Υπάρχει χάπι που μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγχεις τα όνειρά σου

Gazzetta team
Υπάρχει χάπι που μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγχεις τα όνειρά σου
Χάπι που συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν έλεγχο των ονείρων τους.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν – Μάντισον και του Lucidity Institute στη Χαβάη, ανακάλυψαν ότι όσοι παίρνουν γαλανταμίνη είναι πιο πιθανό να έχουν αυτό που αποκαλούμε «συνειδητά όνειρα».

«Συνειδητό όνειρο» είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται και μπορεί μάλιστα να επηρεάσει την εξέλιξή του.

Το 42% των συμμετεχόντων που συμμετείχαν στην έρευνα είχε «συνειδητά όνειρα».

Το συγκεκριμένο χάπι δεν χρησιμοποιείται σαν θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, στόχος του είναι να επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου.

Στο πείραμα, οι ερευνητές «στρατολόγησαν» 121 εθελοντές, που είχαν προηγουμένως παρακολουθήσει σεμινάρια για το πώς να συμμετέχουν οι ίδιοι στα «συνειδητά τους όνειρα» για να δουν τι επίδραση είχε το συγκεκριμένο φάρμακο στα όνειρά τους. Την πρώτη νύχτα, οι συμμετέχοντες πήραν ένα ψευδοφάρμακο, τη δεύτερη νύχτα πήραν 4mg γαλανταμίνης, και την τρίτη και τελευταία νύχτα 8mg του φαρμάκου. «Και τα 3 βράδια, οι συμμετέχοντες ξύπνησαν περίπου 4,5 ώρες αφότου ξάπλωσαν, θυμήθηκαν ένα όνειρο, πήραν το χάπι και για τουλάχιστον 30 λεπτά έμειναν μακριά από το κρεβάτι τους», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής. «Έπειτα επέστρεφαν στο κρεβάτι και εξασκούσαν την τεχνική Mnemonic Induction of Lucid Dreams (MILD), προτού αποκοιμηθούν. Σκοπός του MILD είναι να αυξήσει τη συχνότητα των “συνειδητών ονείρων”» τονίζει.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των συμμετεχόντων που είχαν «συνειδητά όνειρα» ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν το ψευδοφάρμακο. Ειδικότερα, από αυτούς που πήραν placebo, το 14% είχε συνειδητό όνειρο το πρώτο βράδυ, ποσοστό που αυξήθηκε στο 27% το δεύτερο βράδυ και στο 42% το τελευταίο βράδυ.

Πηγή: reader.gr