Μεγάλη κλίση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ οι φλόγες καίνε ακόμα στο γκαράζ (pics & vid)

Gazzetta team
Μεγάλη κλίση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ οι φλόγες καίνε ακόμα στο γκαράζ (pics & vid)
Το πλοίο έχει πάρει κλίση λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που έχει πέσει από την Πυροσβεστική και το σύστημα πυρόσβεσης του «Ελ. Βενιζέλος».

Περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό η φωτιά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αποτέλεσμα να ανοίξει ο καταπέλτης του πλοίου. Η επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζεται ενώ το πλοίο έχει πάρει κλίση. Να σημειώσουμε πως γύρω από το πλοίο έχει δημιουργηθεί πλωτό φράγμα, προκειμένου να αποφευχθεί ρύπανση των υδάτων.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο, συνεχίζουν να καίγονται φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα στο γκαράζ του πλοίου. Το πλοίο μετέφερε συνολικά 80 φορτηγά και 152 ΙΧ οχήματα.

Στο σημείο βρίσκονται δέκα οχήματα με 48 πυροσβέστες, ενώ δύο ομάδες της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, ο καπνός πλέον στο πλοίο είναι ελάχιστος και η επιχείρηση επικεντρώνεται στο να κριθεί εάν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Το σημαντικότερο είναι πως επιβάτες και πλήρωμα είναι σώοι. Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά με την καλή συνεργασία τα πράγματα πηγαίνουν καλά».

Νωρίτερα, αίσιο τέλος είχε το ολονύχτιο θρίλερ των 875 επιβατών και των 140 μελών του πληρώματος του πλοίου που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πυρκαγιά.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά για τα Χανιά στις 22:00 και εκδηλώθηκε φωτιά εν πλω στα γκαράζ του πλοίου με αποτέλεσμα να επιστρέψει αναγκαστικά στο λιμάνι του Πειραιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της πυρκαγιάς.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

«Στις 28/08 και ώρα 23:45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Χανιά.

Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα.

Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 4197470 και 210 4197420»

Σε δεύτερη ανακοίνωσή της η εταιρεία ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα οχήματα με ζημιές θα αποζημιωθούν από την ασφαλιστική του πλοίου

Όσα οχήματα έχουν υποστεί ζημιές αναμένεται να αποζημιωθούν από την ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος, με 140 μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 22.00 με προορισμό τα Χανιά.

Νεκτάριος Σαντορινιός: Έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτή τη στιγμή προχωράμε στην προσπάθεια πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Σε ξενοδοχεία οι επιβάτες - Το δρομολόγιο θα αντικατασταθεί σήμερα από άλλο πλοίο

Πολλοί από τους επιβάτες με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενώ το δρομολόγιο του Ελευθέριος Βενιζέλος θα γίνει αργότερα σήμερα το πρωί από άλλο πλοίο που θα το αντικαταστήσει.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με 140 μέλη πληρώματος, είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 22.00 με προορισμό τα Χανιά. Στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα ερευνήσουν εξονυχιστικά τους χώρους του γκαράζ, για το αν θα πρέπει να ανοίξει ο καταπέλτης των οχημάτων.

Για παν ενδεχόμενο ένα Super Puma ήταν σε επιφυλακή μήπως χρειαζόταν να συνδράμει στην αποβίβαση.

Κοντά στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τη διάρκεια της επιστροφής του βρίσκονταν 9 πλωτά του λιμενικού σώματος, ρυμουλκά, φορτηγό αλλά και τρία επιβατηγά πλοία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνέδραμε από τη θάλασσα με 2 πυροσβεστικά πλοιάρια με και μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ.