Ένας διαγωνισμός από το μέλλον (pics & vid)

Gazzetta team
Ένας διαγωνισμός από το μέλλον (pics & vid)
Τα ρομπότ έχουν απασχολήσει από καιρό τη φαντασία του κοινού, καθώς ο συνδυασμός της τεχνολογίας και της –φαινομενικά—ανθρώπινης φύσης, προκαλεί ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, ανατροπές, αλλά και ενθουσιασμό.

Στα μέσα του 20ου αιώνα, οι περισσότεροι φαντάζονταν ότι ήδη, μέχρι το 2018, θα είχαμε όλοι έναν βοηθό-ρομπότ στα σπίτια μας και ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα δούλευαν σε συνεργασία με κάποιο ανθρωποειδές. Πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε βοηθό ένα ρομπότ; Ίσως το video βοηθήσει σε αυτήν την απάντηση…

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ που αναπτύσσονται παγκοσμίως αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2,6 εκατομμύρια μέχρι το 2019. Αυτό είναι περίπου ένα εκατομμύριο περισσότερο από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως ρεκόρ, το έτος 2015. Επιπλέον, παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των βιομηχανικών ρομπότ, αναμένεται να αυξηθούν και τα προηγμένα cobots («συνεργατικά ρομπότ»). Αν και το 2015 αντιπροσώπευαν μόνο το 5% των πωλήσεων ρομπότ, παγκοσμίως, η Barclays Equity Research εκτιμά ότι αυτή η αγορά 120 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να μετατραπεί σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 και 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Στην πράξη, η έλευση του ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία είναι εμφανής στην ανάκαμψη των δραστηριοτήτων δύο διάσημων ευρωπαϊκών κατασκευαστών ενδυμάτων - Adidas και Mango. Η Adidas δημιούργησε πρόσφατα ένα “speed-factory” κοντά στο Ansbach, μετατρέποντας τον χρόνο παραγωγής ενός παπουτσιού -από την αρχή μέχρι το τέλος- σε πέντε ώρες. Η απόφαση της εταιρείας Mango να αναστείλει ορισμένα τμήματα της παραγωγής είναι κυρίως για τους ίδιους λόγους. Χάρη στα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες όπως τα ρομπότ, οι 3D εκτυπωτές και οι σαρωτές σώματος, ελπίζουν να είναι σε θέση να ανανεώνουν τις συλλογές τους κάθε δύο εβδομάδες αντί για τρεις. Και για τις δύο εταιρείες, αν και η παραγωγή μεγάλης κλίμακας δεν αλλάζει, η ρομποτική τεχνολογία τούς επιτρέπει να αντιδρούν ταχύτερα στις μεταβολές της αγοράς, μειώνοντας το σύνολο των απαραίτητων δραστηριοτήτων για την παράδοση ενός προϊόντος και μεταφέροντας την παραγωγή πιο κοντά στον τελικό χρήστη.

H Epson, κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας, θέλοντας να προάγει την καινοτομία και να δώσει κίνητρο σε όσους αποτελούν το μέλλον για την εξέλιξή της, διοργανώνει έναν διαγωνισμό για να βραβεύσει με έως και 3 αληθινά ρομπότ την ομάδα μαθητών ή φοιτητών που θα παρουσιάσει την πιο καινοτόμα και πρωτοποριακή ιδέα στον τομέα της ρομποτικής. Δίνει κάπως έτσι την ευκαιρία στους νέους στην περιοχή EMEAR να φανταστούν και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο με «οδηγό» τους ρομποτικούς μηχανισμούς.

Οι συμμετοχές για τον πρωτοποριακό αυτό διαγωνισμό έχουν ήδη ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου για όλα τα πανεπιστήμια, τα κολέγια και τα ερευνητικά ιδρύματα στην περιοχή EMEAR. Πραγματοποίησε την συμμετοχή σου στον σύνδεσμο: www.epson.eu/robots-contest

Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2018, για να διεκδικήσουν την ευκαιρία να κερδίσουν έως και 3 ρομποτικούς μηχανισμούς από την Epson

Οι αιτήσεις θα κριθούν σύμφωνα με την καινοτομία, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την πρωτότυπη χρήση του ρομποτικού μηχανισμού και τη βιωσιμότητα

Οι υποψήφιοι που θα επιλεχθούν, θα πρέπει να παρουσιάσουν την αίτησή τους ενώπιον μιας ομάδας κριτών

Η Epson είναι πρωτοπόρος στη ρομποτική και παρέχει πλήρεις υπηρεσίες, από την κατασκευή μέχρι τις πωλήσεις και την υποστήριξη. Από την παρουσίαση του πρώτου ρομποτικού μηχανισμού της το 1980, είναι κορυφαίος προμηθευτής στον τομέα του αυτοματισμού και τα ρομποτικά της συστήματα χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ακρίβεια, ταχύτητα, αξιοπιστία και ανθεκτικότητα, ενώ ενσωματώνονται άψογα και έχουν εύκολο χειρισμό.

Μέσα σε λίγα χρόνια, θα σκεφτόμαστε το παρελθόν συγκρίνοντας την πορεία των ρομπότ με αυτή του smartphone: θυμάστε το μέγεθος των πρώτων κινητών τηλεφώνων που έχουν μετατραπεί τώρα σε απαραίτητα mini-μηχανήματα μικρότερα από την πίσω τσέπη μας; Τα ρομπότ θα συνεχίσουν να γίνονται μικρότερα, πιο έξυπνα και πιο ευαίσθητα - και δεν πρέπει να ανησυχούμε. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περισσότερο για την προετοιμασία για ένα μέλλον όπου οι δουλειές μας θα είναι πιο συναρπαστικές και δημιουργικές, όπου θα έχουμε πρόσβαση σε πιο εξατομικευμένες λύσεις και μεγαλύτερη πρόσβαση σε αγαθά. Καθώς τα ρομπότ γίνονται πιο ευκίνητα, πρέπει και εμείς οι άνθρωποι να γίνουμε, επίσης.

Ποιος όμως θα είναι αυτός που θα κάνει το επόμενο βήμα;

Η Epson εμπιστεύεται την πιο πρόσφατη τεχνολογία της σε εκείνους που αποτελούν την ελπίδα του μέλλοντος: τα πανεπιστήμια, τα κολέγια και τα ερευνητικά ιδρύματα, τονίζοντας ότι επιλέγει την εκπαίδευση για να υποστηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και των αυτοματισμών.