Ford προς ΕΕ: Τέλος από το 2035 στα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Ford προς ΕΕ: Τέλος από το 2035 στα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης

Ford προς ΕΕ: Τέλος από το 2035 στα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης
Με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ford και 27 ακόμα εταιρείες ζητούν να απαγορευτεί η πώληση μη ηλεκτρικών οχημάτων από το 2035.

Έκκληση προς το Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ έκαναν 28 εταιρείες, ζητώντας να υποστηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για λήξη έως το 2035 της πώλησης οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η πρόταση περιλαμβάνει όλα τα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (βαν), συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών.

Την πρόταση υπέγραψαν 28 μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο, ανάμεσά τους η Ford Ευρώπης, η Volvo, η Uber και η LeasePlan. «Σας καλούμε να εφαρμόσετε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τη σταδιακή κατάργηση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και βαν με κινητήρα εσωτερικής καύσης (συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών), όχι αργότερα από το 2035. Αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθεί στη νομοθεσία θέτοντας το 2035 στους κατασκευαστές στόχο για μηδενικές εκπομπές CO2 από το στόλο των οχημάτων τους», αναφέρεται στην επιστολή.

«Αυτό το μέτρο θα καταστήσει την Ευρώπη παγκόσμια ηγέτιδα σε ένα βασικό κλάδο για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Για να επιτευχθεί, θα απαιτηθεί ένα πακέτο μέτρων, κυρίως την παροχή υποστήριξης για πιο γρήγορη και καλύτερη ανάπτυξη δημόσιου και ιδιωτικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων», αναφέρεται στην επιστολή.

«Στην Ford Ευρώπης πιστεύουμε ότι η ελευθερία της μετακίνησης πάει χέρι-χέρι με το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και το διπλανό μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας, Στιούαρτ Ρόουλεϊ. «Για αυτό έχουμε θέσει ως στόχο όλα τα οχήματα της Ford να είναι μηδενικών ρύπων έως το 2035. Θα πρέπει όμως οι Ευρωπαίοι νομοθέτες να θεσπίσουν υποχρεωτικούς εθνικούς στόχους για την ανάπτυξη δικτύου φόρτισης που θα ανταποκρίνεται στην ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!