Εφές-Ρεάλ 88-83: Ο Σίμον την έστειλε στην Κολωνία (vid)

Εφές-Ρεάλ 88-83: Ο Σίμον την έστειλε στην Κολωνία (vid)
Η Αναντολού Εφές προκρίθηκε για δεύτερη διαδοχική φορά στο Final 4 της Euroleague καθώς επικράτησε με 88-83 της Ρεάλ Μαδρίτης στο 5ο παιχνίδι της σειράς και με ήρωα της τελευταίας στιγμής τον Κρούνοσλαβ Σίμον.

Ο Κροάτης γκαρντ ευστόχησε από απόσταση (σχεδόν) εννιά μέτρων στο σπουδαιότερο σουτ του αγώνα ή τουλάχιστον, αυτόν τον χαρακτήρα απέκτησε από τη στιγμή που δεν τον μιμήθηκε ο Σέρχιο Γιουλ. Έτσι η Εφές έκανε το 3-2 και θα πάει στην Κολωνία για να διεκδικήσει την κορυφή της Ευρώπης, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης δεν κατάφερε να γίνει η εξαίρεση στον κανόνα και η πρώτη ομάδα που επιστρέφει από το 0-2.

Όταν τρεις παίκτες σημειώνουν το 94% των πόντων μιας ομάδας σ’ ένα ημίχρονο, προφανώς, κάτι δεν πάει καλά κι αυτό επιβεβαιώθηκε για την Εφές στο πρώτο μέρος. Σίγκλετον (12π.), Σίμον (11π.) και Μίτσιτς (11π.) πέτυχαν τους 34 από τους 36 πόντους της Εφές καθώς ο Σέιν Λάρκιν εγκλωβίστηκε από την άμυνα της Ρεάλ. Δίχως κυκλοφορία μπάλας, δεν υπήρξαν ούτε συνεργασίες με τους ψηλούς με συνέπεια τις μόλις πέντε ασίστ.

Για τη Ρεάλ, το αρχικό σχέδιο με τη match up ζώνη δεν βγήκε (10-6 στο 3’ και 14’15 στο 5’), αλλά ό,τι έχανε… πίσω, το έπαιρνε μπροστά χάρη στους Κάρολ, Αλοθέν και στο τέλος της πρώτης περιόδου προηγήθηκε με 18-21. Η είσοδος του Ουίλ Ταβάρες στο παιχνίδι μπορεί να μείωσε την ταχύτητά της, αλλά την ισχυροποίησε στη ρακέτα. Οι Ισπανοί ανανέωσαν επιθέσεις, αυτό συνδυάστηκε με την ευστοχία τους στο μακρινό σουτ (6/16 τρίποντα) αλλά και από κοντινή απόσταση (8/14) κι έφτασαν να προηγηθούν με +6 (33-39, 17’), υποχρεώνοντας την Εφές σε μαζεμένες επιθέσεις που έβγαζαν απελπισία κι έλλειψη σχεδίου. Το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 36-41.

Η Εφές πλήγωσε αλλά δεν… σκότωσε το θηρίο στο πρώτο πεντάλεπτο του δεύτερου ημιχρόνου. Γιατί μπορεί το επιμέρους σκορ 19-3 να έμοιαζε με παράσταση νίκης καθώς της έδωσε διαφορά 11 πόντων (55-44) και μάλιστα έγινε με τους ίδιους πρωταγωνιστές και δίχως τον Σέιν Λάρκιν στο παρκέ, αλλά η Ρεάλ αποδείχθηκε εφτάψυχη. Ο Πάμπλο Λάσο επιστράτευσε ξανά την άμυνα ζώνης, είδε τον τον Τρέι Τόμκινς να εκτελεί με ακρίβεια έξω από τα 6.75 αλλά και την επιστροφή της ομάδας (57-53, 28’). Οι λεπτές ισορροπίες διατηρήθηκαν μέχρι το τέλος της περιόδου (60-57).

Το τρομερό παιχνίδι του Κρις Σίνγκλετον κράτησε όρθια την Εφές στο διάστημα όπου η Ρεάλ έδειχνε ότι είχε το μομέντουμ του αγώνα καθώς ο Λάρκιν βρήκε τους πρώτους πόντους του στο παιχνίδι έπειτα από τουλάχιστον 31 αγωνιστικά λεπτά (!) Η Ρεάλ βρήκε τρία μεγάλα σουτ από τους Λαπροβίτολα, Φερνάντεθ και προηγήθηκε με 68-69 (34’) και 73-75 (36’). Η μπάλα πήγε στα χέρια του Λάρκιν, οι πέντε πόντοι του (78-75) που έβαλε μάλλον μείωσαν την αρνητική λάμψη μιας κακής εμφάνισης, σίγουρα δεν σκότωσαν τη Ρεάλ. Το πιο μεγάλο σουτ του αγώνα το έβαλε ο Κρούνοσλαβ Σίμον (83-80) 38.6’’ πριν το τέλος. Ειδικά από τη στιγμή που δεν τον μιμήθηκε ο Σέρχιο Γιουλ στο δικό του σουτ από τα οκτώ μέτρα. Κι έτσι η Εφές προκρίθηκε στο Final 4 καθώς αξιοποίησε τις βολές που κέρδισε στα τελευταία 15’’.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Σε παιχνίδι που κρίνεται σ’ ένα σουτ κι ένα ριμπάουντ, περισπούδαστες απόψεις κρίνονται περιττές. Ο Σίμον έβαλε ένα «τεράστιο» σουτ και ο Γιουλ δεν είχε απάντηση.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κρις Σίνγλετον ισοφάρισε το ατομικό ρεκόρ πόντων του (26π.) στην Euroleague. Ο Κρούνοσλαβ Σίμον έβαλε το μεγαλύτερο σουτ του αγώνα, ενώ ο Βασίλιε Μίτσιτς ήταν σταθερά στη λίστα των παικτών που έκαναν δουλειά για την Εφές.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Παροπλισμένος στα προηγούμενα παιχνίδια, ο Τίμπορ Πλάις μπήκε στο παρκέ περίπου 10’’ πριν το τέλος της 3ης περιόδου και δεν βγήκε ποτέ ξανά γιατί έδωσε πόντους και συνθήκες για την εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Η στατιστική δεν λέει την αλήθεια για τον Λάρκιν καθώς ήταν τρομερά ασταθής ενώ ο Ντάνστον τα βρήκε σκούρα απέναντι στον Ταβάρες. Για τη Ρεαλ, ο Γιουλ τελείωσε το παιχνίδι με 3/14 σουτ, έχασε και το κρισιμότερο. Ο Τάιους πέρασε απαρατήρητος.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το τρίποντο του Κρούνοσλαβ Σίμον από απόσταση (σχεδόν) εννιά μέτρων.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Εφές και πάλι έχασε με ευκολία διψήφια διαφορά, η δε Ρεάλ στην τελευταία περίοδο δεν είχε τρόπο έκφρασης μέσα στη ρακέτα καθώς ο Ταβάρες ανεβοκατέβαινε στο παρκέ δίχως να ακουμπήσει μπάλα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τρομερή τάπα του Σίνγκλετον στον Τάιους στο τρίτο δεκάλεπτο

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 36-41, 60-57, 88-83