Εν αναμονή εξελίξεων: Την Παρασκευή η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου

Gazzetta team
Εν αναμονή εξελίξεων: Την Παρασκευή η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου
«Πολικές» θερμοκρασίες καταγράφονται εκτός από τη χώρα και στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, οι οποίοι αρχικά είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους. Οι κυβερνητικοί εταίροι, φαίνεται πάντως πως έχουν καταλήξει σε προσωρινή «ανακωχή», τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη χώρα την Παρασκευή.

Οι σχέσεις των δυο πλευρών έπιασε... ιστορικό χαμηλό, με την ανακοίνωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που μιλούσε για αιτήματα του Μαξίμου για συνάντηση που ο Πάνος Καμμένος απορρίπτει. Ακόμα και μετά την ανακοίνωση όμως, η συνάντηση αναμένονταν με την άφιξη του υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα -κάτι που έχει συμβεί από τις 16:00 το απόγευμα της Τρίτης- χωρίς όμως να υπάρξει σχετική εξέλιξη.

Αρχικά οι δυο άνδρες, αναμενόταν να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις που είχαν προγραμματίσει ο μεν πρωθυπουργός στο Open, ο δε υπουργός Άμυνας στο Star την Τετάρτη. Μια τηλεφωνική επικοινωνία όμως μεταξύ των δυο φαίνεται αν όχι να εξομάλυνε, σίγουρα να πέτυχε ένα ακόμα -συντομότερο αυτή τη φορά- μορατόριουμ, ως την Παρασκευή, για την οποία μετατέθηκε η συνάντησή τους. Πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, φέρεται μάλιστα να συμφώνησαν να μην προβούν σε μη αναστρέψιμες δηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι τότε και με το βλέμμα στην επίσκεψη της καγκελαρίου. Κάπως έτσι ο Πάνος Καμμένος ανέβαλλε τη συνέντευξή του στο Star, για την Παρασκευή.

Στον «αέρα» βρίσκεται ακόμα και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που ο Πάνος Καμμένος είχε συγκαλέσει αμέσως μετά τις δηλώσεις Κοτζιά το Σαββατοκύριακο. Αυτή, αναμενόταν να πάρει τις αποφάσεις τους σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, την ίδια ώρα που οι Συνταγματικές Τροποποιήσεις θα μπαίνουν στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ για ψήφιση, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας και στην Ελλάδα.

Η συνεδρίαση όμως πολύ πριν την έναρξή της είχε αρχίσει να φυλλοροεί επικίνδυνα. Η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη -που δεν είναι όμως βουλευτής- δήλωσε πως δεν θα πάρει μέρος, προαναγγέλλοντας τη ρήξη της με το κόμμα. Ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τη γραμμή του κόμματός του έχει δηλώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ο βουλευτής έχει εκδηλώσει την διάθεση να παραδώσει την έδρα του, αφού ψηφίσει τη Συμφωνία, κάτι βέβαια που δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τα «κουκιά» του Πάνου Καμμένου. Κι αυτό καθώς επιλαχών δεν είναι άλλος από τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επίσης έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει τόσο τη Συμφωνία όσο και την κυβέρνηση.

Εκδήλωση για τις Πρέσπες με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Ο πρωθυπουργός την Κυριακή θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην εκδήλωση, θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι ή πρώην εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικών χώρων, που ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ως πιθανούς εταίρους μετά από τις επόμενες εκλογές.
Σύμφωνα λοιπόν με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, σ' αυτήν θα πάρουν μέρος ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης αλλά και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης.

Στην εκδήλωση παίρνουν ακόμα μέρος οι πανεπιστημιακοί Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαρατζίδης, Σωτήρης Βαλντέν και ο πρώην υπουργός και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σταθόπουλος.

Δεν πάει στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Προοίμιο ρήξης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο, μοιάζουν οι διευκρινίσεις της υφυπουργού Εσωτερικών, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η οποία δηλώνει ότι δεν θα πάρει μέρος στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ από κοινού με όργανα του κόμματος.

Την απόφασή της αυτή την δικαιολογεί λέγοντας πως ενημερώθηκε αργά, όταν προσκλήθηκε δεν της γνωστοποιήθηκε η ατζέντα και ως εκ τούτου «δεν θα έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω θετικά, εκτιμώ ότι δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα που να επιτρέπουν λήψη αποφάσεων».

Αντίθετα, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη θα βρίσκεται σε υπηρεσιακή επίσκεψη στην επαρχία στο πλαίσιο προώθησης του νέου Νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η υφυπουργός, η οποία δεν είναι βουλευτής και ως εκ τούτου δεν μετρά στην πλειοψηφία που «ψάχνει» η κυβέρνηση καλεί σε αναμονή καθώς όπως λέει «είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γείτονα χώρα, να έρθει το τελικό εγκεκριμένο κείμενο, να δοθεί για μελέτη και να καταθέσουν όλοι με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις απόψεις τους θεσμικά και δημοκρατικά στα αρμόδια όργανα των Κομμάτων, στη Βουλή και στην Κοινωνία».

Η υφυπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζει μάλιστα πως διαφοροποιείται τόσο με όσους «σπεύδουν να πάρουν αρνητικές αποφάσεις, να καταγγείλουν και να συκοφαντήσουν χωρίς να μελετήσουν» όσο και με εκείνους «που σπεύδουν να πάρουν θετικές αποφάσεις με τον ίδιο τρόπο».

Τέλος, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπενθυμίζει την περίπτωση του 3ου Μνημονίου, σημειώνοντας πως τότε «ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν ρότα και ψήφισαν ένα «Μνημόνιο» γιατί αυτό ήταν που συνέφερε τον τόπο και τους πολίτες του. Τον Αύγουστο του 2018 αποδείχτηκε ότι καλώς έπραξαν. Σε κορυφαίες στιγμές επομένως, όταν μιλάμε με φανατισμό ή δογματισμό για «κόκκινες γραμμές», δεν διαμορφώνουμε έναν ασφαλή τρόπο πολιτικής τοποθέτησης. Έχω την άποψη ότι η καλή αντίληψη και βαθιά μελέτη του συνόλου των δεδομένων, εγχώριων και διεθνών σε σχέση με την πατρίδα μας, είναι εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αποτελούν τα κριτήρια που θα μας οδηγήσουν σε επωφελείς λύσεις».

Καταλήγοντας η υφυπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της γιατί όπως αναφέρει «βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση».
«Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες που δοκιμάστηκαν και το μέρος των συμπολιτών μας που δοκιμάζεται ακόμη. Το οφείλουμε στα στελέχη των κομμάτων ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ που εργάστηκαν κάτω από πολύ μεγάλες «πιέσεις» και αντιδράσεις» σημειώνει η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Πηγή: reader.gr