Αισιοδοξία Τσακαλώτου για τη μη περικοπή των συντάξεων

Gazzetta team
Αισιοδοξία Τσακαλώτου για τη μη περικοπή των συντάξεων
Αισιόδοξος ότι τελικά δεν θα περικοπούν οι συντάξεις εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε παράλληλα ότι υπάρχουν δύο «σενάρια» στο σχέδιο προϋπολογισμού, λέγοντας ότι είναι τεχνικό το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τις συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το μέτρο επιβλήθηκε το 2017 από το ΔΝΤ, το οποίο έχει διαψευστεί ως προς τις προβλέψεις του.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος, θα έλεγα πολύ αισιόδοξος (διπλωματικά το λέμε «συγκρατημένα αισιόδοξος») ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις» είπε.

Ζήτησε δε να μην υπάρχει ανησυχία, καθώς η Ελλάδα πείθει μέρα με την ημέρα όλο και περισσότερους.

«Δεν χρειάζεται ο κόσμος να ανησυχεί, μέρα με την ημέρα πείθουμε ολοένα και περισσότερους. Δεν είναι εύκολο οι υπουργοί των Οικονομικών να πουν σε μία χώρα που έχει 3,5% πλεόνασμα, αλλά και δημοσιονομικό χώρο να κάνει και άλλα πράγματα, να τις πουν να κόψει τις συντάξεις. Δεν είναι λογικό και νομίζω ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική» είπε.

Όπως είπε ο κ. Σεντένο το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, υπενθύμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ως προς τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «έχει ένα σενάριο που είναι η βάση και λέει τι θα γίνει αν δεν κάνουμε τίποτα. Μετά έχει τις προτάσεις μας, τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν είναι δύο σενάρια. Είναι τεχνικό το ζήτημα αυτό. Αυτό υπάρχει εκεί ως μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τις ιδέες, τις προτάσεις μας για το 2019».

Ερωτηθείς για τις αγορές ομολόγων και την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο υπουργός δήλωσε πως οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες, λόγω της Ιταλίας, της Τουρκίας και των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο πρόσθεσε, πως υπάρχει σχεδιασμός για έξοδο, ο οποίος διευκολύνεται από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που απέκτησε η χώρα. Επεσήμανε δε, πως στον σχεδιασμό αυτόν είναι να πληρωθούν πιο νωρίς τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών για το «Μακεδονικό», που όπως είπε δημιουργεί ειρήνη και ασφάλεια και θα ενισχύσει οικονομικά τη Βόρεια Ελλάδα. «Όταν η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο θα χάνει, όσο κοιτάει προς τα Βαλκάνια θα κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς δε για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή το «Μακεδονικό», είπε ότι «δεν είμαι της άποψης πως είμαστε με τους ΑΝΕΛ όταν τα πράγματα είναι καλά και βγαίνεις από το μνημόνιο, και τώρα αναζητείς άλλους συμμάχους. Δεν αλλάζεις συμμάχους όταν σε βολεύει».

Ο υπουργός απέρριψε την πρότασης της Φώφης Γεννηματά περί συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν σε περίπτωση που δεν μειωθούν οι συντάξεις η κυβέρνηση θα μπει σε πειρασμό για πρόωρες εκλογές, απάντησε πως «έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Ο χρόνος είναι μαζί μας. Άλλοι καίγονται».

Πηγή: reader.gr