Μάχη αρχηγών και εντυπώσεων πάνω από τις δέκα κάλπες

Gazzetta team
Μάχη αρχηγών και εντυπώσεων πάνω από τις δέκα κάλπες
Έτοιμη για τη μεγάλη μάχη της υπόθεσης Novartis είναι η κυβέρνηση, σε μια διαδικασία πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά με τις δέκα κάλπες και τις εννέα «απολογίες» των εμπλεκόμενων με βάση τη δικογραφία πολιτικών προσώπων (σ.σ.: ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα αποστείλει υπόμνημα, καθώς απουσιάζει στο εξωτερικό λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων).

Σκηνικό πόλωσης είναι αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει στη Βουλή, με την κυβέρνηση να το τροφοδοτεί, αφού στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και ιδίως στη ΝΔ. Η πρώτη νίκη, άλλωστε, επετεύχθη στα σημεία για το κυβερνητικό στρατόπεδο και συγκεκριμένα οι δέκα κάλπες που θα στηθούν και όχι η μία, όπως ζήτησαν ΝΔ, κατά κύριο λόγο, και Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, σε συνέχεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα, να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στην ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θα υποστηρίξει ότι υπήρχαν προνομιακές σχέσεις πολιτικών προσώπων με υψηλόβαθμα στελέχη φαρμακευτικών βιομηχανιών. Ειδικά για τη ΝΔ, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίθεση και να απαντήσει στις αιτιάσεις της περί σκευωρίας, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθεια τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, εξάλλου, αναφορικά με το ενδεχόμενο οι «γαλάζιοι» βουλευτές να μη συμμετέχουν στην ψηφοφορία, πως η ΝΔ κρύβεται πίσω από προσχήματα για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και κατηγορούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι φοβάται τους βουλευτές του και τη στάση τους στη (μυστική) ψηφοφορία. «Αναζητεί προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Γεγονός είναι πάντως πως όλο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης από τη Βουλή δεν θα καταλήξει σε πρακτικό αποτέλεσμα και ότι η Προανακριτική Επιτροπή που, όπως όλα δείχνουν, θα συσταθεί, απλώς θα επιστρέψει το φάκελο της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, ώστε να συνεχιστεί η τακτική ανάκριση. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή δήλωση του Μάκη Μπαλαούρα: «Στην πλειοψηφία τους τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα, με εξαίρεση εκείνο τους ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Εκτός του πρωθυπουργού, του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παρασκευόπουλου, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Χρήστου Μαντά και έξι βουλευτών, το λόγο θα πάρουν οι αρμόδιοι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί (Κοντονής, Ξανθός, Παπαγγελλόπουλος, Πολάκης). Πάντως, ο Νίκος Βούτσης, συνομιλώντας χθες με δημοσιογράφους, πήρε σαφείς αποστάσεις από την περίφημη δήλωση Κοτζιά για το τεκμήριο αθωότητας: «Όχι απλώς ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα το συγκεκριμένο, για το οποίο θα ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: reader.gr