BYD: Παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά επαγγελματικά της

Κώστας Παστρίμας
BYD: Παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά επαγγελματικά της
Ο κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός βρίσκεται στην Ελλάδα με Επίσημο Εισαγωγέα την εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ.

Η BYD, η μεγάλη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας και ένας από τους μεγαλύτερος κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως, έχει επίσημη παρουσία στη χώρα μας. Εισαγωγέας των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της BYD στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, η οποία φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια επιτυχημένης επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα μας. Εξουσιοδοτημένος Έμπορος και Επισκευαστής για τον Νομό Αττικής, είναι η PNT CARS – PANTOPIKOS.

byd

Η BYD είναι ένας παγκόσμιος τεχνολογικός κολοσσός αφοσιωμένος σε ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα. Αυτό αποτυπώνεται και στο όραμα της εταιρείας, «Τεχνολογικές Καινοτομίες για μία Καλύτερη Ζωή». Έδρα της είναι η Σενζέν (Shenzhen), μία πόλη 13 εκατομ. κατοίκων, επονομαζόμενη και Silicon Valley της Κίνας, περίπου 30 χλμ. βόρεια του Χονγκ-Κονγκ. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Build Your Dreams, σε ελεύθερη απόδοση Κάνε Πραγματικότητα τα Όνειρά σου.

byd

Η BYD Europe έχει έδρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με την εταιρεία να λειτουργεί εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών λεωφορείων στην Ουγγαρία, ενώ παράλληλα έχει συνάψει συνεργασίες με πολλούς κατά τόπους κατασκευαστές. Σήμερα, τα ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD κυκλοφορούν σε περισσότερες από 100 μεγαλουπόλεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, με τα νούμερα αυτά να εκτοξεύονται σε περισσότερες από 70 χώρες και 400 μεγαλουπόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι ήδη κυκλοφορούν ή βρίσκονται σε στάδιο παραγγελίας περισσότερα από 2.600 ηλεκτρικά λεωφορεία της BYD.

Τα τελευταία χρόνια η BYD διαθέτει στην Ευρώπη και τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματά της, ενώ έχει ξεκινήσει και το λανσάρισμα των ηλεκτρικών επιβατικών μοντέλων της μάρκας. Τα τελευταία, ήδη είναι διαθέσιμα και πολύ δημοφιλή στη Νορβηγία, πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησαν οι πωλήσεις στην Ολλανδία, μέχρι τέλος του 2022 ξεκινούν σε Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Ισραήλ, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν σταδιακά.

byd

Στις εγκαταστάσεις της PNT CARS – PANTOPIKOS έγινε η πρώτη παρουσίαση των μοντέλων της BYD που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Βασικό «όπλο» της BYD θα είναι το βαν ΕΤΡ3, που ενσωματώνει όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης σε ένα ελκυστικό πακέτο.

BYD ETP3 ηλεκτρικό panel van

Το ETP3 είναι το αμιγώς ηλεκτρικό panel van της BYD, με μικτό βάρος 2.420 κιλά και ωφέλιμο φορτίο 780 κιλά. Οι διαστάσεις του είναι 4,46 μ. μήκος, 1,72 μ. πλάτος και 1,875 μ. ύψος, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,725 μέτρα. Με χώρο φόρτωσης 3,5 κ.μ., το ETP3 μπορεί να καλύψει μεγάλο εύρος αναγκών και του πιο απαιτητικού επαγγελματία.

byd

Υπάρχει πλήθος ανέσεων για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού (πολυλειτουργικό τιμόνι, ψηφιακή οθόνη λειτουργιών στον πίνακα οργάνων και οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα, σύστημα αυτόματων προβολέων, κλιματισμός, ψηφιακό ραδιόφωνο με 4 ηχεία κλπ.) έως την παρουσία συστημάτων ασφαλείας (ABS, ESP) και δύο αερόσακων. Συρόμενες πόρτες αριστερά και δεξιά στον βασικό εξοπλισμό, ανακλινόμενη πίσω πόρτα, ανθεκτικό στη φθορά πάτωμα από κράμα αλουμινίου στον χώρο φόρτωσης με άγκιστρα πρόσδεσης φορτίου, συνθέτουν την εικόνα του ETP3.

byd

Το όχημα κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος μόνιμου μαγνήτη (synchronous) υψηλής ενεργειακής απόδοσης, μέγιστης ισχύος 100 kW (136 ίπποι) και μέγιστης ροπής 180 Nm. Την απαιτούμενη για την κίνηση ενέργεια παρέχει μπαταρία λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου (LiFePO4), χωρητικότητας 44,9 kWh. Η μπαταρία είναι τεχνολογίας BLADE της BYD, που σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα λόγω μειωμένου όγκου των στοιχείων που την αποτελούν και εξαιρετική συμπεριφορά στη θερμοκρασία. Αυτό έχει αποτέλεσμα μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερή απόδοση, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής. Η φόρτιση του οχήματος γίνεται τόσο με φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) όσο και με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC), με ισχύ 50 kW. Η φόρτιση από το 20% έως το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας γίνεται σε 30 λεπτά της ώρας ή σε 5,5 ώρες, με συνεχές ή εναλλασσόμενο ρεύμα αντίστοιχα.

byd

Το ηλεκτρικό βαν ETP3 διατίθεται με πολύ καλό εξοπλισμό στην βασική έκδοση και με τιμή εκκίνησης τα 34.820 ευρώ συν ΦΠΑ. Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογιστεί η και η επιδότηση των 8.000 ευρώ του προγράμματος «κινούμαι ηλεκτρικά».

BYD ETM6 ηλεκτρικό φορτηγό αστικών μεταφορών/διανομών

Το ETM6 αποτελεί έργο της σχεδιαστικής ομάδας της εταιρείας με επικεφαλής τον Wolfgang Egger, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μία τη δυναμική εμφάνιση των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων της BYD. Το όχημα διαθέτει αεροδυναμική καμπίνα, εξοπλισμένη με πλήθος ευκολιών για τον οδηγό: πολυλειτουργικό τιμόνι, TFT ψηφιακή οθόνη λειτουργιών στον πίνακα οργάνων και LED οθόνη αφής ελέγχου στην κεντρική κονσόλα, εκκίνηση/παύση λειτουργίας κινητήρα με κουμπί, άφθονους αποθηκευτικούς χώρους, εξαιρετική εργονομία κλπ.

byd

Εξωτερικά ξεχωρίζουν οι προβολείς τύπου «Angel Eyes», υψηλής φωτεινότητας και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Τον οδηγό προστατεύουν πολλά συστήματα ασφαλείας, από προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής λωρίδας (Lane Deaprture Warning - LDW) και ειδοποίηση μετωπικής σύγκρουσης (Forward Collision Warning - FCW), έως προσαρμοζόμενο cruise control (ACC) και πέδηση έκτακτης ανάγκης (Advanced Emergency Braking System).

byd

Το όχημα κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος μόνιμου μαγνήτη (synchronous). Η συμπαγής γραμμή ισχύος έχει ενεργειακή απόδοση άνω του 95%, με ανάκτηση ενέργειας κατά την πέδηση. Η μέγιστη ισχύς είναι 150 kW (204 PS) και η μέγιστη ροπή 550 Nm. Την απαιτούμενη για την κίνηση ενέργεια παρέχει μπαταρία λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου (LiFePO4), χωρητικότητας 126 kWh. Η φόρτιση του οχήματος γίνεται αποκλειστικά με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC). Η ισχύς φόρτισης είναι 120 kW. Η φόρτιση από το 20% έως το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας ολοκληρώνεται σε μόλις μία ώρα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!