Αλγόριθμος λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 20 κινήσεις (vid)

Gazzetta team
Αλγόριθμος λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε 20 κινήσεις (vid)
Ένας αλγόριθμος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επιλύει τον κύβο του Ρούμπικ σε μόλις 20 κινήσεις, την ώρα που το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 50.

Ένας αλγόριθμος μπορεί να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ ταχύτερα από οποιονδήποτε άνθρωπο και σε μόλις 20 κινήσεις.

Οι άνθρωποι μπορούν να προσπεράσουν χρονικά τον αλγόριθμο αφού χρειάζεται 18 δευτερόλεπτα, ενώ το παγκόσμιο ρεκόρ είναι περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα αλλά χρειάστηκαν 50 κινήσεις.

Ο αλγόριθμος δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Πιερ Μπάλντι και σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ονομάζεται Deep-Cube A. Xρησιμοποιεί μία νέα τεχνική βαθιάς μάθησης η οποία ονομάζεται «αυτοδίδακτη προσέγγιση» και επίλυσε το 100% όλων των σχημάτων που δοκιμάστηκαν και στο 60% των περιπτώσεων το κατάφερε με τον πιο γρήγορο τρόπο

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κερδίσει του καλύτερους ανθρώπους στο σκάκι, αλλά για πιο περίπλοκα παζλ, όπως ο κύβος του Ρούμπικ, δεν υπήρχε τρόπος επίλυσης, οπότε υπήρχε περιθώριο για νέες προσεγγίσεις», δήλωσε ο καθηγητής Μπάλντι.

Ο τρόπος που επιτυγχάνεται είναι ο εξής, δίνεται ένας άλυτος κύβος στον αλγόριθμο και αυτός πρέπει να αποφασίσει εάν μία συγκεκριμένη κίνηση είναι βελτίωση του υπάρχοντος σχηματισμού. Λειτουργεί με αντίστροφη λογική χρησιμοποιώντας μία σειρά μεθόδων ενισχυμένης μάθησης και αναγνώρισης για την επίλυση των παζλ χωρίς ανθρώπινη βοήθεια.

Ο κύβος του Ρούμπικ είναι παζλ τριών διατάσεων που δημιουργήθηκε το 1974 και σκοπός είναι να όλα τα τετράγωνα του κύβου να έχουν το ίδιο χρώμα στην όψη του κύβου.