Στη μάχη των εξετάσεων μπαίνουν οι μαθητές

Gazzetta team
Στη μάχη των εξετάσεων μπαίνουν οι μαθητές
Χτύπησε την περασμένη Παρασκευή το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς για μάθημα στα λύκεια της Ελλάδας, και οι μαθητές περιμένουν «στα αποδυτήρια» για να ξεκινήσει ο «αγώνας» των εξετάσεων -ενδοσχολικών και πανελλαδικών. Στα γυμνάσια έχουν απομείνει μόλις τρεις μέρες μαθημάτων.

Τη φετινή σχολική χρονιά, οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών του λυκείου (Α' και Β' τάξη) θα ξεκινήσουν από αύριο Τρίτη, 29 Μαΐου και θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 14 Ιουνίου.

Για τους μαθητές της Γ' λυκείου, θα ισχύσει το εξής: Όσοι θα εξεταστούν ενδοσχολικά μόνο στα μαθήματα της λεγόμενης ομάδας Α (Νέα Ελληνικά -Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Βιολογία), θα δώσουν τα μαθήματα από τις 29 Μαΐου, έως και την 1η Ιουνίου. Για τους μαθητές που τυχόν απουσιάσουν δικαιολογημένα, οι εξετάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 4 Ιουνίου.

Για τους μαθητές που θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα, οι εξετάσεις θα διενεργηθούν από τις 29 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές που απουσίαζαν δικαιολογημένα θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, τα αποτελέσματα των απολυτηρίων εξετάσεων θα έχουν εκδοθεί μέχρι και τις 14 Ιουνίου 2018.

Η ειδική εξεταστική περίοδος, για όσους μαθητές δεν επιτύχουν στις (ενδοσχολικές) εξετάσεις, καταλαμβάνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου (8-19 Ιουνίου), εξαιρουμένων των ημερών διενέργειας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι και την Τρίτη 26 Ιουνίου.

Υπολογισμός του βαθμού του Απολυτηρίου

Υπενθυμίζεται, ότι για τον υπολογισμό του βαθμού του Απολυτηρίου του λυκείου θα περιλαμβάνονται και οι βαθμοί των μη γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων (εκτός της Φυσικής Αγωγής).

Έτσι, το απολυτήριο Λυκείου θα προκύπτει από τον βαθμό τετραμήνων όλων των μαθημάτων και της επίδοσης των μαθητών στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα.

Εξάλλου, ο απαιτούμενος μέσος όρος (Μ.Ο.) για την απόκτηση απολυτηρίου τόσο για τη Γ' τάξη των ημερήσιων ΓΕΛ, όσο και για τη Δ' τάξη των εσπερινών ΓΕΛ, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 9,5. Οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων του ημερησίου ΓΕΛ και των Α', Β' και Γ' τάξεων του εσπερινού ΓΕΛ που δεν θα επιτύχουν το γενικό Μ.Ο. 9,5, θα παραπέμπονται για να εξεταστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στις επαναληπτικές εξετάσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους αποφοίτους από τη Γ' τάξη ημερήσιων ΓΕΛ και για τη Δ' τάξη των εσπερινών ΓΕΛ.

Οι εξετάσεις στα γυμνάσια

Στα γυμνάσια, τα χρονικά περιθώρια είναι σαφώς πιο στενά, καθώς τα μαθήματα θα λήξουν στις 31 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διαρκέσουν από την 1η έως και την 6η Ιουνίου και τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 12 Ιουνίου. Οι εξετάσεις για όσους τυχόν απουσιάσουν δικαιολογημένα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 7 Ιουνίου.

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων, θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για τους μαθητές που θα παραπεμφθούν σε επαναληπτική εξέταση, μαζί με το πρόγραμμα της δεύτερης εξεταστικής περιόδου. Η δεύτερη εξεταστική περίοδος διενεργείται μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, αρχίζοντας από τις 21 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα της εν λόγω εξεταστικής περιόδου θα πρέπει να εκδοθούν το αργότερο μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Αναφορικά με τους ελέγχους προόδου του δεύτερου τετραμήνου, αυτοί θα δίνονται στους κηδεμόνες των μαθητών στο διάστημα από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 12 Ιουνίου, ανάλογα τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.