Σαν Σήμερα: Η διάσωση της Minardi και γκάζια με το Renault 5 Turbo

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Σαν Σήμερα: Η διάσωση της Minardi και γκάζια με το Renault 5 Turbo
Ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος συναρπαστικές ιστορίες και μπορείτε να διαβάσετε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα.

Το πάθος για αγώνες ταχύτητας είναι διαχρονικό και έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμύρια ανθρώπων. Κάθε ημέρα είναι αφορμή ώστε να κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν και να δούμε τι έγινε Σαν Σήμερα 30 Ιανουαρίου στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Σαν σήμερα το 1917, γεννήθηκε ο Βέλγος θρύλος των αγώνων, Πολ Φρερ. Συμμετείχε σε 11 Grand Prix της Formula 1 κατά τη δεκαετία του ’50, με το καλύτερο αποτέλεσμά του να έρχεται στην τελευταία του εμφάνιση, το Grand Prix Βελγίου. Εκεί είχε τερματίσει δεύτερος με μια Lancia-Ferrari D50. Επίσης, ο Φρέρ κέρδισε στις 24 Ώρες Λε Μαν το 1960, μοιραζόμενος μια Ferrari 250 Testa Rossa με τον συμπατριώτη Ολιβιέ Γκενμπεντιέν. Μετά τη νίκη αυτή αποσύρθηκε από τους αγώνες ταχύτητας. Μετά τον θάνατό του το 2008, η στροφή 15 του Σπα-Φρανσκοσάμπ μετονομάστηκε προς τιμήν του.

Πολ Φρερ

Σαν σήμερα το 1981, ο Ζαν Ρανιοτί κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο WRC επικρατώντας στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Ο Γάλλος οδήγησε ένα Renault 5 Turbo με συνοδηγό τον Ζαν-Μαρκ Αντριέ και άφησε 3 λεπτά πίσω τις Lotus Sunbeam των Γκι Φρεκελίν και Ζαν Τοντ.

Σαν σήμερα το 2001, η ιστορική Minardi, που βρισκόταν πολύ κοντά στη διάλυση, εξαγοράστηκε από τον Αυστραλό επιχειρηματία Πολ Στόνταρντ. Η αγαπητή ιταλική ομάδα σώθηκε μόλις έναν μήνα πριν από την έναρξη της σεζόν και συνέχισε να αγωνίζεται στο μαγικό κόσμο της Formula 1 έως το 2005. Στα τέλη εκείνης της σεζόν πουλήθηκε στη Red Bull και μετονομάστηκε σε Toro Rosso για το 2006 (σημερινή Scuderia AlphaTauri).

Minardi

Φωτογραφίες: snaplapnews/twitter, fm13316/twitter,faracingesports/twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!