Από ώρα σε ώρα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Gazzetta team
Από ώρα σε ώρα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
«Δεν είναι απίθανο να έχουμε ανακοινώσεις σήμερα, αλλιώς αύριο», δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή σχετικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να δημιουργήσει ένα δυνατό υπουργικό σχήμα με το οποίο θα πορευτεί στις εκλογές.

Οι προθέσεις του πρωθυπουργού για τη νέα σύνθεση φάνηκαν ήδη από τη Δευτέρα, μετά την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και το κομβικό πόστο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας, το οποίο είχε αναλάβει μετά την παραίτηση Τόσκα καθώς και η ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με δεδομένη την αποχώρηση πλέον Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών και ενόψει εκλογών ένα όνομα που φαντάζει ιδανικό για τη θέση καθώς προέρχεται και από τον κεντρώο χώρο αλλά κατέχει ήδη υπουργική θέση είναι αυτό του Χρήστου Σπίρτζη που σύμφωνα με όσους γνωρίζουν βρίσκεται ψηλά στην εκτίμηση του Μαξίμου. Για τη συγκεκριμένη θέση έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Παππά ο οποίος θα ήθελε να δοκιμαστεί, μετά την επιτυχημένη θητεία του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, και σε ένα άλλο υπουργείο και ενώ βολιδοσκοπούνταν και για την Γραμματεία του κόμματος.

Η ομάδα των αμετακίνητων κι οι υποψήφιοι προς αποχώρηση

Το σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός σε υπουργεία με θέματα που ακόμα κρίνονται ως «ανοιχτά» όπως είναι η οικονομία και η ονομασία των Σκοπίων δεν προτίθεται να αλλάξει τους ανθρώπους που τα χειρίζονται. Κατά συνέπεια Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Κοτζιάς και πολύ πιθανό και Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και Γιάννης Αμανατίδης δείχνουν αμετακίνητοι. Σε αυτήν την ομάδα των… αμετακίνητων συμπεριλαμβάνονται και η Έφη Αχτζιόγλου, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Όλγα Γεροβασίλη καθώς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να κάνει έναν ριζικό ανασχηματισμό πολλοί μπορεί να είναι οι μνηστήρες καθώς δε θα είναι λίγοι και αυτοί που θα «κλείσουν» την πόρτα πίσω τους χωρίς την προοπτική μετακίνησης σε άλλο υπουργικό θώκο.

Τη θέση της Λυδίας Κονιόρδου πληροφορίες λένε ότι θα πάρει ο σημερινός υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής ενώ στο Ναυτιλίας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου ο Διονύσης Τεμπονέρας. Αλλαγές αναμένονται και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς εκεί πολύ πιθανό είναι να αναζητηθούν δύο αντικαταστάτες και για τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου αλλά και τον αναπληρωτή Γιάννη Τσιρώνη που προέρχεται από την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με του Οικολόγους Πράσινους. Ερωτηματικό παραμένει αν αυτή ακριβώς η σύμπραξη «επιτρέπει» στην Κυβέρνηση να μην έχει έναν μέλος των Οικολόγων Πράσινων στο νέο υπουργικό σχήμα…

Οι ΑΝ.ΕΛ κι η Παπακώστα

Στην ίδια λογική και λόγων των ισορροπιών δε φαίνεται κάτι να αλλάζει και στις θέσεις που κατέχουν οι βουλευτές του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί των ΑΝΕΛ συμπεριλαμβάνονται στους αμετακίνητους.

Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να γίνουν ανοίγματα και προς τους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και στον κεντρώο χώρο ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκε σήμερα με την Κατερίνα Παπακώστα.

Δεν αποκλείεται η κα Παπακώστα μέσω της προσάρτησης της στους ΑΝΕΛ να βρεθεί και στην Κυβέρνηση.

Εδώ και πολύ καιρό «παίζει» και το όνομα μιας άλλης κυρίας που εδώ και καιρό βρίσκεται εκτός της ενεργούς πολιτικής. Αυτό της καις Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός Υγείας και αναπλ. υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου από όπου παραιτήθηκε στις 10/2/2012 καθώς διαφώνησε με το δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο καταψήφισε στη Βουλή και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Μετά την ημερίδα για την Μακεδονία που είχε προσφάτως διοργανώσει το υπουργείο Εξωτερικών για την Μακεδονία άρχισε εντόνως να ακούγεται για υπουργοποίηση και το όνομα του Χάρη Παμπούκη, πρώην υπουργού Επικρατείας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.

Τα ονόματα πολλά και τα «θέλω» ακόμα περισσότερα αλλά οι επιλογές είναι του Πρωθυπουργού και κανείς δε βρίσκεται μέσα στο… δικό του μυαλό και τα δικά του «θέλω» και «πρέπει» για ένα δυνατό σχήμα με στόχο τις εκλογές!

Δεν αποκλείεται όλοι να εκπλαγούμε με τις επιλογές του σε περίπτωση ενός ανατρεπτικού ανασχηματισμού αλλά και σε αυτήν ενός διορθωτικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που έχουν προκύψει…

Πηγή: reader.gr