Ρέθυμνο: Ενημέρωση για το αλκοόλ σε μαθητές

Gazzetta team
Ρέθυμνο: Ενημέρωση για το αλκοόλ σε μαθητές
Ενημέρωση για το αλκοόλ πραγματοποίησαν στελέχη από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σε μαθητές Γυμνασίου στο Ρέθυμνο.

Η ενημέρωση έγινε μετά από πρόσκληση της 7ης ΥΠΕ για την υλοποίηση του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα «Αλκοόλ και Νέοι» στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό υλικό και οι ενημερωτικές συναντήσεις σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, έχουν ως στόχο την ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση και τις βλαβερές επιπτώσεις του αλκοόλ, μέσω δράσεων ενεργητικής μάθησης βιωματικού χαρακτήρα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο ανάπτυξης προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας στις σχολικές μονάδες από την 7η ΥΠΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας των μαθητών, νέων αλλά και των γονέων τους σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης αλκοόλ, καθώς και την ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση αλκοόλ και τις βλαβερές επιπτώσεις αυτού. Υλοποιείται με παρουσιάσεις σε σχολικές μονάδες, ημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις και μπορεί να συνδυαστεί με ενημερωτικές συναντήσεις γονέων στο χώρο του σχολείου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και με την ενημέρωση των λειτουργών της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ η διαρκής βελτίωση του προγράμματος βάση της εκτίμησης των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού αποτελεί στόχο που απαιτεί τη συνεργασία όλων των επαγγελματιών υγείας και για το λόγο αυτό είναι ανοικτή σε προτάσεις από τους ειδικούς.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου, την 7η ΥΠΕ Κρήτης, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής Φροντίδας σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Ρεθύμνης, μετά την παραχώρηση της κινητής μονάδας από την Περιφέρεια Κρήτης. Στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν οι δήμοι Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου, ενώ συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του ο τομέας Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μυλοποτάμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η οδοντιατρική μονάδα επισκέφθηκε εννέα δημοτικά σχολεία και εξετάστηκαν περισσότερα από 500 παιδιά με την ουσιαστική συμβολή των ιδιωτών εθελοντών Οδοντιάτρων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