Από διφθερίτιδα πέθανε τελικά ο 8χρονος στο Παίδων

Gazzetta team
Από διφθερίτιδα πέθανε τελικά ο 8χρονος στο Παίδων
Χαρακτηρίζοντάς το ως σποραδικό περιστατικό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε τον εντοπισμό του τοξινογόνου στελέχους της διφθερίτιδας στον άτυχο 8χρονο, που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

«Σήμερα Πέμπτη 5.12.2019, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (Public Health England), για τα αποτελέσματα των εξετάσεων για διφθερίτιδα, σε παιδί οκτώ (8) ετών, που κατέληξε στις 26.11.2019 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών ''Παν. & Αγλαΐας Κυριακού'' με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού και θετική καλλιέργεια για τον μικροοργανισμό της διφθερίτιδας (Corynebacterium diphtheriae) σε βρογχικές εκκρίσεις.

Πρόκειται για τοξινογόνο στέλεχος με έκφραση της τοξίνης της διφθερίτιδας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία έρχεται να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο.

Θυμίζουμε, η είδηση του θανάτου του παιδιού προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με αφορμή την αρχική πληροφορία ότι ο 8χρονος δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως για την ασθένεια της διφθερίτιδας.

Κατά δήλωση της ανάδοχης οικογένειάς του, όμως, και σύμφωνα με την ενημέρωση, μάλιστα, που είχε η ίδια από τα ιδρύματα, το παιδί είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη. Οι αρμόδιοι, δε, και από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, ανέφεραν ότι το παιδί είχε λάβει τις πέντε δόσεις του εμβολίου μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Οι ειδικοί υποστήριζαν, εξάλλου, όταν γνωστοποιήθηκε το πρωτοφανές περιστατικό της μόλυνσης με το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (μια ασθένεια η οποία έχει εξαφανιστεί από τον υγειονομικό χάρτη για πάνω από 30 χρόνια), ότι, αν το παιδί έχει μολυνθεί με το τοξινογόνο στέλεχος, τότε ο θάνατος οφείλεται σε αυτό και μόνο. Και πως, αν έχει μολυνθεί με το στέλεχος που δεν παράγει τοξίνη, τότε ο μολυσματικός μικροοργανισμός επιβάρυνε δραματικά την κατάσταση της υγείας του και οδήγησε σε μοιραίο αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι ως παιδί με σύνδρομο Down είχε ούτως ή άλλως ιδιαίτερες ανάγκες.

Ο ΕΟΔΥ, λοιπόν, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για σποραδικό περιστατικό και τονίζει στην ανακοίνωσή του τη σημασία του εμβολιασμού σε παιδιά και ενήλικες για τη διφθερίτιδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.