To ΔΝΤ φέρνει το αφορολόγητο στο προσκήνιο

Gazzetta team
To ΔΝΤ φέρνει το αφορολόγητο στο προσκήνιο
Μπορεί στα Eurogroup που έχουν μεσολαβήσει από τον Ιούνιο του 2017 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή όταν συζητείται η Ελλάδα, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα.

Από τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το ικανοποιούν, θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα που έχει με την Ελλάδα και θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τη δική του ατζέντα.

Ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων για το χρέος βρίσκεται ένα πλέγμα μέτρων που θα μπορούσε να ικανοποιήσει το ΔΝΤ. Αυτό προβλέπει επεκτάσεις του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων του EFSF έως και κατά 15 έτη, επεκτάσεις στον χρόνο αποπληρωμής των τόκων, καθώς και χρήση των ομολόγων ANFAs και SMPs.

Η ολική επαναφορά του ΔΝΤ κατά κάποιες κοινοτικές πληροφορίες θα γίνει εντός του Μαΐου όταν και το Ταμείο θα επιστρέψει στην Αθήνα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στην ουσία αυτή η αξιολόγηση θα είναι η πρώτη για το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ και τα στελέχη του θα θέσουν τη δική τους ατζέντα στο επίκεντρο.

Ουσιαστικά σε αυτή την επίσκεψη το ΔΝΤ θα ζητήσει επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2019 και «πάγωμα» των πακέτων με τα θετικά μέτρα τόσο για το 2019 όσο και για το 2020. Και το ζήτημα αυτό, για το οποίο έχει ήδη προϊδεάσει το ΔΝΤ έχει μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η μείωση του αφορολογήτου, αγγίζει πάνω από πέντε εκατομμύρια φορολογούμενους μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα ακόμη και κατά 650 ευρώ σε ετήσια βάση.

Χθες κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν πως λόγω της επιμονής του ΔΝΤ στη πρόωρη μείωση του αφορολογήτου το ζήτημα με τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πιθανόν να κλείσει λίγο αργότερα από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, καθώς έως τότε ενδέχεται να μην υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ήταν καθησυχαστικές για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Η αισιοδοξία τους εδράζεται στο ότι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών θα ακυρώσει στην πράξη την όποια επιχειρηματολογία του ΔΝΤ για εφαρμογή ενωρίτερα της μείωσης του αφορολόγητου, κάτι που όμως μέλλει να αποδειχθεί.

Το θέμα αυτό πάντως θα ξεκαθαρίσει εντός του Ιουλίου καθώς οι θεσμοί δεν πρόκειται να αποφανθούν πριν πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία για το πρωτογενή πλεονάσματα του 2017, αλλά και τις εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Πηγή: insider.gr