής κίνηση κρατά το σώμα μου σε φόρμα, σε έναν κόσμο όπου οι υπολογιστές και οι ηλεκτρονικές συσκευές μας κάνουν να ακολουθούμε καθιστική ζωή».

image

«Δεν έχω ενέργεια για να σε μισώ...»

Δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – με συχνές αναρτήσεις από τους αγώνες της Formula 1 – η Άντζελα έχει περισσότερους από 346.000 ακολούθους στο instagram.

Όπως κάθε άτομο με τόσο μεγάλη έκθεση στα social media, έτσι και η Κάλεν δέχεται συχνά κακεντρεχή και άδικα σχόλια, για το ρόλο της δίπλα στον Χάμιλτον.

Η Αντζελα Καλέν και ο Λιούς Χάμιλτον

Πολλοί σχολιάζουν κάτω από τις αναρτήσεις της και τις φωτογραφίες με τον Χάμιλτον ότι η εργασία της δεν είναι ουσιαστική και ότι απλά κερδίζει λάμψη με την παρουσία της δίπλα στον Βρετανό οδηγό, τον οποίο συχνά αποκαλεί «αφεντικό» στις αναρτήσεις της.

Η ίδια έχει απαντήσει στους haters με την ακόλουθη φράση:

«Δεν έχω ενέργεια για να μισώ. Είτε σε αγαπώ, είτε σου εύχομαι να πάνε όλα καλά ή απλά ελπίζω να γιατρευτείς».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]