Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τα αλληλοκαρφώματα, οι κατηγορούμενοι αλληλομηνύονται

Gazzetta team
Δίκη Χρυσής Αυγής: Μετά τα αλληλοκαρφώματα, οι κατηγορούμενοι αλληλομηνύονται
Άγνοια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δήλωσε ο κατηγορούμενος για συνέργεια, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα ανέφερε πως θα στραφεί νομικά κατά του Γιώργου Δήμου που είχε καταθέσει νωρίτερα και ισχυρίστηκε πως ο Κομιανός ήταν μέλος του Τάγματος Εφόδου που επιτέθηκε στον μουσικό.

Ο Κομιανός είπε ενώπιον του δικαστηρίου πως έμαθε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μία μέρα μετά, από την τηλεόραση. Ισχυρίστηκε πως το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου (μέρα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας), είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τους συγκατηγορούμενούς του, Γιώργο Πατέλη και Γιώργο Χρήστο Τσακανίκα, ενώ βρισκόταν στο Αιγάλεω.

«Με τον Τσακανίκα νομίζω ότι μίλησα μια φορά, για να τον ρωτήσω αν ήξερε κάτι για τον Ρουπακιά. Μου απάντησε ότι ήταν σπίτι του και πως δεν γνώριζε κάτι. Απορώ γιατί έμπλεξε και αυτός» είπε ο κατηγορούμενος.

«Εγώ, ο Τσακανίκας και κάποια άλλα άτομα βρεθήκαμε στα γραφεία του Πειραια, δύο με τρεις μετά την ανθρωποκτονία. Συζητούσαμε για τη δολοφονία, πως έγινε και γιατί χάθηκε ένας άνθρωπος. Βασικά ήμασταν όλοι σε σοκ, γιατί χάθηκε ένας άνθρωπος. Μέχρι και σήμερα τι ακριβώς έγινε και γιατί, εγώ δεν το έχω μάθει», είπε ο Κομιανός.

Επίσης ανέφερε ότι θα στραφεί νομικά κατά του Γιώργου Δήμου, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει στο δικαστήριο ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Κομιανός του είπε έξω από την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας: «Πάμε για μάχη, έχουν πιάσει κάτι δικούς μας και πάμε να τους απελεύθερώσουμε».

Όπως είπε ο Κομιανός, ο Δήμου «λέει ψέματα και παίζει κάποιο ρόλο».

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Κομιανός ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε τον Παύλο Φύσσα και δεν είχε πάει ποτέ στην καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «ο Ρουπακιάς να εξηγήσει τι συνέβη εκείνο το βράδυ».

Τέλος, ο Κομιανός ανέφερε πως δεν έχει πλέον καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή διότι, όπως είπε, ένας από τους όρους που του επιβλήθηκαν κατά την αποφυλάκιση, ήταν να μην έχει σχέση με τους συγκατηγορουμένους του.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Δήμου: Με απειλούσαν ότι θα με σκότωναν αν δεν έλεγα ό,τι μου υπαγόρευαν

Ο 58χρονος Γιώργος Δήμου, είπε ενώπιον του δικαστηρίου πως μετά το φόνο εκτυλίχτηκε μια μεγάλη προσπάθεια εκφοβισμού του, ώστε να καταθέσει όσα του υπαγόρευε στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι είχε μπει στη Χρυσή Αυγή μόνο για να λαμβάνει βοήθεια με τρόφιμα.

«Τι καταλάβατε όταν σας έλεγε ότι θα «ανοίξουν» τα τηλέφωνα» ρώτησε τον Δήμου η πρόεδρος.

«Ότι ο Τσακανίκας με πίεζε να πω ότι εγώ προέτρεψα τον Ρουπακιά να πάει να σκοτώσει το παλικάρι... Ο Τσακανίκας μου είπε ότι θα μου κάνουν τον βίο αβίωτο αν δεν πω αυτά που ζητούσε και ότι «θα παρακαλάς καλύτερα να μην είχες γεννηθεί». Μου είπε να καταθέσω στις Αρχές ό,τι μου έλεγε γιατί διαφορετικά θα με έβρισκαν και θα με σκότωναν. Εγώ ήμουν απλό μέλος της Χρυσής Αυγής και γράφτηκα στην Τοπική της Νίκαιας για να παίρνω τρόφιμα» απάντησε ο Δήμου.

Ο 58χρονος κατηγορούμενος, στην απολογία του, αναφέρθηκε σε απειλές που, όπως λέει, δέχθηκε από στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, όταν αρνήθηκε να συναινέσει σε όσα του ζήτησε να καταθέσει στις Αρχές, προκειμένου να «σωθεί ο πυρήνας» μετά τη δολοφονία του μουσικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Γιώργος Δήμου είχε τηλεφωνήσει τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 στον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος του είχε πει πως ήταν στο Τμήμα και να πάρει τον, κατά τη δικογραφία, πυρηνάρχη Γιώργο Πατέλη.

Ο 58χρονος λίγη ώρα νωρίτερα είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση της ομάδας χρυσαυγιτών στα γραφεία της Τοπικής.

Όπως είπε στο δικαστήριο, μόλις έλαβε το επίμαχο μήνυμα, γύρω στις 11:00 τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, τηλεφώνησε στον Ρουπακιά για να δει τι αφορούσε η συγκέντρωση που ζητούσε η εντολή.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως πήγε στα γραφεία της Τοπικής με τον νυν συγκατηγορούμενό του Γιώργο Σκάλκο με μηχανάκι. Εκεί είδε μαζεμένα 7-8 μηχανάκια με τους αναβάτες να φορούν κράνη. Όπως ισχυρίζεται ο Δήμου αναγνώρισε μόνο τον συγκατηγορούμενο του Ιωάννη-Βασίλειο Κομιανό, που δεν φορούσε κράνος: «Μου είπε "πάμε για μάχη, έχουν πιάσει κάτι δικούς μας στο Κερατσίνι και πάμε να τους απελευθερώσουμε" και ξεκίνησαν τα μηχανάκια και εξαφανίστηκαν», τόνισε ο Δήμου προκαλώντας την αντίδραση του Κομιανού, ο οποίος φώναξε «ψέμματα κ. πρόεδρε ψέμματα».

