Formula 1: H πανδημία «φρενάρει» την επιστροφή στο Κιαλάμι

Formula 1: H πανδημία «φρενάρει» την επιστροφή στο Κιαλάμι
To σχέδιο της F1 να επιστρέψει στη Νότια Αφρική τα επόμενα χρόνια φαίνεται πως βρίσκει αρκετά εμπόδια.

Τα τελευταία χρόνια η Νότια Αφρική έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι ώστε να επιστρέψει στη Formula 1. Το Κιαλάμι, η πίστα όπου φιλοξενούσε αγώνα μέχρι το 1993 ανακαινίστηκε πρόσφατα και τον τελευταίο καιρό έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους ιθύνοντες της και τη Liberty Media, ώστε να κάνει την επιστροφή του στο πρόγραμμα αγώνων. Πρόσφατα μάλιστα ο CEO της F1, Στεφάνο Ντομενικάλι, επισκέφθηκε την πίστα και μίλησε με τους επίδοξους διοργανωτές Grand Prix.

Η ενδεχόμενη ημερομηνία επιστροφής της Ν. Αφρικής στο καλεντάρι παραμένει προς το παρόν άγνωστη. Ο επικεφαλής μηχανοκίνητου αθλητισμού της χώρας, Ρενέ Ρου, τονίζει πως πρέπει να γίνει σε μία περίοδο όπου η Νότια Αφρική θα μπορεί να εκμεταλλευτεί το event από τουριστικής άποψης.

O Ρου, μίλησε στο κανάλι eNCA και εξήγησε το σκεπτικό της διοργάνωσης του αγώνα: «Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο περισσότερος κόσμος είναι πως μία χώρα που φιλοξενεί αγώνα της Formula 1, το 60% της προσέλευσης δεν είναι από τη χώρα αυτή. Ο αγώνας στο Τέξας είχε 380.000 θεατές, αριθμός μεγαλύτερος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 60% ήταν από άλλες περιοχές. Δεν λέω πως θα έχουμε αυτά τα νούμερα αλλά στοχεύουμε περίπου στις 300.000 χιλιάδες. Είναι μεγάλη η απόσταση να ταξιδέψεις στη Νότια Αφρική, οπότε θα ξοδέψουν όλη την εβδομάδα τους εδώ. Η προσέλευση θεατών όπως επίσης και του προσωπικού των ομάδων θα είναι μεγάλη».

Kyalami

Η Νότια Αφρική στοχεύει να εισέλθει στη Formula 1 το αργότερο ως το 2024, όμως οι διοργανωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας της Covid-19. Ο Ρου μάλιστα τόνισε πως ο αγώνας δεν θα μπορέσει να διεξαχθεί αν δεν επιτρέπεται πλήρης προσέλευση θεατών.

«Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας είναι μία τεράστια πρόκληση και αν για παράδειγμα μπορούμε να καλύψουμε μόνο το 50% κερκίδων, τότε ο αγώνας κινδυνεύει άμεσα. Είχαμε νωρίτερα στη χρονιά ένα διεθνές event όπου επιτράπηκαν μόλις 2.000 θεατές, αλλά είχαμε 1.800 ανθρώπους που ήταν προσωπικό των ομάδων. Δεν βγάζει νόημα να γίνει ο αγώνας και να μην υπάρχει πλήρης προσέλευση κοινού», ανέφερε ο Νοτιοαφρικανός.

Φωτογραφίες: Kyalami Circuit/Twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!