Οι κερδισμένοι και χαμένοι του πρώτου debate

Gazzetta team
Οι κερδισμένοι και χαμένοι του πρώτου debate
Οι Αμερικανοί, που ξέρουν καλά την επιστήμη των τηλεοπτικών debate, υποστηρίζουν ότι βασικός κανόνας σε μια εσωκομματική τηλεοπτική δοκιμασία, είναι να μην βρεθείς αμυνόμενος. Υπό αυτή την έννοια, κανείς από τους χθεσινούς μονομάχους της ηγεσίας τους νέου προοδευτικού φορέα δεν έφυγε από το χθεσινό debate στο Action 24 ηττημένος.

Η τηλεμαχία έκρυβε ένα μελετημένο παιχνίδι στρατηγικής: και οι πέντε υποψήφιοι, επιδίωξαν να τοποθετηθούν στρατηγικά, απέναντι στο τηλεοπτικό κοινό, προβάλοντας θέσεις για το νέο φορέα, τις μελλοντικές συνεργασίες και τις βασικές τους επιδιώξεις.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της τηλεμαχίας, ήταν βέβαια το δεκάλεπτο με τις απευθείας ερωτήσεις των υποψηφίων αρχηγών: Ο κ. Καμίνης, απαντώντας στο Σταύρο Θεοδωράκη, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων, σε περίπτωση που κερδίσει, φέρνοντας παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία (Ρέντσι στη Φλωρεντία, Σιράκ στο Παρίσι) όπου δήμαρχοι υπήρξαν ταυτόχρονα και αρχηγοί των κομμάτων τους, οδηγώντας τα νικηφόρα στις εκλογές. Ο κ. Θεοδωράκης, απάντησε στο Γιάννη Μανιάτη ότι το Ποτάμι έχει καταφέρει στα τρία χρόνια της παρουσίας του να αφήσει το ίχνος του στην πολιτική ζωή, ανεξάρτητα από την πτώση των ποσοστών του. “Έχω αποδείξει στη βουλή την τόλμη μου κι αυτό χρειάζεται η δημοκρατική παράταξη, τολμηρές, γρήγορες αποφάσεις”, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, συμπληρώνοντας ότι η ερώτηση τίθεται από ένα βουλευτή το κόμμα του οποίου πήγε από το 40% στο 4%. Αιτιολόγησε μάλιστα την επιλογή του να εντάξει το Ποτάμι στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές (απαντώντας στο Νίκο Ανδρουλάκη) λέγοντας ότι ο Κεντρώος χώρος, πρέπει να χωράει τους πάντες (σοσιαλιστές, φιλεύθερους, κεντροαριστερούς και οικολόγους).

Ενδιαφέρουσα και η ερώτηση που τέθηκε από το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, για το τί θα έκαναν οι υποψήφιοι αρχηγοί, εάν βρίσκονταν στη θέση του Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, με τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι καλώς πήγε στην Ευρώπη για βοήθεια, αν και το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να είχε προσφέρει λύσεις από καιρό και να μην περιμένει τις κακές λύσεις του ΔΝΤ. Ο κ. Ανδρουλάκης, δεν μπήκε στην ουσία του ερωτήματος και αρκέστηκε να αναφερθεί στις μεγάλες τομές του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις στη χώρα (διαύγεια, Καλλικράτη, ηλεκτρ. συνταγογράφηση) σημειώνοντας ότι έλειπε η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι οκτώ χρόνια μετά το ερώτημα δεν είναι πια γιατί η χώρα μπήκε στο μνημόνιο, αλλά γιατί η χώρα κόλλησε στο μνημόνιο, ενώ ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε την πατρίδα όρθια, παρά το τεράστιο πολιτικό και προσωπικό κόστος.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Θεοδωράκης - περισσότερο “ψημένος” τηλεοπτικά από τους αντιπάλους του, επιτέθηκε σε κάθε ευκαιρία στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι “η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κρύφτηκε από την ψηφοφορία για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου”, επισημαίνοντας πως για τον ίδιο, τα θέματα ανθρωπισμού και πατριωτισμού είναι πάνω από όλα. Υπενθύμισε μάλιστα πως τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου (στο θέμα του οικογενειακού δικαίου) όσο και ο Κώστας Σημίτης (στο θέμα των ταυτοτήτων) δεν φοβήθηκαν τη σύγκρουση με την εκκλησία. Τάχθηκε επίσης υπερ των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μετά από τη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά και της μείωσης της σπατάλης στο δημόσιο.

Ο κ. Καμίνης τάχθηκε υπερ της δημιουργίας ενός ενιαίου πολυτασσικού κόμματος, μη αρχηγικού, το οποίο δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως συμπλήρωμα των άλλων. “Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλεί όλο του το δυναμικό σε αυτήν την απαράδεκτη Συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και επιδιώκει να ρίξει ματιές στο δικό μας χώρο”, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, συμπληρώνοντας ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια που θα γίνουν εκλογές, πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει στη χώρα. Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η παράταξη ιδρύθηκε ως δύναμη αμφισβήτησης συμπληρώνοντας ότι τώρα πρέπει να αμφισβητηθούν όλα τα κατεστημένα που χρεοκόπησαν τη χώρα, ζητώντας αλλαγή του εκλογικού νόμου και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.Ο κ. Ραγκούσης πήρε ξεκάθαρη στάση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας πως πολιτική προύπόθεση για την επιτυχία του νέου φορέα είναι να απελευθερωθεί από τη Νέα Δημοκρατία. “Να μην δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν δεν καταφέρει την αυτοδυναμία” είπε ο κ. Ραγκούσης, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει παταγωδώς τις εκλογές, άρα δεν τίθεται θέμα συνεργασίας μαζί του.

Τέλος, ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μανιάτης, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ δεσμεύτηκε πως εάν δεν περάσει θα τοποθετηθεί ανοιχτά για τον ποιον θα στηρίξει. Δεσμεύτηκε επίσης ότι εάν ο ίδιος εκλεγεί αρχηγός, οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.


Πηγή: reader.gr