Μετά το 2018 η άρση των capital controls

Gazzetta team
Μετά το 2018 η άρση των capital controls
Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για πλήρη άρση των capital controls το 2018, όσο πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς.
Παρά την αισιοδοξία που είχαν εκφράσει το προηγούμενο διάστημα θεσμικά στελέχη του τραπεζικού κλάδου, τόσο οι πολίτες όσο και οι αναλυτές διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο είναι εφικτό να καταργηθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων, καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών δεν φαίνεται να έχει αποκατασταθεί.

Τραπεζικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι με βάση τις σημερινές συνθήκες, είναι μάλλον απίθανο να αρθούν πλήρως τα capital controls έως το τέλος του επόμενου έτους, σημειώνοντας πάντως ότι η σταδιακή χαλάρωση θα συνεχιστεί «αργά αλλά σταθερά».

Επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ενδεχομένως στις αρχές του έτους βάσει των στόχων της κυβέρνησης και των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, η επόμενη χαλάρωση είναι πιθανό να αφορά και τις αναλήψεις μετρητών, είτε με αύξηση του μηνιαίου ορίου από 1.800 ευρώ που είναι σήμερα, είτε και με θέσπιση ενός σωρευτικού ποσού για μεγαλύτερο διάστημα, π.χ. δίμηνο ή τρίμηνο.

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών

Τον Σεπτέμβριο, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «βλέπει» άρση των capital controls τον Αύγουστο του 2018 –όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας. «Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η ελληνική τραπεζική αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα το 2018», δήλωσε σε συνέντευξή του στο insider.gr πριν λίγους μήνες ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. «Σύντομα θα δούμε μερική άρση των capital controls και αναμένουμε πλήρη άρση το επόμενο έτος, στα μέσα ή προς το τέλος του 2018, ανάλογα με τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκτοτε, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει στον τραπεζικό κλάδο, με κυριότερη «απειλή» τα stress tests που θα διενεργηθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο –τον Φεβρουάριο– εγείροντας έντονο προβληματισμό σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9), σε συνδυασμό με τους νέους κανονισμούς της ΕΚΤ σχετικά με τις προβλέψεις των νέων επισφαλειών –μετά το 2018– έχουν επαναφέρει την αβεβαιότητα για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που αποτυπώνεται τον τελευταίο μήνα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ανεξαρτήτως εάν οι ανησυχίες περί νέων ανακεφαλαιοποιήσεων είναι βάσιμες ή όχι, η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει δεχθεί πλήγμα, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άρση των περιορισμών στις αναλήψεις εντός του επόμενου έτους.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη του έτους έχουν «ροκανιστεί» σημαντικά σε 1,6% τελικά, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις διατηρούν οι οικονομολόγοι και για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

Απαισιόδοξοι οι πολίτες

Ενδεικτική είναι η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκε στην αρχή του μήνα, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις και οι καταθέτες εκτιμούν στην πλειονότητά τους ότι τα capital controls θα παραμείνουν σε ισχύ για τουλάχιστον μια διετία ακόμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 36% των πολιτών και το 48% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Παρότι, κατά γενική ομολογία μεταξύ των αναλυτών, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να ξεπεράσουν τον σκόπελο των stress tests χωρίς νέα ανακεφαλαιοποίηση, η ζημιά στην εμπιστοσύνη των καταθετών φαίνεται πως έχει γίνει, γεγονός που μεταθέτει ακόμη πιο μακριά την πλήρη απαλλαγή μας από τα capital controls. Σε επίπεδο επιχειρήσεων, βέβαια, γίνονται σημαντικά βήματα προκειμένου διευκολυνθούν οι διαδικασίες, κυρίως για τους εισαγωγείς, όπως απέδειξε και η πρόσφατη χαλάρωση των capital controls την προηγούμενη εβδομάδα.


Πηγή: insider.gr