Ο Δήμου ανέφερε στο δικαστήριο πως βλέποντας όλα αυτά είπε στον Σκάλκο να φύγουν γιατί «αυτοί πάνε για φασαρία». Έτσι δεν ακολούθησαν την πορεία και έφυγαν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ενώ είχαν απομακρυνθεί άκουσαν σειρήνες και κατάλαβαν πως «κάτι έχει γίνει».

Ερωτηθείς αν επικοινώνησε με κάποιον όταν έφτασε στο σπίτι του, απάντησε Πήρα τον Ρουπακιά και μου είπε: «Με έχουν πιάσει, με έχουν στο Τμήμα. Τον ρώτησα αν θέλει κάτι και μου είπε να πάρω τον Πατέλη. Τηλεφώνησα στον Πατέλη και απάντησε η σύζυγός του, η οποία, όταν της είπα για τον Ρουπακιά μου απάντησε: «Ξέρουμε τι έχει κάνει ο Ρουπακιάς, μη λες πολλά από το τηλέφωνο».

Σύμφωνα με τον 58χρονο κατηγορούμενο, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τού τηλεφώνησε ο συγκατηγορούμενός του Χρήστος Τσακανίκας και του ζήτησε να μεταβεί στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής κατ'εντολή του βουλευτή Λαγού.

Τελικά, το ραντεβού έγινε στους Αγίους Αναργύρους, όπου, σύμφωνα με τον Δήμου, προσήλθε ο Τσακανίκας, ο οποίος του είπε πως είναι ανάγκη να μην «καταστραφεί ο πυρήνας» και πως αφού είναι ο μοναδικός που τηλεφώνησε στον Ρουπακιά, ο οποίος δεν εμφανίζεται να είναι κάτι στην Χρυσή Αυγή, θα του πει ο ίδιος τι θα πρέπει να πει: «Ο Τσακανίκας μου είπε "θα σου πω εγώ τι να πεις στην αστυνομία, όταν ανοίξουν τα τηλέφωνα. Θα πεις ότι βρέθηκες τυχαία στο Κερατσίνι, ότι είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Θα σου βρούμε εμείς δικηγόρους". Του είπα "τι λέτε ρε παιδιά; Μη με ανακατεύεις με τέτοια. Και να ανοίξουν τα τηλέφωνα εγώ θα πω την αλήθεια. Πάτε καλά θα με μπλέξετε σε μια δολοφονία;" και εκείνος άρχισε τις απειλές».

Τη Δευτέρα κατέθεσε ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, που κατηγορείται ότι ήταν συνοδηγός του Ρουπακιά το βράδυ της δολοφονίας. Ο 38χρονος Καζαντζόγλου απέδωσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην «κακιά στιγμή», ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μάγδας Φύσσα που φώναξε «Καζαντζόγλου, δεν τον ήξερες ρε; Θα σου φέρω δέκα που θα πουν ότι τον ήξερες… Ρουπακια, ήσουν εκεί ρε ή δεν ήσουν;». Νωρίτερα ο Καζαντζόγλου μίλησε για τα επεισόδια στον Μελιγαλά το 2012, την περίφημη κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα ενώ δήλωσε αδυναμία να θυμηθεί για τις αιματηρές επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και στο Συνεργείο.

Επίσης τη Δευτέρα κατέθεσε και ο 45χρονος Ελπίδης Καλαρίτης ο οποίος κατηγορείται πως ήταν μέλος του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στην παρέα του Παύλου Φύσσα το βράδυ της δολοφονίας. «Η Χρυσή Αυγή ήταν ανερχόμενο κόμμα και φοβόμασταν ένα τέτοιο γεγονός, μια προβοκάτσια. Και έτσι έγινε. Μπλέξαμε όλοι» ανέφερε. Όταν κλήθηκε να εξηγήσει τις δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις που έχουν καταγραφεί με τους συγκατηγορουμένους του ισχυρίστηκε πως μιλούσαν για άσχετα θέματα και έκανε λόγο για «σατανική σύμπτωση».

Δύο πρώτοι κατέθεσαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι Ιωάννης Άγγος και Τάσος Αναδιώτης.

Ο Άγγος παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως ήταν ο άνθρωπος που πραγματοποίησε το πρώτο και κρίσιμο τηλεφώνημα από την καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι, το οποίο είχε ως συνέπεια τη συγκρότηση Τάγματος Εφόδου το οποίο επιτέθηκε στον Παύλο Φύσσα ενώ είπε ενώπιον του δικαστηρίου πως «δεν έχει πρόβλημα» με τη Χρυσή Αυγή μετά από όσα έχουν συμβεί. «Κατακρίνω το γεγονός που έχει γίνει αλλά δεν έχω πρόβλημα να είμαι Χρυσή Αυγή», ανέφερε.

Στην κατάθεσή του ο Τάσος Αναδιώτης που κατηγορείται πως ήταν μέλος του τάγματος εφόδου αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε σχέση με τη δολοφονία Φύσσα, ισχυριζόμενος ενώπιον του δικαστηρίου πως βρέθηκε συμπτωματικά στα σημεία. Είπε επίσης πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε δεν είχαν σχέση με τον Παύλο Φύσσα αφού συζητούσε για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα.

Πηγή: reader.gr