Στην Άμφισσα θα δημιουργηθεί ο πρώτος χώρος μετεγκατάστασης Ρομά

Gazzetta team
Στην Άμφισσα θα δημιουργηθεί ο πρώτος χώρος μετεγκατάστασης Ρομά
Τη δημιουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης στη θέση Κάμινος του Δήμου Δελφών για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης και διαβίωσης σε 45 οικογένειες Ρομά, με πληθυσμό 250 περίπου ατόμων, προωθεί το προσεχές διάστημα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην έκταση αυτή θα διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές για την εγκατάσταση 45 οικιών και Πολύκεντρου για τη στέγαση των κοινωνικών υπηρεσιών και κοινόχρηστων χώρων.

Στον οργανωμένο χώρο θα λειτουργήσει Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολιστικής παρέμβασης και βάσει εξατομικευμένης προσέγγισης, με στόχο την σταδιακή αλλά πλήρη ένταξη του πληθυσμού.

Ο οικισμός θα περιλαμβάνει μονάδες υγιεινής και ατομικής καθαριότητας, θα υπάρχουν κοντέινερ που ανάλογα με τις ανάγκες του πληθυσμού θα διαθέτουν μπανιέρες, ντουζιέρες και υγειονομικούς χώρους, ενώ θα διαθέτουν εγκαταστάσεις για πλυντήρια και στεγνωτήρια.

Το μοντέλο οργάνωσης του οικισμού συγκροτείται σε οικιστικές ενότητες, «γειτονιές», με δημόσιο χώρο, πλατεία και εσωτερικό πάρκο. Η χωροθέτηση, ο αρχιτεκτονικός- βιοκλιματικός σχεδιασμός και η τυπολογία των οικιών λαμβάνουν υπ’ όψη τις αρχές του αστικού σχεδιασμού της πόλης, τα τοπικά δεδομένα και τις φυσικές ιδιαιτερότητες του οικοπέδου.

Όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης περίπου 110.000 Ρομά που ζουν σε 371 καταυλισμούς ανά την Ελλάδα, θα διατεθούν 83 εκατ. ευρώ.

Μέσω της Ειδικής Γραμματείας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, προωθούνται δυο βασικές παρεμβάσεις που αφορούν στη στεγαστική υποστήριξη και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Στην κατεύθυνση της διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης και της κοινωνικής ένταξης του συνόλου των ωφελουμένων, η προσωρινή μετεγκατάσταση σε κατάλληλα οργανωμένους χώρους αποτελεί παρέμβαση μεταβατικού χαρακτήρα. Οι Ρομά βγαίνουν από τα πρόχειρα παραπήγματα και ζουν σε οργανωμένα οικιστικά πλαίσια που συνδέονται με τις λειτουργίες της πόλης.

Δήμοι, Ν.Π.Δ.Δ., δημόσιο και ιδιώτες παραχωρούν την έκταση, ενώ η Ειδική Γραμματεία εκπονεί το σχεδιασμό του οικισμού με την υποστήριξη τεχνικής ομάδας που απαρτίζεται από αρχιτέκτονες και μηχανικούς σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους Δήμους.

Ο Δήμος με βάση το σχεδιασμό υλοποιεί μελέτες υποδομών κοινής ωφέλειας, μεριμνά για την εγκατάσταση οικίσκων και τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, οργανώνει και εποπτεύει τη λειτουργία των χώρων μετεγκατάστασης.

Στο πλαίσιο των χώρων αυτών, οι Δήμοι παρέχουν υπηρεσίες στεγαστικής υποστήριξης, υπηρεσίες για την οργάνωση και διαχείριση του χώρου καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της ολιστικής παρέμβασης για την κοινωνική ένταξη.

Ένα από τα καινοτόμα στοιχεία του προγράμματος αποτελεί η οργάνωση των οικισμών βάσει Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας. Περιλαμβάνει όλα τα οργανωτικά και λειτουργικά θέματα και περιγράφει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ωφελουμένων.

Από την πλευρά τους, οι ωφελούμενοι υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό ένταξης στο πρόγραμμα, αποδέχονται το σύνολο των όρων του Εσωτερικού Κανονισμού, εξοφλούν τους εκδιδόμενους λογαριασμούς παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και καταβάλλουν τα επιβαλλόμενα τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα προς τον οικείο δήμο, συνεργάζονται με τα αρμόδια όργανα του Δήμου για τον έλεγχο της κατάστασης των οικίσκων κλπ.

Πηγή: reader.gr